Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. októbra 2019, 10:25
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Čína na Mesiaci vypestovala bavlnu. O rok na miesto vyšlú zvieratá

TECH ČÍNA
Uložiť Uložené

Misia Chang’e-4 hlási úspech. Plány do budúcna sú však ešte odvážnejšie.

Číňania sa v súčasnej dobe aktívne podieľajú na výskume prostredia Mesiaca. Ako píše International Business Times, v rámci misie s názvom Chang'e-4 dopestovali bavlnu. V mimozemských podmienkach sa o boj pokúšali okrem semien bavlny taktiež semená droždia, zemiakov, arábovky a vajíčka ovocných mušiek.

Ako jediná sa z nich nakoniec uchytila bavlna. V priebehu jedného lunárneho dňa (dva týždne na Zemi) však jej lístky nakoniec uhynuli. V období 14 pozemských dní (jedného lunárneho dňa) teploty vystúpia až na 127°C, no počas lunárnej noci klesnú na mrazivých -170°C, čím vystavia živé organizmy príliš nehostinným podmienkam.

3D rekonštrukcia vypestovanej bavlny

Čína na Mesiaci vypestovala bavlnu. O rok na miesto vyšlú zvieratá
Zdroj: Chongqing University

I keď mali semená bavlny krátku životnosť, vedcom poskytli dôležité údaje, ktoré využijú pri ďalších vesmírnych misiách. Tím špecialistov po neskoršom skúmaní usúdil, že sa im miesto jedného lístku podarilo vypestovať rovno dva.

Pôvodne chceli Číňania na Mesiac vyslať taktiež zvieratá, vrátane malej korytnačky. Tieto plány sa ale presunuli na začiatok roku 2020 v spojitosti s misiou Chang’e-6, informuje Digital Trends.

Odporúčané
Pokochaj sa fotografiami z prvého pristátia na odvrátenej strane Mesiaca Pokochaj sa fotografiami z prvého pristátia na odvrátenej strane Mesiaca 3. januára 2019, 12:43
Domov
Zdieľať
Diskusia