Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. októbra 2019, 9:54
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Seriál Za sklom kopíruje slovenskú realitu. Zašiel s podobnosťou k súčasným kauzám priďaleko?

Seriál Za sklom kopíruje slovenskú realitu. Zašiel s podobnosťou k súčasným kauzám priďaleko?
Zdroj: TV JOJ
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Tvorcovia jasným spôsobom poukazujú na udalosti z poslednej doby, ktoré do dnešného dňa hýbu našou krajinou.

Investigatívneho novinára Jána Kuciaka zavraždili vo Veľkej Mači, seriálového novinára Paľa vo Veľkom Gáni. Už upútavka k druhej časti tretej série Za sklom naznačovala, že druhá epizóda bude mimo iného zameraná aj na vraždu novinára, ktorý písal o ekonomickej mafii, čo sa mu v konečnom dôsledku nešťastne vypomstilo.

Ja vám radím, prestaňte písať, vy ste ešte hlupák a obyčajný pisálek. Aj ja si začnem zháňať informácie – o vás, o vašej matke, vašom otcovi, o vašich súrodencoch,“ vyhrážal sa do telefónu na začiatku tretej série mafiánsky podnikateľ Vozner stvárnený Marošom Kramárom.

Ak si sa aspoň čiastočne doposiaľ zaujímal o prípad zavraždeného Jána Kuciaka, určite si spomenieš na záznam telefónneho rozhovoru (pozri nižšie), v ktorom sa Marian Kočner, obvinený z objednávky dvojnásobnej vraždy, vyhrážal dnes už zosnulému novinárovi Kuciakovi. 

Začnem sa špeciálne venovať vám, vašej osobe, vašej matke, vášmu otcovi a vašim súrodencom,“ prehlásil Kočner voči Kuciakovi. Podobnosť medzi seriálovou a pravou verziou nie je vôbec náhodná. Ktoré dôležité postavy odkazujú na skutočné osoby?

Antonino Badala (Antonino Vadala)

Do tretej série sa k starým známym tváram pridala postava Antonina „Tonyho“ Badalu. Tonyho si zahral 57-ročný Predrag Bjelac, pre ktorého je rola mafiána ako stvorená. Pripomeňme si, že práve Bjelac v dvojdielnej filmovej sérii Gangster KA od režiséra Jana Pachla stvárnil charizmatického zločinca Dardana. Ten stál zakaždým po boku úhlavného gangstra Radima Kravieca (Hynek Čermák) prezývaného ako Káčko.

Odkiaľ sa vzal v seriáli Predrag Bjelac a jeho Antonino Badala? Na túto otázku sa musíme vrátiť k práci Jána Kuciaka, ktorý sa mimo iného venoval aj talianskej mafii Ndranghete. V jeho poslednej publikácii hovoril o spojení predstaviteľov vlády a Antonina Vadalu. Ten je v Taliansku stíhaný za pašovanie drog. Seriálový Badala je hlavnými hrdinami z radov vyšetrovateľov podozrievaný práve z drogovej trestnej činnosti. Spomínaný nedokončený článok museli v skutočnosti ľudia z Aktualít po smrti Paľa (respektíve Jána Kuciaka) dokončiť až po jeho smrti.

Odporúčané
10 dôležitých informácií o tom, prečo zavraždili Jána Kuciaka a jeho snúbenicu a aký vplyv mala vražda na Slovensko 10 dôležitých informácií o tom, prečo zavraždili Jána Kuciaka a jeho snúbenicu a aký vplyv mala vražda na Slovensko 6. októbra 2019, 11:33

Za Sklom ako odraz slovenskej reality. Kapitán alias Rigoróz či vražda novinára z Aktualít
Za Sklom ako odraz slovenskej reality. Kapitán alias Rigoróz či vražda novinára z Aktualít Zdroj: TV JOJ

 

Maja Drobná (Mária Trošková)

Hlavná štátna radkyňa Maja Kúsková má premiéra poriadne omotaného okolo prsta. Ako sme sa v seriáli dozvedeli, za predsedom vlády bola vyslaná práve Badalom. Tvorcovia Za sklom v tomto prípade odkazujú na bývalú hlavnú štátnu radkyňu expremiéra Roberta Fica – Máriu Troškovú. Tá mala kedysi vzťah s Antoninom Vadalom.

Je verejne známe, že tu bol súkromný vzťah medzi týmito dvomi osobami. Ak tu bol súkromný vzťah, tak čo je mňa do toho,reagoval na prepojenie Vadalu a Troškovej svojho času premiér Robert Fico.

Domov
Zdieľať
Diskusia