Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. októbra 2019, 17:49
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

NASA nechce, aby Muskovi zamestnanci SpaceX fajčili marihuanu

NEWS ELON MUSK NASA
Uložiť Uložené

Elonove počínanie bolo legálne, vzbudilo však pozornosť.

Možno si ešte pamätáš, ako na seba Elon Musk upozornil v septembri 2018. V podcaste Joe Rogana si vtedy potiahol z cigarety, ktorá obsahovala marihuanu.

Keďže podcast nahrávali v Kalifornii, jeho konanie bolo úplne legálne, hoci, samozrejme, prilákalo pozornosť médií a spomínaná časť má na YouTube už cez 26 miliónov videní. 

K potiahnutiu sa teraz vracia aj rešpektovaný server Politico. O Muskovi totiž píše v súvislosti s jeho vesmírnym programom SpaceX. Ten je tak úspešný, že rakety SpaceX kvôli cene a časovej efektivite pri letoch do vesmíru využíva aj samotná NASA

NASA ale ako vládna agentúra musí na svojich dodávateľov klásť prísne nároky a z peňazí danových poplatníkov preto financuje aj podrobné prieskumy firiem, s ktorými spolupracuje. 

Odporúčané
Elon Musk predstavil kozmickú loď Starship. Bez problémov vraj dostane ľudí a náklad na Mesiac či Mars Elon Musk predstavil kozmickú loď Starship. Bez problémov vraj dostane ľudí a náklad na Mesiac či Mars 29. septembra 2019, 11:51

V prípade SpaceX bolo podľa Politica vyčlenených 5 miliónov dolárov na to, aby sa Muskovi zamestnanci dozvedeli čo najviac o drogách a predpisoch ohľadne ich užívania. 

Problémom, paradoxne, zostáva aj samotná marihuana. Jednotlivé americké štáty, napríklad spomínaná Kalifornia, ju síce môžu povoliť, no federálny zákon ju stále zakazuje. Práve toho sa musia vládne úrady a ich dodávatelia držať. 

Redaktori tiež upozorňujú, že NASA spolupracuje aj Boeingom a jeho zamestnanci podobným školením prechádzajú tiež. Boeingu však už americký daňoví poplatníci hodiny o drogách nepreplácajú. 

NASA vraj SpaceX prepláca školenia o drogách. Môže za to Muskovo fajčenie marihuany
NASA vraj SpaceX prepláca školenia o drogách. Môže za to Muskovo fajčenie marihuany Zdroj: TASR / AP

Navyše, drogy súčasťou preverovania dodávateľov NASA nikdy predtým neboli a tento fakt zmenil až spomínaný incident v podcaste Joe Rogana.

Prečo, to vysvetľuje Pete Garrettson, bývalý podplukovník amerického letectva: „Máme tu dôležité kultúrne rozdiely medzi tým, čo je považované za prípustné správanie starej gardy vo vesmírnej komunite, a tým, čo je brané ako OK medzi ľudmi v technologickom sektore Silicon Valley“.

Odporúčané
Prečo sa mocní boja AI? Pauzu vo vývoji technológií žiadajú Elon Musk aj spoluzakladateľ Applu Prečo sa mocní boja AI? Pauzu vo vývoji technológií žiadajú Elon Musk aj spoluzakladateľ Applu 13. apríla 2023, 16:30

A odpoveď na to, prečo NASA školenia prepláca iba SpaceX a nie aj Boeingu? Tú vraj treba hľadať v nedávnom rozšírovaní zmluvnej dohody a celkových nákladoch, ktoré sú v prípade tímu okolo Elona Muska výrazne menšie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia