Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. októbra 2019, 8:49
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Polícia počas Oktoberfestu zhabala stovky vodičákov opilcom na elektrických kolobežkách

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

V Mníchove bojovali s kolobežkami.

V Nemecku sa konal najslávnejší pivný festival na svete Oktoberfest. Nemecká polícia chytila stovky ľudí, ktorí jazdili na elektrických kolobežkách opití, informuje CNN.

Policajti chytili celkom 414 ľudí, z toho 254 vodičom zobrali vodičský preukaz. V 32 prípadoch dokonca musela zasahovať policajná hliadka, aby zaistila bezpečnosť. V Nemecku sú elektronické skútre klasifikované ako motorové vozidlá. Pre ich vodičov teda platia rovnaké zákony ako pri šoférovaní auta.

Odporúčané
Muž poškodil brzdy a rám na takmer 140 zdieľaných kolobežkách. Polícia ho chytila do pasce Muž poškodil brzdy a rám na takmer 140 zdieľaných kolobežkách. Polícia ho chytila do pasce 3. októbra 2019, 14:02

Tento rok to bola pre policajtov výzva. Skútre totiž ľudia nechávali po celom areáli len tak, preto ich museli každú noc odstraňovať. E-kolobežky však robia vrásky v mnohých európskych či svetových mestách. Ľudia jazdia bezohľadne a ohrozujú nielen seba, ale aj svoje okolie.

Aj na Slovensku sa mení legislatíva, nové pravidlá pre kolobežky budú platiť od januára 2020. Po novom by mal byť jazdec e-kolobežky vodičom nemotorového vozidla. Bude sa na neho teda pozerať ako napríklad na cyklistu. Na kolobežke budeš môcť jazdiť po cyklotrase, resp. normálnej komunikácii. Po chodníku len rýchlosťou neprevyšujúcou rýchlosť chodca.

V Bratislave sú e-skútre veľmi obľúbené. Dokonca prišla aj nová služba, takzvané zdieľane kolobežky. Fungovala však len dva mesiace. Spoločnosť, ktorá s nápadom prišla, však sľubuje, že sa e-kolobežky vrátia. „Chceme si Vaše nápady a postrehy naozaj dopodrobna rozanalyzovať, pred tým, než sa ich pokúsime zapracovať do nášho systému. Pointou teda zostáva, že Vám chceme priniesť platformu, ktorú od nás reálne chcete,“ informovala v polovici septembra spoločnosť Mint.

Domov
Zdieľať
Diskusia