Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. októbra 2019, 17:29
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Zverejnili trailer k filmu o M. R. Štefánikovi, v snímke nechýba hlbší odkazov pre Slovákov, známi herci či nahota

Zverejnili trailer k filmu o M. R. Štefánikovi, v snímke nechýba hlbší odkazov pre Slovákov, známi herci či nahota
Zdroj: TS/Cesta do nemožna
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Trikový film nám predstaví slovenského velikána tak, ako ho nepoznáme.

„Som Milan Rastislav Štefánik. Po 100 rokoch sa vraciam na Slovensko vo filme Cesta do nemožna. Je to bláznivá, dobrodružná jazda, plná trikov a kúziel. Presne, ako bol môj život.“ Tak znie sprievodný text k snímku o M. R. Štefánikovi, ktorý príde do kín už tento mesiac, presnejšie 30. októbra 2019.

Unikátny dobrodružno-životopisný film mal pod palcom režisér Noro Držiak, držal sa skutočných udalostí. „Od začiatku sme vedeli, že nechceme robiť klasický životopisný film. A že nemôžeme obsiahnuť všetky aspekty jeho života, pretože bol taký pestrý, až by to vydalo na niekoľkodielny seriál. Vytvorili sme preto fantazijný svet filmu, v ktorom diváci môžu sledovať Štefánikov dobrodružný život,” priblížil. Film vzišiel zo súbehu námetov RTVS k 100. výročiu úmrtiu M. R. Štefánika.

Tvrdí, že Štefánika ukazujú aj v situáciach, ktoré divák bežne nemal možnosť vidieť. „Pozná ho viac-menej len ako postavu v generálskej čiapke. Len málokto napríklad vie, že rád zabával spoločnosť aj ako kúzelník. Mal mnoho tvári, ale všetky spájal zmysel pre humor, ktorý sa tiahne aj naším filmom,“ dodal Režisér Držiak.


Štefánika stvárnil herec Tomáš Mischura. Predstaví ho ako intelektuála, generála či politika, ale aj ako kúzelníka a milovníka žien. Tvorcovia nahliadnu aj do jeho bohémskeho života v Paríži. „Osobnosť M. R. Štefánika je pre súčasníkov pomerne málo známa – presnejšie nedokážeme dať jeho život do historických súvislostí. Na jednej strane je najväčším Slovákom, na strane druhej ho však málokto pozná,“ povedal producent a kameraman filmu Michael Kaboš.

Odporúčané
Iránec sa neumýval celých 60 rokov! Iránec sa neumýval celých 60 rokov! 12. januára 2014, 2:18

Možno pre slovenského diváka netradičná voľba, no tvorcovia v tom mali jasno – rozhodli sa pre trikový film. Kombinuje živú hereckú akciu s digitálnou animáciou vytvorenou v štúdiu a s dokumentárnym archívom. „Je to prvý slovenský celovečerný trikový film a čelili sme preto mnohým výzvam, ktoré sme museli prekonávať, aby sme doviedli náš zámer k úspešnej realizácii. Je to istá paralela k Štefánikovi. Napriek všetkým ťažkostiam sme išli za našim snom,” uzavrel Kaboš.

Domov
Zdieľať
Diskusia