Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. októbra 2019, 11:13
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Joaquin Phoenix mal z Jokera strach. Ako ho dokázal pochopiť a vďaka čomu s režisérom zmenili množstvo scén?

Joaquin Phoenix mal z Jokera strach. Ako ho dokázal pochopiť a vďaka čomu s režisérom zmenili množstvo scén?
Zdroj: Warner Bros. Pictures
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Talentovaný herec bol po prvom prečítaní scenára zhrozený. Netušil, ako by mohol svoju postavu vôbec poňať.

Nebyť voľnej ruky od Warneru, Joker by nikdy nedopadol tak skvele, myslí si jeho charizmatický predstaviteľ. Joaquin Phoenix pre Cinema Blend totiž povedal, že voľnosť, ktorú dostali od štúdia Warner Bros., bola pri tvorbe jeho postavy veľmi kľúčová.

Po šiestich týždňoch natáčania som hral po prvýkrát Jokera. Skutočne som sa hneval, pretože som bol toho názoru, že to malo počkať až na záver, a nechcel som, aby sme to natáčali v strede nakrúcania, ale z určitých dôvodov sme museli. Tieto sekvencie sme myslím natáčali štyri dni a na konci týždňa sme nakrúcali kúpeľňovú scénu s Thomasom Wayneom,“ prehlásil Phoenix s tým, že nasledujúci víkend začali premýšľať nad chybami, ktoré vykonali.

Bolo to naozaj šialené obdobie, ale stal som sa veľmi vďačným za to, že sme scény s Jokerom natočili práve vtedy, pretože preskúmanie tejto strany jeho postavy mi umožnilo vidieť veci inak,“ priznal sa Joaquin Phoenix napriek tomu, že spočiatku by bol najradšej, keby zábery s Jokerom nechali až na záver.

Počas natáčania mali Phoenix a režisér Todd Phillips špecifické problémy pri scéne na verejných záchodoch. V tej chvíli však Phillips hercovi predstavil skladbu od Hildur Guðnadóttir, počas ktorej sa začal Phoenix pohybovať do rytmu hudby a diváci mohli pozorovať začiatok prerodu Arthura Flecka na šialenca Jokera

Od danej doby ho častokrát videli na pľaci so slúchadlami v ušiach. „Phoenix mi pred pár týždňami povedal, že toto bol okamih, kedy bol skutočne schopný nájsť charakter svojej postavy,“ cituje vyjadrenie skladateľa Indie Wire.

Je to nejaký druh tanca, ale nie tanec šťastia. Neviem, čo som tým k*rva myslel,“ prehlásil talentovaný herec. Po natáčaní danej scény Phoenix pocítil obrovské prepojenie medzi ním a režisérom, pričom následne prišli spoločnými silami na množstvo identických nápadov. Ako keby si čítali myšlienky.

Tanečnú scénu podľa vlastných slov stvárnil spôsobom, aký sme mohli vidieť, aj vďaka radikálnemu schudnutiu. Pre postavu Jokera herec zhodil 24 kilogramov, pričom práve jeho nižšia váha mu mala napomôcť pri spomínanom tanci. Phoenix to odôvodňuje tým, že aj profesionálni tanečníci bývajú zväčša veľmi štíhli.

Odporúčané
Nezabudnuteľná prechádzka s výhľadom na Havaj cez 4000 oceľových schodov Nezabudnuteľná prechádzka s výhľadom na Havaj cez 4000 oceľových schodov 10. januára 2014, 8:03

Spočiatku si však s Jokerom príliš nerozumel a nevedel, akým spôsobom má poňať jeho osobnosť. „Nemohol som prísť na žiadne odpovede. A to je dôvod, prečo som cítil, že do toho musím ísť. Bol som ohromený a vystrašený. A keď sa niečoho bojím, zvyčajne mám pocit, ako keby som musel ísť naproti strachu,“ hovorí o svojich prvých pocitoch po prečítaní scenára Phoenix.

Kvôli jeho práci na kriminálnom thrilleri You Were Never Really Here si Phoenix dokázal po prečítaní scenára mimo iného uvedomiť aj to, že Joker trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Tvrdí, že činy Jokera síce neospravedlňuje, ale aspoň dokázal o kúsok viac pochopiť jeho vnútorné ja a dôvody, prečo sa z neho stal zloduch.

Domov
Zdieľať
Diskusia