Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. októbra 2019, 15:23
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Petržalku preplnili autá z iných miest. Takmer 17 000 áut nie je z tejto mestskej časti

NEWS BRATISLAVA PARKOVANIE
Uložiť Uložené

Samospráva ukázala hrozivé štatistiky, ktoré potvrdzujú, že mestská časť je preplnená autami.

Dopravná situácia v Bratislave je alarmujúca a mesto prichádza s prvými krokmi, ako zlepšiť plynulosť cestnej premávky či parkovanie v hlavnom meste. Prišla nová parkovacia politika, ktorá sľubuje zmenu k lepšiemu. Petržalka sa chystá rázne zakročiť ešte skôr, ako prídu plošné zmeny pre celú Bratislavu. Domáci budú mať parkovanie zadarmo, ostatní budú za parkovanie v noci platiť.

To, že to je v Petržalke horor, potvrdzujú aj nedávno zozbierané dáta. V najväčšej bratislavskej mestskej časti parkuje v noci priemerne 34 000 áut, z toho 26 000 na oficiálnych parkovacích miestach a 8 000 mimo nich, informuje TASR.

Petržalku preplnili autá z iných miest.  Až 17 000 áut nie je z Bratislavy, čo predstavuje vyše jednu tretinu
Petržalku preplnili autá z iných miest. Až 17 000 áut nie je z Bratislavy, čo predstavuje vyše jednu tretinu Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Mestská časť zozbierala celkovo 47 983 evidentných čísiel vozidiel (EČV), z toho 46 619 bolo zo Slovenska a 1364 zo zahraničia. Samospráva zistila, že počet nerezidentov Petržalky je 16 796, teda 36 percent zo všetkých zozbieraných EČV. „Z toho 8157 bolo mimo Bratislavy a 8639 vozidiel pochádzalo síce z hlavného mesta, ale nie z Petržalky. Parkovacia politika bude postavená na znalosti a vyhodnocovaní reálnych dát zo statickej dopravy, registra obyvateľov a vozidiel,“ podotkol petržalský starosta Ján Hrčka.

Odporúčané
Neprijíma menšiny a cudzincov, doprava je katastrofa. Bratislava v rámci indexu inteligentných miest pohorela Neprijíma menšiny a cudzincov, doprava je katastrofa. Bratislava v rámci indexu inteligentných miest pohorela 8. októbra 2019, 12:38


Petržalka od 1. novembra spúšťa parkovací systém v medziobdobí, kým začne v roku 2021 platiť schválená celomestská parkovacia politika. Systém začne zavádzať najprv v lokalite Dvory, postupne pribudnú ďalšie časti. „Do spustenia robíme ďalšie kolo sčítavania, aby sme vedeli vyhodnocovať, ako sa tie návyky ľudí zmenia po spustení regulácie,“ dodal.

Petržalku preplnili autá z iných miest.  Až 17 000 áut nie je z Bratislavy, čo predstavuje vyše jednu tretinu
Petržalku preplnili autá z iných miest. Až 17 000 áut nie je z Bratislavy, čo predstavuje vyše jednu tretinu Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Od októbra sa môžu Petržalčania registrovať. Doteraz tak urobilo zhruba 6 500 obyvateľov. Títo žiadatelia budú môcť od 1. novembra, teda od spustenia systému, parkovať kdekoľvek v rámci mestskej časti bezplatne 24 hodín denne sedem dní v týždni.

Obyvatelia bez trvalého pobytu v Petržalke budú môcť bezplatne parkovať len počas dňa, teda medzi 8.00 a 18.00 h, a počas víkendov. V noci bude pre nich parkovanie spoplatnené sumou jedno euro za každú začatú hodinu, respektíve budú musieť parkovať mimo vyhradených parkovacích miest.

Domov
Zdieľať
Diskusia