Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. októbra 2019, 13:27
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

V noci nemusíme spávať 8 hodín, tvrdí spánkový expert. Radí, ako sa vyspať čo najlepšie

NEWS
Uložiť Uložené

Každý človek je individuálny, a preto sa nedá všeobecne povedať, že potrebujeme 7-8 hodín spánku.

Spánok je jednou z vecí, ktoré si ľudia začnú vážiť až vtedy, keď sú dospelí. Myslím si, že každý z nás urputne bojoval proti večierke a v škôlke plakal, keď si mal ísť poobede oddýchnuť. Dnes sa snažíme, aby sme sa do postele dostali čo najskôr a vyliezli z nej čo najneskôr.

Na otázku koľko by mal človek každú noc spávať, si už určite počul odpoveď, že sedem alebo osem hodín. V skutočnosti je však každý človek úplne iný a preto je aj odpoveď na túto otázku individuálna, informuje metro.

 

Expert na spánok tvrdí, že tvrdenie, že v noci musíme spávať 8 hodín je blbosť. Radí, ako sa vyspať čo najlepšie
Expert na spánok tvrdí, že tvrdenie, že v noci musíme spávať 8 hodín je blbosť. Radí, ako sa vyspať čo najlepšie Zdroj: pexels

Expert na spánok Neil Stanley, autor knihy How To Sleep Well (Ako sa dobre vyspať) vysvetľuje: „Spánok je ako výška, každý z nás je inak vysoký, čo je spôsobené našou genetikou. Presne taký je aj spánok, každý z nás potrebuje iné množstvo spánku.“

 

Normálne množstvo spánku je hocikde v rozmedzí štyroch až jedenástich hodín, ale ak spíte čo i len o hodinu menej, než si vaše telo vyžaduje, môže to mať následky na vašom fyzickom aj mentálnom zdraví.“

Odporúčané
Prestaneš dýchať a ani o tom nevieš. Toto spánkové ochorenie dokáže ovplyvniť tvoje svaly, no aj mozgové centrá Prestaneš dýchať a ani o tom nevieš. Toto spánkové ochorenie dokáže ovplyvniť tvoje svaly, no aj mozgové centrá 26. februára 2019, 12:50

Aj napriek tomu, že sa časom snáď každý naučí spánok milovať, občas sa dostaneme do fázy, keď nevieme zaspať a v posteli sa len prehadzujeme.

Existuje množstvo trikov na to, ako čo najrýchlejšie zaspať, sám ich určite dobre poznáš, počítanie ovečiek, čítanie knihy, či kamilkový čaj. Neil však tvrdí, že ideálne podmienky sú tichá izba, tma a čo najmenej možných rozptýlení.

Rovnako odporúča večer bez technológií, bez laptopu, telefónu, televízie a podobne, ak to urobíš, tak ťa vraj čakajú zázraky. Neil dodáva, že ideálnou polohou je ležanie na chrbte. Znižuje to tlak na svaly a kĺby.

Domov
Zdieľať
Diskusia