Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. októbra 2019, 17:56
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Maturovala som s dieťaťom na rukách: Mladé Slovenky hovoria o tehotenstve počas štúdia, niektoré rodina posielala na potrat

Maturovala som s dieťaťom na rukách: Mladé Slovenky hovoria o tehotenstve počas štúdia, niektoré rodina posielala na potrat
Zdroj: Instagram / radost_je_volba
REFRESHER SLOVENSKO TEHOTENSTVO
Uložiť Uložené

Tieto dievčatá napokon svoje rozhodnutie mať rodinu neoľutovali. Dokončiť školu s dieťaťom v náručí však nebolo jednoduché.

Vieš si predstaviť, že sa staneš rodičom pred maturou či štátnicami? Aké to je kojiť tesne pred písomkou alebo sa starať o dieťa, kým priateľka ide do školy? Kto bude zarábať, ako sa uživíte? Čo povedia rodičia, kamoši, okolie? Budeš ešte mať príležitosť doštudovať alebo budovať kariéru?

Toto sú otázky, ktoré sa pýta mnoho dievčat, keď neplánovane otehotnejú. Spolu s nimi sa však „v tom“ vezú aj priatelia, snúbenci, manželia, ktorí sú rovnako mladí a dieťa ešte možno nebolo na ich radare. Rozhodli sme sa pozrieť sa na príbehy mladých ľudí ako si ty, ktorým sa narodilo dieťa. Nájdeš tu páry, ktoré už boli zosobášené či zasnúbené, ale aj také, ktoré spolu chodili iba pár mesiacov. Niektorí mali pred maturitou, iní pred štátnicovým ročníkom na medicíne. Spája ich rozhodnutie cez všetky ťažkosti si dieťa nechať – a tých ťažkostí veru nebolo málo. Mladých mamičiek pritom za uplynulé roky rapídne ubudlo, ženy rodia vo vyššom veku kvôli kariére či iným dôvodom.

V tomto článku si prečítaš:
  • Koľko dievčat vo veku 10-24 otehotnelo minulý rok na Slovensku
  • Koľko žien absolvovalo umelé prerušenie tehotenstva
  • O koľko za posledných 20 rokov klesol počet potratov na Slovensku
  • Aké to je maturovať alebo sa učiť na skúšky z medicíny s dieťaťom v náručí
  • Ako rôzne reagujú slovenskí rodičia na tehotenstvo ich dcér
  • Na koho sa môžeš obrátiť v prípade, že ty alebo dievča v tvojom okolí neplánovane otehotnelo

Koľko mladých dievčat otehotnie na Slovensku?

V roku 2016 NCIZ evidovalo viac ako 12-tisíc tehotných dievčat vo veku 10 až 24 rokov. Najpočetnejšia skupina boli 20-24-ročné, teda vo veku vysokoškoláčok alebo absolventiek stredných odborných škôl. Do tejto skupiny spadá aj Martina, ktorá otehotnela v piatom ročníku na medicíne.

Chodila som do školy a pripravovala sa na skúšku z internej medicíny.

Martina (24) a Peter (22) sa zosobášili v roku 2018, správu o tehotenstve dostali krátko po svadbe. Prvou reakciou aj u Martiny bola zmes pocitov: „Šok, radosť, šťastie, strach. Asi najväčší strach som mala z toho, čo povie okolie,“ opísala, ako tehotenstvo spočiatku prežívala. Reakcie okolia sa obávala, pretože to bolo tak skoro a zároveň ešte stále študuje. Báli sa, ako zvládnu dieťa a školu, ale zároveň boli radi. Len mesiac predtým jej doktor oznámil, že bude mať ťažkosti otehotnieť.

Peter sa dieťaťu potešil: „Keď som mu to povedala, tak sa rozplakal od úprimného šťastia a veľmi, veľmi sa tešil na bábätko.“  Martina na to spomína s úsmevom. Skvele to prijala aj rodina a blízke okolie, po prvotnom šoku sa všetci tešili. Stretli sa však aj s negatívnymi reakciami. „Hovorili nám, že sme nezodpovední. Vraj si dieťaťom skomplikujeme život.“ Martina nám vysvetlila, že bývajú v podnájme a študujú.

V ich okolí majú ľudí, ktorí im pomáhali a sú pre nich dodnes oporou. Najmä za to je novopečená mamička (dcéra Anna má teraz 4 mesiace) veľmi vďačná. „Počas tehotenstva ma často premohli strach a panika. Potrat mi ani na sekundu nenapadol, ale aj tak si neviem predstaviť, ako by som to zvládla bez takej podpory.“  Samotné tehotenstvo nebolo vôbec jednoduché. Trápili ju rôzne komplikácie, zažila tzv. tehotenskú cholestázu, kvôli ktorej ju svrbelo celé telo, nevedela poriadne spať a bolo jej zle. Popri tom naďalej chodila do školy a pripravovala sa na skúšky z medicíny. Napokon skončila hospitalizovaná na rizikovom oddelení, pôrod jej vyvolali o mesiac skôr. Skúšku z internej medicíny robila iba jeden mesiac po pôrode.

Martina a Peter so svojou dcérkou.
Martina a Peter so svojou dcérkou. Zdroj: Martina Jurová

Opýtali sme sa Martiny, či sa v tom čase cítila na dieťa pripravená. Vraj ani zďaleka: „V živote som nedržala žiadne bábätko v rukách, netušila som, čo to všetko obnáša, nevedela som si predstaviť, že budem schopná sa postarať o ďalšieho človeka, absolútne som sa necítila pripravená. Ale vravela som si, že na to sa asi ani nedá úplne pripraviť. A veľmi ma upokojovalo.“ Napokon, na všetko boli dvaja, nemusela to zvládať bez opory. Je to mnohokrát ťažké, ale podľa jej slov by určite nemenili.

Viac ako tritisíc tínedžeriek otehotnelo minulý rok

Vieme o viac ako tisícke tehotných dievčat vo veku 15 až 17 a o ďalších viac ako dvoch tisícoch vo veku 17 a 18. Okrem toho otehotnelo 47 maloletých dievčat (teda vo veku 14 a menej rokov).  Najpočetnejšia skupina sú teda dievčatá, ktoré sú v posledných ročníkoch na strednej. Medzi ne patrí aj Adriána, ktorá nám porozprávala o tom, ako zvládla tehotenstvo v poslednom ročníku.

Až do siedmeho mesiaca som chodila do školy, maturovala som dva týždne po pôrode.

Adriána (22) mala devätnásť rokov, keď otehotnela so svojim toho času snúbencom, dnes už manželom. Bola v maturitnom ročníku. So snúbencom sa veľmi ľúbili, ale s dieťaťom nerátali.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 70057 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako Adriána zmaturovala napriek neočakávanému tehotenstvu
  • Koľko žien absolvovalo umelé prerušenie tehotenstva
  • O koľko za posledných 20 rokov klesol počet potratov na Slovensku
  • Ako mladé páry reagovali na možnosť potratu pri nechcenom tehotenstve
  • Prečo sa na Slovensku rapídne znížil počet mladých mamičiek
  • Kde hľadať pomoc ak nechcene otehotnieš 
Späť
Zdieľať
Diskusia