Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. októbra 2019, 14:07
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Zabudni, čo si sa učil v škole. Okolo Saturnu našli 20 nových mesiacov, má ich viac než Jupiter

TECH VESMÍR
Uložiť Uložené

Pluto nie je planéta a Jupiter nemá najviac mesiacov. Astronómovia majú stále nové teórie.

Zdá sa, že by si mal zabudnúť na všetko, čo si sa o našej slnečnej sústave naučil v škole. Pluto už nie je planéta, za Neptúnom namiesto neho môže obiehať aspoň jeden ďalší obrovský objekt a Jupiter zrejme nemá najviac mesiacov.

Podľa CNN totiž teraz astronómovia našli ďalších 20 mesiacov krúžiacich okolo Saturnu. To by znamenalo, že planétka so známym prstencom ich má okolo seba dokopy 82, kým Jupiter sa musí uspokojiť s počtom 79. 

Zabudni, čo si sa učil v škole. Okolo Saturnu našli 20 nových mesiacov, má ich viac než Jupiter
Zdroj: Pixabay.com

Jupiteru však jedno prvenstvo stále zostáva, jeden z jeho mesiacov nazvaný Ganymedes totiž s polomerom cez milión kilometrov zostáva aspoň tým najväčším v celom vesmíre okolo nás. 

Nové objekty objavené v blízkosti Saturnu sú oproti tomu naozaj miniatúrne, s priemerom iba sotva 5 kilometrov. 

Odporúčané
Za Neptúnom môže byť ďalšia planéta. Super-čiernu Planet 9 však nikdy nikto nevidel Za Neptúnom môže byť ďalšia planéta. Super-čiernu Planet 9 však nikdy nikto nevidel 2. októbra 2019, 7:45

Za objavom stojí astronóm Scott Sheppard a jeho tím, ktorý využil teleskop na Havaji ešte počas leta. Sheppard si navyše myslí, že v budúcnosti bude možné lokalizovať až 100 ďalších ešte menších mesiacov v podobných miestach. 

Potrebné však budú väčšie a dokonalejšie teleskopy. Saturn je totiž aj na vesmírne pomery poriadne ďaleko od Zeme. Približne 1,275 miliardy kilometrov

„To, že Saturn má viac mesiacov aj napriek tomu, že je ťažšie ich nájsť, len ukazuje, ako veľa mesiacov v minulosti pozbieral,“ tvrdí Sheppard. Myslí samozrejme jeho gravitáciu vďaka obrovským rozmerom samotnej planéty.

17 mesiacov z objavenej dvadsiatky navyše krúži v opačnom smere, než v akom Saturn rotuje okolo svojej osi. Premávka v jeho prstenci je teda poriadne rušná. 

Domov
Zdieľať
Diskusia