Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. októbra 2019, 9:41
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

33-ročnej Slovenke poisťovňa odmietla preplatiť liečbu. Nevzdáva sa, spustila verejnú zbierku, ktorá jej môže zachrániť život

REFRESHER SLOVÁCI
Uložiť Uložené

Katres s rakovinou bojuje už viac ako rok, nevzdáva sa napriek všetkým okolnostiam.

Aktualizované dňa 26.10.2019.

Katarína (alebo Katres, ako ju prezývajú blízki) Klokočová má 33 rokov a trpí rakovinou. Jej príbeh otriasol Instagramom počas uplynulého víkendu, kedy stále viac ľudí zdieľa jej utrpenie a povzbudzuje k darom na jej novozaložený transparentný účet.

Ten by vôbec nepotrebovala, keby jej liečbu bola ochotná preplatiť poisťovňa. Tá však žiadosť lekárov zamietla. Rozhodli sme sa osloviť poisťovňu aj Katres a zistiť, čo je vo veci.

Celý príbeh začína v máji 2018

Nájdeš ho aj v highlights na instagramovom profile Katres. Zdieľa tam postupne svoju cestu, ako jej diagnostikovali prvé metastázy, ako si prešla liečbou a ako je na tom teraz.

„V máji 2018 som si už po roku bolesti a ťažkosti vypýtala gastro vyšetrenie, lebo som mala kŕče a bolesti a strašne som schudla. Nasledovalo sono brucha, urológ a ten ma poslal na CT,“ začína dojímavý príbeh mladej tridsiatničky. CTčko odhalilo nádor na obličke veľký ako päsť, do 2 týždňov ju operovali. 

Už pred operáciou začala krvácať, po odstránení obličky, nadobličky, sleziny a troch uzlín museli toto krvácanie riešiť. Počas operácie sa jej natrhla bránica, nemohla teda dýchať bez trubice v hrudníku. „ Bolo to ako 48 hodín bez pohybu spat v umývačke riadu, hrozný zvuk‍, ale mohla som dýchať,“ opisuje svoj zážitok na Instagrame.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Katresinsta (@katresinsta) on

Chemoterapia začala v auguste 2018

Popri čakaní na výsledky z histológie sa jej začali objavovať metastázy v lymfe, kostiach, pľúcach, pečeni a krku. Začala prvá chemoterapie, po nej bola niekoľko mesiacov zdravá. Ako to však s touto zákernou chorobou býva, vrátila sa. Druhá liečba bola bezproblémová, neprišli žiadne komplikácie, avšak napriek tomu, že sa metastázy zmenšili, objavili sa nové. Začala teda tretiu chemoterapiu, ktorá ju podľa jej slov položila na kolená.

Odporúčané
Začala ho bolieť noha, no myslel si, že je to z preťaženia. Ferovi v mladom veku diagnostikovali rakovinu (Rozhovor) Začala ho bolieť noha, no myslel si, že je to z preťaženia. Ferovi v mladom veku diagnostikovali rakovinu (Rozhovor) 26. septembra 2019, 14:11

 

„Nikdy mi nebolo tak zle. Nikdy som toľko neležala, negrcala a nespala, až mi povedali, že jednoducho mi už chemo nepomáha.“ Vedľajšie účinky liečby jej stav iba zhoršovali, musela s chemoterapiou prestať. Lekári Katres otestovali na imunoterapiu, zdá sa, že by jej mohla pomôcť. Keďže je to jediná dostupná liečba, požiadali o ňu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, v ktorej je Katres poistená. Práve vtedy sa začal administratívny kolobeh, ktorý jej ohrozuje život.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Katresinsta (@katresinsta) on

Žiadosť zamietli

Žiadosť zo dňa 19.9.2019 VŠZP zamietla, Katres podala odvolanie. „Nevzdávame sa, ale ja nemôžem ostať úplne bez liečby, kým sa odvolávame, lebo moja choroba rastie prirýchlo,“ vysvetľuje svoju motiváciu založiť si transparentný účet. Dopomohli jej k tomu rodina a známi, ktorí začali jej príbeh zdieľať. Účet si založila v piatok poobede, dnes už je transparentný, založený je v Slovenskej sporiteľni. V čase písania článku evidujeme dary vo výške takmer 38-tisíc eur.

Odporúčané
Komička Hello Klaudi: Byť influencerom je luxus. To, že niekto dostane za reelsko mesačný plat chirurga, je bizár (Rozhovor) Komička Hello Klaudi: Byť influencerom je luxus. To, že niekto dostane za reelsko mesačný plat chirurga, je bizár (Rozhovor) 20. apríla 2024, 9:30

Momentálne ju jedna dávka lieku stojí vyše 4-tisíc, ročne potrebuje približne 18 dávok, takže celá liečba stojí okolo 75-tisíc eur. Po tom, čo poisťovňa zamietla jej žiadosť o preplatenie, začala o svoj život bojovať prostredníctvom Instagramu. Stále však neprestáva dúfať, že jej vyjde v ústrety aj poisťovňa.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Katresinsta (@katresinsta) on

Ide o život

„Neľutujem sa, ale bojujem, lebo ja chcem žiť a odmietam sa vzdať, aj keď mi poisťovňa hodila najväčie poleno pod kolená!“  hovorí na margo administratívnej záťaže. Svoju vďačnosť za každý dar vyjadruje v príbehoch na Instagrame, zdôraznila to aj pri komunikácii s Refresherom. Opýtali sme sa jej, ako vníma svoju situáciu a dary od neznámych ľudí.

„Nechcela som to riešiť takto, naozaj nie,“ povedala pre Refresher. Dodala, že jej choroba je príliš agresívna a rýchla, nemá čas na to, aby čakala na odvolávanie a vyjadrenie poisťovne. V žiadosti je len 6 dávok, pričom jednu dávku by mala dostávať raz za tri týždne počas nasledujúcich približne dvoch rokov. „Takže žiadosti budeme musieť podávať opakovane a keď zas nejaký úradník dostane žiadosť a bude mat pocit, že moja liečba nie je účinná, tak mi ďalšiu liečbu môžu opäť zamietnuť,“ vyjadruje svoje obavy. Práve preto sa podľa jej slov rozhodla skloniť hlavu a odložiť hrdosť bokom. Rozhodla sa požiadať o pomoc verejnosť.

Odporúčané
Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť 13. apríla 2024, 14:30

Stav účtu si môžeš skontrolovať na webe transparentneucty.sk a ak chceš, môžeš Katres na jej liečbu prispieť. Redakcia overovala aj cenu liekov, Katres nám poslala aj fotografie bločkov za prvú dávku, ktorú museli zaplatiť na dvakrát z dvoch kariet. Pomohli jej rodičia. Ďalšiu dávku si už našťastie bude môcť kúpiť vďaka darom ľudí.

„Vďaka všetkým tým skvelým ľuďom mám šancu. Keby nebol tento humbuk, poisťovňa by sa so mnou ani nebavila. Cítim takú pokoru a šťastie a lásku a vďaku, že to neviem opísať!!!! Chce sa mi revať asi každých 10 minút. Ďakujem z celého srdca všetkým!!!! Zachraňujete mi život!“ odkazuje všetkým darcom.

Vyjadrenie poisťovne

 O vyjadrenie k tejto situácii sme požiadali aj hovorkyňu VŠZP, Mgr. Slávku Gáborovú. Jej odpoveď uverejňujeme v plnom znení.

„Ošetrujúca lekárka sa obrátila na VšZP so žiadosťou, ktorá nespĺňala zákonné požiadavky. Z toho dôvodu bola žiadosť zamietnutá. V týchto dňoch Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) zaevidovala odvolanie ošetrujúcej lekárky.

V prípade, že odvolanie bude obsahovať zákonom stanovené požiadavky, o.i. povolenie MZ SR na použitie registrovaného lieku v neregistrovanej indikácii a podklady preukazujúce účinnosť liečby liekom v terapeutickej línii, ktorej úhrada je predmetom žiadosti, tak bude možné žiadosť opätovne posúdiť.“

Nepotrebujem Chanelku, potrebujem život

Vo videu, ktoré uverejnila v stories, vysvetľuje celý svoj príbeh a odpovedá aj na otázky a komentáre, ktoré najčastejšie dostáva. Potvrdzuje, že účet je transparentný a že už podala odvolanie. Peniaze si podľa jej slov naozaj zbiera na liečbu, nechce ani kabelku Chanel, ani nič iné, dokonca spomenie parochne, ktoré aj tak nenosí. Je na nej vidieť, že je unavená, choroba sa podpísala aj na jej energii. Napriek tomu sa nevzdáva nádeje.

Odporúčané
Mladá barmanka Kristína: Je to alchýmia, sme ako psychológovia. Jeden zákazník raz nechal obrovský tringelt (Rozhovor) Mladá barmanka Kristína: Je to alchýmia, sme ako psychológovia. Jeden zákazník raz nechal obrovský tringelt (Rozhovor) 12. apríla 2024, 12:30

„Budem bojovať za túto vec, pretože je to nefér,“  hovorí. „Keď máte akúkoľvek maličkú šancu na život a niekto vám ju chce zobrať len preto, že je nejaký úradník za stolom a nesedíte mu v tabuľkách, niečo vám chýba v papieroch alebo hocijaký dôvod, je nefér, keď vám to odmietne.“  Katres sa odmieta vzdávať, ale dodáva, že sa neľutuje, vraj nie je ten typ človeka a uvedomuje si, že sú ľudia, ktorí majú ťažší osud ako ona. 

Ako prebieha liečba?

Katres sme sa opýtali aj na jej skúsenosť s liečbou v Národnom onkologickom ústave (NOÚ). Pochvaľuje si prístup personálu aj liečbu samotnú, vraj nemá čo vytknúť. „Mám šťastie na vynikajúcich lekárov, ktorí sa o mňa zaujímajú a starajú najlepšie ako vedia. Na všetko mi odpovedia, zdvihnú telefón, odpíšu na správy. Nikdy nedostanem bez odpovede,“ vyzdvihuje prácu lekárov na NOÚ. Katres nám prezradila, že nie je prvá, ktorej tejto liek zamietli, pritom je už kategorizovaný a má naň právo. Chcela by však byť posledná. 

„Chcem, aby sa o tomto systéme vedelo a aby sa zmenil! Platiť si zdravotné poistenie je povinne, keď to nerobíte, tak je to trestný čin. Vedia vám siahnuť na majetok, na výplatu a pod. Prečo keď ku*** povinne platíme, tak štáť alebo poisťovňa nemá povinnosť sa o nás postarať, keď táto možnosť je? Nejaký úradník, ktorý ani nemá medicínske vzdelanie, rozhoduje o živote a smrti? Naozaj?!“ povedala nám rozhorčená Katres, ktorá je zúfalá zo situácie na Slovensku. Vraj je písali aj iní pacienti s podobnou skúsenosťou.

Odporúčané
Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) 10. apríla 2024, 9:30

Žiadosť podávajú lekári a poisťovňa komunikuje priamo s nimi, takže Katres zamietnutie nevidela. Odvolanie napísali hneď v ten deň a jej rodina ho osobne zaniesla do poisťovne. Toto nám už potvrdila aj poisťovňa. Kópiu podanej žiadosti medzičasom uverejnila aj na Instagrame, redakcia má pôvodné fotografie tiež k dispozícii.

Aktualizácia: Poisťovňa napokon žiadosť schválila

VšZP nám do redakcie 25. októbra zaslala nové vyjadrenie, v ktorom nám potvrdili, že preplácanie lieku pre Katarínu schválili. Vo vyjadrení píšu: „Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) schválila žiadosť o úhradu lieku Keytruda pre svoju vážne chorú poistenku. V tomto medializovanom prípade sa dali veci do pohybu po tom, keď zdravotná poisťovňa dostala od ošetrujúceho lekára kompletnú žiadosť o úhradu lieku.“ Dôvodom, prečo to spočiatku zamietli, bol fakt, že liek Keytruda, ktorý potrebovala Katarína, nie je kategorizovaný v liečbe, ktorú potrebuje. Napokon stačilo správne vyplniť žiadosť. Poisťovňa uviedla, že je ochotná v prípade dobrých výsledkov podporovať liečbu aj naďalej: „Ak sa preukáže jej efektívnosť, ošetrujúci lekár môže požiadať o schválenie pokračovania liečby a VšZP ju bude uhrádzať dovtedy, kým z nej bude poistenka profitovať.“

Aby do budúcna takýmto problémom predišli, poisťovňa chce začať rokovať s Národným onkologickým ústavom a ďalšími poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. Chce sa dohodnúť na konkrétnych postupoch pri takýchto výnimočných prípadoch.

Domov
Zdieľať
Diskusia