Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. októbra 2019, 9:42
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Burgre, krídelká alebo pizze z McDonald's, KFC a ďalších môžu mať problém. Británia navrhuje kalorický limit

NEWS
Uložiť Uložené

Niektoré jedlá by maximum ľahko preliezli.

U nás známy McDonald's, KFC, pizza Domino's ale aj mnohé ďalšie reťazce, ktoré predávajú nezdravé jedlá možno už čoskoro dostanú v Británii stopku. Informuje o tom bulvárny The Sun

Bývalá hlavná lekárka Veľkej Británie Dame Sally Daviesová totiž presadzuje, aby všetky reštaurácie a bistrá obmedzili energetickú hodnotu svojich porcií

Odporúčané
Otestovali sme indickú ponuku v McDonald's. Ako chutí burger Tikka Masala? Otestovali sme indickú ponuku v McDonald's. Ako chutí burger Tikka Masala? 5. septembra 2019, 8:25

Národná zdravotná služba údajne navrhuje, aby sa limitom stalo 951 kalórií, teda 3 982 kJ. Plán má pomôcť boju proti obezite, najmä u detí. Príliš tučná je totiž na ostrovoch až tretina žiakov základných škôl.

Samotná Daviesová tiež prichádza so zákazom predaja jedla a nápojov vo vlakoch a autobusoch, obmedzeniami pre nezdravé bufety na koncertoch a športových udalostiach alebo úplným zákazom sladených nápojov v školách.

Nezdravé jedlá by tiež mali dostať jednoduchšie obaly a podliehať vyššej dani. Príjmy potom budú využité na dotáciu zeleniny a ovocia. 

Burgre, krídelká a pizze z McDonald's, KFC a ďalších môžu mať problém. Británia navrhuje kalorický limit
Burgre, krídelká a pizze z McDonald's, KFC a ďalších môžu mať problém. Británia navrhuje kalorický limit Zdroj: Unsplash.com

Denník tiež pripravil tabuľku obľúbených junk food jedál, ktoré by 951-kalóriový limit nepodliezli. Ohrozená je vraj práve pizza, štvrťlibrový cheeseburger s hranolkami alebo vedierko kuracích krídiel pre jedného. 

Samozrejme, nie všetky jedlá vo fast foodoch by boli zakázané, niektoré kombinácie menu a väčšie pokrmy však áno. Zatiaľ nie je jasné, či zákon v navrhovanej podobe vôbec prejde a ani to, či by reťazce produkty úplne vyradili, prípadne len zmenšili.

Mimochodom, nutričné hodnoty väčšiny jedál z týchto nadnárodných firiem nájdeš aj na slovenskej verzii ich internetových stránok. 

Domov
Zdieľať
Diskusia