Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. októbra 2019, 11:11
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Greta Thunberg nezískala Nobelovu cenu za mier. Porota ju udelila premiérovi Etiópie

NEWS GRETA THUNBERGOVÁ
Uložiť Uložené

Nakoniec získava cenu premiér z Etiópie Abiy Ahmed Ali, ktorý počas posledného roka zrušil obvinenie z terorizmu pre niekoľko desiatok aktivistov a rovnako bojuje za zmiernenie ekonomického aj politického tlaku v krajine.

16-ročná Greta Thunberg neuspela medzi ďalšími 300 kandidátmi  a nepodarilo sa jej získať Nobelovu cenu za mier. Prestížne ocenenie si pôvodne mala vyslúžiť za svoju iniciatívu v enviromentálnej oblasti a celosvetovú študentskú kampaň, ktorá má kompetentných zástupcov jednotlivých štátov prinútiť, aby sa k ochrane klímy stavali dôslednejšie. Verili jej aj stávkové kancelárie, pre ktoré bola favoritkou.

Nakoniec získava cenu premiér z Etiópie Abiy Ahmed Ali, ktorý počas posledného roka zrušil obvinenie z terorizmu pre niekoľko desiatok aktivistov a rovnako bojuje za zmiernenie ekonomického aj politického tlaku v krajine. 

Odporúčané
Obesená figurína Grety Thunberg na moste v Ríme vyvolala obrovské znepokojenie. Polícia už začala vyšetrovanie Obesená figurína Grety Thunberg na moste v Ríme vyvolala obrovské znepokojenie. Polícia už začala vyšetrovanie 8. októbra 2019, 17:12

Počas klimatického summitu OSN navrhla Greta Thunberg aj konkrétne riešenia, zároveň si vyslúžila obrovskú vlnu kritiky od Donalda Trumpa aj Vladimira Putina. Podľa ruského prezidenta je mladá Švédka riadená niekým iným z pozadia. Ani to však nakoniec nestačilo.

Nomináciu si vyslúžila ešte v marci, nominovali ju traja poslanci nórskej Socialistickej ľavicovej strany. Keďže sa Nobelova cena udeľuje osobe, ktorá urobí väčšinu práce pre priateľstvo medzi národmi, v podobnom duchu uviedli poslanci aj dôvod, prečo by 16-ročná aktivistka mala cenu získať: „Nominovali sme Gretu, pretože klimatická hrozba je možno jednou z najvýznamnejších príčin vojen a konfliktov,“ povedal jeden z nominujúcich Freddy André Övstegård pre Verdens Gang.

Domov
Zdieľať
Diskusia