Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. októbra 2019, 14:19
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Porsche ukázalo svetu elektrický Taycan v základnej verzii. Čo ponúka?

Porsche ukázalo svetu elektrický Taycan v základnej verzii. Čo ponúka?
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://press.porsche.com/prod/presse_pag/PressResources.nsf/WebResources?OpenView&level1id=1&hl=pcna-images-produkte&level1tab=1&formtab=2" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">porsche.com</a>
TECH PORSCHE
Uložiť Uložené

Prvý sériový elektromobil od Porsche spoznávame v základnom vyhotovení.

Porsche nám len pred pár týždňami predstavilo svoj revolučný automobil, lepšie povedané, elektromobil. Samozrejme, bavíme sa o úplne novom modeli Taycan, o ktorom nemecká automobilka hovorí v samých superlatívoch. Treba dodať, že predpoklady na to rozhodne má, najmä ak zoberieme do úvahy vrcholný variant Turbo S.

 
Najnovšie sme ale svedkami príchodu novej, v poradí už tretej (a štvrtej) výkonnostnej verzie. Jej názov je Taycan 4S, zaujímavosťou ale je, že k dispozícii bude až v dvoch vyhotoveniach, čo je na pomery a tradície pre označenie “4S” netypické. Presnejšie ide o verzie Taycan 4S Performance a Taycan 4S Performance Plus, pričom rozdiely sú nielen vo výkone, ale aj v dojazde a veľkosti batérie. 

 

Porsche svetu ukázalo elektricky Taycan v najzákladnejšej verzii. Čo ponúka?
Porsche svetu ukázalo elektricky Taycan v najzákladnejšej verzii. Čo ponúka? Zdroj: press.porsche.com


Základný variant má akumulátory s kapacitou 79,2 kWh, zatiaľ čo variant Plus sa hrdí kapacitou až 93,4 kWh, čo je mimochodom identický údaj, aký je v prípade modelov Turbo. Rozdiely evidujeme aj vo výkone. Keďže ide o pohon oboch náprav, naďalej sa o ne stará dvojica synchrónnych elektromotorov – verzia 4S Performance má výkon 390 kW / 530 koní a vyhotovenie 4S Performance Plus 420 kW / 570 koní.

Odporúčané
Čo so sebou prináša život s elektromobilom? Zisťovali sme to s prvým elektrickým Audi Čo so sebou prináša život s elektromobilom? Zisťovali sme to s prvým elektrickým Audi 8. októbra 2019, 13:15

V oboch prípadoch je akcelerácia na stovku za rovné 4 sekundy a maximálka 250 km/h. V zmysle metodiky WLTP je dojazd najslabšej verzie 407 kilometrov, ak ale zoberieme do úvahy 4S Performance Plus, jeho papierový dojazd je až 463 kilometrov. To inými slovami znamená, že ide o vôbec najväčší dojazd v prípade prvého elektrického Porsche – pre úplnosť, vrcholné varianty Turbo a Turbo S majú dojazd 412 a 450 kilometrov.

 

Porsche svetu ukázalo elektricky Taycan v najzákladnejšej verzii. Čo ponúka?
Porsche svetu ukázalo elektricky Taycan v najzákladnejšej verzii. Čo ponúka? Zdroj: press.porsche.com

Navonok nové 4S-kové alternatívy spoznať vďaka aerodynamickým 19” diskom či decentne pozmenených nárazníkom, prahom a difúzore. Prvky výbavy v interiéri sú viac menej totožné, nakoľko sú to ale základné varianty, za tie najvyššie doplnky a technológie z modelov Turbo si bude treba priplatiť. Porsche Taycan 4S je možné objednať už teraz, doručovať k zákazníkom ho budú až začiatkom budúceho roka. Základná cena na nemeckom trhu je 105-tisíc €.

Späť
Zdieľať
Diskusia