Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
19. októbra 2019, 18:23
Čas čítania 0:00
Mario Hudák

Preslávila Fekišovce. Ako dnes riadi obec starostka, na ktorej sa smialo celé Slovensko?

Preslávila Fekišovce. Ako dnes riadi obec starostka, na ktorej sa smialo celé Slovensko?
REFRESHER
Uložiť Uložené

Po desiatich mesiacoch sme navštívili obec, ktorej virálne video začiatkom roka šokovalo celé Slovensko.

 V januári 2019 sa Fekišovce doslova cez noc stali „neslávne“ slávne. Videozáznam z ustanovujúceho zasadnutia ich obecného zastupiteľstva 10. decembra a virálne videá, obsahujúce zostrih z tohto zasadnutia, sa kozmickou rýchlosťou niekoľko dní šírili sociálnymi médiami a internetom. Takto to tam vtedy vyzeralo



Za neštandardný spôsob vedenia zastupiteľstva starostku Miloslavu Fedorovú (60) kritizovala mimovládna organizácia Transparency International Slovensko aj Združenie miest a obcí Slovenska. Dôvodom bolo nedôstojné správanie a konanie, ktoré je v rozpore so zákonom o obecnom zriadení a s postavením starostu.

Starostka sa potom v médiách za svoje konanie ospravedlnila. Zároveň prezentovala vlastný pohľad na celú kauzu. Po incidente sa štyria z piatich obecných poslancov vzdali mandátu. Na uvoľnené miesta nastúpili náhradníci.

Slovensko v januári spojila fekišovská internetová video-viróza, ktorá odhalila krutú realitu lokálnych samospráv a regionálnej politiky.

Nasledoval mediálny a marketingový ošiaľ. Fekišovský obecný úrad pol roka okupovali médiá a novinári, snažiaci sa so starostky vyžmýkať ďalšie pikošky a prešľapy. Reakčný marketing na vlne „Fekišovce“ okamžite využili renomované spoločnosti a značky. Facebookové stránky a skupiny sa predháňali o najvtipnejšie koláže, komiksy a komentáre.

Starostka Fekišoviec Miloslava Fedorová.

Starostka Fekišoviec: Najväčšou zaujímavosťou obce som ja
Starostka Fekišoviec: Najväčšou zaujímavosťou obce som ja Zdroj: TASR

Fekišovské celebrity

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako hodnotí virálne video po desiatich mesiacoch "slávna" starostka Fekišoviec
  • Kto a prečo bol podľa nej za celým mediálnym šialenstvom začiatkom roka 
  • Ako sa v obci žije dnes a akú víziu obce má Miloslava Fedorová
  • Či bude na funkciu hlavy obce kandidovať aj v roku 2022
  • Prečo obecný úrad volajú vo Fekišovciach "svätý" a kde sa chodia fotiť celebrity a motorkári z celého Slovenska

Ozývali sa aj kritické hlasy. Starosta 50 kilometrov vzdialenej, rovnako malej obce Kvakovce pri Domaši - Radovan Kapraľ v reakcii na mediálny humbug okolo fekišovského videa, vo svojom blogu napísal:

„Pri hlbokom smiechu a zosmiešňovaní starostky, väčšine verejnosti zrejme uniklo, že obec Fekišovce má 303 obyvateľov a ročný rozpočet 70-tisíc eur. Čiže mesačne asi 5,5-tisíc eur, z ktorých musia vyžiť. Je to suma, za ktorú si priemerná Bratislavská „celebriťka“ kúpi kabelku a otŕča sa s ňou v sobotnej Smotánke. Niekto má za 5,5-tisíc kabelku a niekto musí z týchto peňazí financovať chod celej obce. Áno, aj o tom je naše Slovensko.“

Odporúčané
Aký gadžo, taký Róm alebo: Prečo Rómovia nežijú ako bieli? (Rozhovor) Aký gadžo, taký Róm alebo: Prečo Rómovia nežijú ako bieli? (Rozhovor) 3. októbra 2019, 11:04

„Z tejto sumy platí obec vývoz odpadu, verejné osvetlenie, opravy na obecnom majetku, poistky, zimnú údržbu, vykurovanie obecného úradu a ďalšie veci. Aj keď majú Fekišovce len tristo obyvateľov, majú rovnaké kompetencie a povinnosti, ako napríklad hlavné mesto Bratislava. Keďže peňazí nie je nazvyš, starostka je na úrade sama. Nemá žiadnu úradníčku a robí všetko tak, ako najlepšie vie,“ dodáva rozhorčený starostovský kolega z Kvakoviec.

Po desiatich mesiacoch sme navštívil starostku Miloslavu Fedorovú vo Fekišovciach. Zaujímalo nás čím žije obec dnes, ako udalosti z januára ovplyvnili jej život a či bude starostka kandidovať aj v budúcich komunálnych voľbách.

„Všetci vedia na základe nejakého virálneho videa človeka odsúdiť. Nikto ale nevidí problémy malých obcí, hlavne na východe, povedala nám po hodinovom rozhovore starostka.

Odporúčané
Starosta s policajným náramkom, mamutí zub a meteorit. Aj týchto 5 zaujímavostí skrývajú šarišské obce Starosta s policajným náramkom, mamutí zub a meteorit. Aj týchto 5 zaujímavostí skrývajú šarišské obce 31. augusta 2019, 13:20

Tí ľudia dobre vedeli, že ak na prvé zastupiteľstvo príde kameraman a náš farár, že jednoducho vybuchnem.

Kto bol za tým?

„Starí ľudia niekedy hovorili: Netreba ani preklinac, ani lac, bo ci šicko do pazuchy spadne. V preklade to znamená, že nemáme nikoho preklínať, ani mu nadávať a hrešiť ho, pretože sa nám to vráti, a keď nie nám, tak našim deťom. Pevne verím, že za všetko čo robíme aj nerobíme, dostaneme raz odplatu, či už tu, alebo niekde inde,“  začína starostka - netradične filozoficky - odpoveď na moju otázku ako takmer po roku vníma januárové udalosti vo Fekišovciach.

„Dúfam, že zasa napíšete rovnaké bludy ako všetci ostatní novinári, čo tu chodili a pýtali sa stále dookola na tie isté hlúposti. Keď chcete niečo napísať, napíšte aj niečo pozitívne. Ale ja si z toho aj tak nič nerobím. Najviac ma trápi to, že ten cirkus urobili ľudia, ktorí mi boli blízki. Žijete s nimi od detstva, poznáte ich roky a nakoniec to takto dopadne,“ hovorí Miloslava Fedorová prvý októbrový piatok vo svojej kancelárii na obecnom úrade vo Fekišovciach.

Miloslava Fedorová  má publicity a objektívov novinárov už naozaj dosť.

Starostka Fekišoviec: Najväčšou zaujímavosťou obce som ja
Starostka Fekišoviec: Najväčšou zaujímavosťou obce som ja Zdroj: Mario Hudák
STAROSTKA MILOSLAVA FEDOROVÁ (60)
  • Narodila sa vo Fekišovciach.
  • Absolvovala strednú veterinárnu školu v Košiciach.
  • Tri roky pracovala v Hydinárskych závodoch v Topoľanoch.
  • Osemnásť rokov pracovala ako veterinárny technik na Štátnom veterinárnom ústave v Michalovciach.
  • Na obecnom úrade vo Fekišovciach pracuje od roku 2003, starostkou je už štvrté funkčné obdobie.
  • Tri roky pracovala na úrade ako administratívna pracovníčka a účtovníčka.

„Áno, najväčšou zaujímavosťou Fekišoviec som asi ja. A vôbec ma to neteší. Čo už, všetko zlé je na niečo dobré. Je to už za mnou, takže to viac neriešim. Celé leto sa tu chodili ľudia fotiť. Hudobné skupiny, motorkári, z Bratislavy, Trnavy, z celého Slovenska,“ dodáva.

Hovorí o sebe, že je dosť excentrická a výbušná osoba. A že má takú ráznu reč, to áno. Proste to ľuďom, ktorí si jej diskreditáciu objednali potom, čo štvrtý krát zasadla do starostovskej stoličky po voľbách v novembri 2018, zožrala aj s navijakom. Podľa nej to bolo cielené, dnes už všetci v obci vedia kto bol za tým. Mne to ale nepovie, to nemôže.

Odporúčané
Nazreli sme do rómskych domov a boli sme prekvapení. Našli sme veselé interiéry, slušné bývanie, chuť stavať a pracovať Nazreli sme do rómskych domov a boli sme prekvapení. Našli sme veselé interiéry, slušné bývanie, chuť stavať a pracovať 30. septembra 2019, 15:01

Ryba na strome

„Tí ľudia dobre vedeli, že ak na prvé zastupiteľstvo príde ten kameraman zo Strážskeho a náš farár, ktorý mimochodom robil kampaň môjmu vtedajšiemu protikanidátovi aj vo fekišovskom kostole, že jednoducho vybuchnem. Odvtedy chodíme s rodinou do kostola do vedľajšej obce,“ odkrýva ďalej svoje vysvetlenie starostka.

Fekišovce. Kostol, hlavná ulica, obecný úrad.

Starostka Fekišoviec: Najväčšou zaujímavosťou obce som ja
Starostka Fekišoviec: Najväčšou zaujímavosťou obce som ja Zdroj: Mario Hudák
Starostka Fekišoviec: Najväčšou zaujímavosťou obce som ja
Starostka Fekišoviec: Najväčšou zaujímavosťou obce som ja Zdroj: Mario Hudák

Starostka Fekišoviec: Najväčšou zaujímavosťou obce som ja
Starostka Fekišoviec: Najväčšou zaujímavosťou obce som ja Zdroj: Mario Hudák
Starostka Fekišoviec: Najväčšou zaujímavosťou obce som ja
Starostka Fekišoviec: Najväčšou zaujímavosťou obce som ja Zdroj: Mario Hudák

„S odstupom času si však myslím, že žiadna katastrofa sa vo Fekišovciach ani v tom videu neudiala. Jediná katastrofa bola tá moja hymna, ktorú som zaspievala, ako som ju zaspievala, no bola som vo veľkom strese. Odvtedy sa riadim múdrou vetou Alberta Einsteina: „Každý je génius, no ak súdite rybu podľa jej schopnosti šplhať sa po stromoch, prežije celý svoj život vo viere, že je hlúpa,“ sebakriticky dodáva Fedorová.

Ak bude zdravá, chce kandidovať aj o tri roky. Noví poslanci sú podľa nej skvelí, aj keď ju dosť sekírujú a veľa diskutujú. Vyskakovať môžu, iba do výšky fekišovského rozpočtu, pripomenie im starostka vždy, keď sú ich požiadavky veľmi prehnané.

 „Myslela som si, že nie, pretože o štyri roky som mala ísť do dôchodku. Ale po všetkom tom cirkuse a po tom, čo sa tu udialo, som si nakoniec povedala áno. Kandidovať pôjdem s radosťou,“  hovorí odhodlane.

Odporúčané
Pátrali sme, ako žijú ľudia bez domova na východe Slovenska a narazili sme na les, kde sa chodí v Prešove za sexom Pátrali sme, ako žijú ľudia bez domova na východe Slovenska a narazili sme na les, kde sa chodí v Prešove za sexom 13. septembra 2019, 14:53

Mladí sa vracajú

Z Fekišoviec takmer dovidíte na Zemplínsku Šíravu, v obci mali kvôli jej stavbe (1961-1965) ešte v sedemdesiatych rokoch minulého storočia stavebnú uzáveru.

„Moja generácia (Miloslava Fedorová sa narodila v roku 1959 – poznámka autora), sa z Fekišoviec takmer kompletne vysťahovala. Teraz sa síce niektorí mladí vracujú, ale tie  60. a 70. roky, kedy odišli najsilnejšie ročníky už späť nevrátite. Teší ma aspoň to, že štyri rodiny sa rozhodli vrátiť a postaviť si tu domy,“ vysvetľuje starostka.  

Povestná zasadačka, fekišovská knižnica a magnetky.

Starostka Fekišoviec: Najväčšou zaujímavosťou obce som ja
Starostka Fekišoviec: Najväčšou zaujímavosťou obce som ja Zdroj: Mario Hudák
Starostka Fekišoviec: Najväčšou zaujímavosťou obce som ja
Starostka Fekišoviec: Najväčšou zaujímavosťou obce som ja Zdroj: Mario Hudák

Starostka Fekišoviec: Najväčšou zaujímavosťou obce som ja
Starostka Fekišoviec: Najväčšou zaujímavosťou obce som ja Zdroj: Mario Hudák
Starostka Fekišoviec: Najväčšou zaujímavosťou obce som ja
Starostka Fekišoviec: Najväčšou zaujímavosťou obce som ja Zdroj: Mario Hudák

Fekišovce sa chcú spojiť s okolitými obcami, ktoré sú na tom podobne a požiadať vládu, aby im pomohla s kanalizáciou. V obci, hneď za obecným úradom práve dokončujú kultúrno-spoločenské kreatívne centrum.

Začali aj verejné obstarávanie na zhotoviteľa nového plotu okolo cintorína. Najväčším problémom je podľa starostky práve byrokracia spojená s verejným obstarávaním. Víziu obce vidí Miloslava Fedorová v turistike, cyklotrasách a krásnom okolí.

Ja s ľuďmi problém nemám. Možno majú, niektorí, problém so mnou. V januári ma ľudia podržali. Nemohla som skončiť a so všetkým iba tak seknúť.

Odporúčané
Herba je chemický drogový zabijak z juhovýchodu. Išli sme po stopách látky, ktorú predávajú aj za pár desiatok centov Herba je chemický drogový zabijak z juhovýchodu. Išli sme po stopách látky, ktorú predávajú aj za pár desiatok centov 14. augusta 2019, 16:44

Beňatinská veľryba

„Sme tichá koncová obec s výbornou polohou, blízko dvoch väčších miest. Okolie obce a tento kraj sú veľmi atraktívne. Hneď za rohom je Zemplínska šírava, neďaleko máme romantické Morské oko, Senianske rybníky plné vodného a migrujúceho vtáctva. Pár kilometrov ďalej je nádherné tyrkysové jazero v lome Beňatina s tajomnou skamenelinou veľryby. Očarujúce sú drevené kostolíky v Inovciach a Ruskom Hrabovci, obklopuje nás sopečné pohorie Vihorlat,“  popisuje tunajšie krásy starostka.

Malá odbočka. Dvadsať kilometrov od Fekišoviec, za obcou Beňatina sa naozaj nachádza nádherný, zatopený vápencový lom. Po revolúcii, začiatkom 90. rokov, keď sa ťažba vápenca v lome zastavila, sa na povrch vytlačila spodná voda.

Vytvorila krásnu prírodnú scenériu, prirovnávanú k ikonickým Plitvickým jazerám v Chorvátsku. Pôvabné tyrkysové sfarbenie vody dáva jazeru jej neustály prítok a odtok pomedzi farbisté vápence.

Tyrkysové jazero v lome Beňatina a legendárna Baňatinská veľryba.

Starostka Fekišoviec: Najväčšou zaujímavosťou obce som ja
Starostka Fekišoviec: Najväčšou zaujímavosťou obce som ja Zdroj: Mario Hudák
Starostka Fekišoviec: Najväčšou zaujímavosťou obce som ja
Starostka Fekišoviec: Najväčšou zaujímavosťou obce som ja Zdroj: Mario Hudák

Starostka Fekišoviec: Najväčšou zaujímavosťou obce som ja
Starostka Fekišoviec: Najväčšou zaujímavosťou obce som ja Zdroj: Mario Hudák
Starostka Fekišoviec: Najväčšou zaujímavosťou obce som ja
Starostka Fekišoviec: Najväčšou zaujímavosťou obce som ja Zdroj: Mario Hudák

Starostka Fekišoviec: Najväčšou zaujímavosťou obce som ja
Starostka Fekišoviec: Najväčšou zaujímavosťou obce som ja Zdroj: Mario Hudák

Toto romantické miesto je dnes  vyhľadávanou lokalitou pre turistov a rekreantov. Najväčšia hĺbka vody v jazierku je osem metrov, kúpať sa tu dá tiež, ale len na vlastnú zodpovednosť.

S tyrkysovým lomom sa spája aj legenda o Beňatinskej veľrybe. Jej silueta sa objavila na skale na južnej strane lomu pri poslednom odstrele vápenca. Takmer päťmetrová prírodná kresba v skalnom profile pripomína telo a chvost veľryby. Či ide o vtipnú hru prírody, alebo lom naozaj ukrýva prehistorický skamenelý poklad, sa zatiaľ preukázať nepodarilo.

Odporúčané
Mafián Reichel: Keď som vošiel do miestnosti, Černákovci mu rezali hlavu Mafián Reichel: Keď som vošiel do miestnosti, Černákovci mu rezali hlavu 28. júla 2019, 14:48

Magnetky zo svätého úradu

Na nástenke, hneď za vchodom do úradu je pripnutý oznam, že magnetky obce Fekišovce si môže široká verejnosť zakúpiť počas úradných hodín v kancelárii Obecného úradu.

K dispozícii je päť rôznych v limitovanej edícii, cena je podľa uváženia kupujúceho. Oznam je zakončený zvolaním: „Všetci čo selfíčka si robíte, magnetku a pohľadnicu si kúpte!“

O niečo ďalej, pred kanceláriou starostky je toaleta. Na jednoduchom preklápacom vypínači vedľa dverí, sú pre istotu nalepené dva papieriky. Hore žltý s nápisom „zapnúť“, dole červený s nápisom „vypnúť“.

Magnetky Fekišoviec a dekorácie pred "svätým" úradom.

Starostka Fekišoviec: Najväčšou zaujímavosťou obce som ja
Starostka Fekišoviec: Najväčšou zaujímavosťou obce som ja Zdroj: Mario Hudák

Starostka Fekišoviec: Najväčšou zaujímavosťou obce som ja
Starostka Fekišoviec: Najväčšou zaujímavosťou obce som ja Zdroj: Mario Hudák

 „Prvé magnetky obce som nafotila a dala urobiť za vlastné peniaze. Potom sme ich začali predávať za jedno euro návštevníkom, turistom aj ľuďom z obce a okolia. Do obecnej pokladnice nám priniesli už niekoľko stoviek eur. Dnes je cena viac menej na báze dobrovoľného príspevku,“ odpovedá starostka na otázku ako sa im predávajú.

„Nečakali sme že o nich bude až taký záujem, vydali sme už štvrtú sériu.  Smejeme sa, že tu máme svätý úrad, pretože sa k nám chodia fotiť celebrity z celého Slovenska,“ dodáva.

Odporúčané
Šli sme sa pozrieť na slovensko-ukrajinskú hranicu. Pašerákmi sa to tam hemží, ale colníci sa v nekonečnom boji nevzdávajú Šli sme sa pozrieť na slovensko-ukrajinskú hranicu. Pašerákmi sa to tam hemží, ale colníci sa v nekonečnom boji nevzdávajú 12. júla 2019, 13:25

Fešáci z Trnavy

„Keď prišli motorkári z Trnavy povedala som im:

„Fešáci, poďte sa popozerať aj k nám dovnútra! Previedla som ich po úrade, pohostila, porozprávali sme sa a potom mi povedali:

„Ale veď vy vôbec nie ste taká ako o vás písali. Čo som im na to mala povedať:

„Ak vám chce niekto poškodiť, urobí to tak, aby vám poškodil. Na pozitívne články ešte len čakám chlapci moji,“  vysvetľuje starostka.

Na sociálnej sieti starostka nie je, niekto jej nabúral stránku a teraz vystupuje v jej mene.  Dištancuje sa od toho. Bola s tým aj na polícii, ale povedali jej, že kým tam nie je nič urážlivé, nemôžu s tým nič robiť. Facebookovú stránku nemá ani obec, nepotrebuje ju, pozná ich každý.

„Prešla som celé Slovensko, ale z Fekišoviec by som nikde neodišla. Milujem svoju obec a aj všetkých ľudí, ktorí tu žijú," hovorí.

"Ja s nimi problém nemám. Možno majú niektorí problém so mnou. V januári ma  ľudia, ktorí mi dali svoj hlas, naozaj podržali. Nemohla som skončiť a so všetkým iba tak seknúť.  Tí ľudia mi za to stáli,“ dodáva starostka Fekišoviec.

FAKTY O FEKIŠOVCIACH
  • Fekišovce (okres Sobrance, región Dolný Zemplín) ležia 4 kilometre od Zemplínskej šíravy, 7 kilometrov od Sobraniec, 13 kilometrov od Michaloviec a 20 kilometrov od hranice s Ukrajinou.
  • V roku 1559 tu bol iba jeden poddanský dom, v roku 1720 vo Fekišovciach bývali iba zemania. Neskôr sa tu začali usádzať poddanské rodiny. V minulosti sa tu ľudia zaoberali poľnohospodárstvom. Dnes má obec 303 ľudí.
  • Obyvatelia obce si pôvodne stavali domy so slamenou strechou, členené na časti: chyža, príklet, komora.
  • Vo Fekišovciach sa do začiatku 20. storočia zachoval pohrebný zvyk, ktorý mal zabrániť návratu mŕtveho a spočíval v sypaní bieleho maku okolo truhly, obkrútení domu pradenou niťou a vložení trusu ošípaných do všetkých otvorov v dome.
  • Fekišovce hospodária s rozpočtom 70-tisíc eur, dnes hospodária s prebytkom.
  • Obec dlhodobo trápi odchod mladých ľudí za prácou, V obci nie kanalizácia, obchod ani pohostinstvo.
  • V obci sa momentálne stavia kultúrno-spoločenské kreatívne centrum. Bude mať byť tri časti, stretávať by sa tam mali všetci obyvatelia obce, pri športových, kultúrnych a spoločenských aktivitách. Rozpočet na centrum je 90-tisíc eur. Stavbu financujú z vlastného rozpočtu.
  • Tento rok v obci dokončili nový Dom nádeje, stavajú aj nový plot okolo cintorína.
  • Po tridsiatich rokoch sa v obci dnes stavajú štyri domy, dokončujú aj nový územný plán.
  • Schválený je projekt na opravu miestnych komunikácií za 150-tisíc eur, čakajú na výzvu a eurofondy, podali aj žiadosť na vybudovanie multifunkčného ihriska.
    Vízia starostky je postaviť v obci ešte jednu ulicu, aby prilákali nových obyvateľov.
  • V januári 2019 sa Fekišovce dostali do širšieho povedomia slovenskej verejnosti pre video z ustanovujúceho zasadnutia Obecného zastupiteľstva 10. decembra 2018 a pre vírusové videá obsahujúce zostrih z tohto zasadnutia.
  • Za neštandardný spôsob vedenia tohto zasadnutia starostku Miloslavu Fedorovú kritizovala mimovládna organizácia Transparency International Slovensko aj Združenie miest a obcí Slovenska.
  • Dôvodom bolo nedôstojné správanie a konanie, ktoré je v rozpore so zákonnou úpravou postavenia starostu.
  • Starostka sa potom v médiách za svoje konanie ospravedlnila, zároveň prezentovala aj konšpiračný pohľad na celú kauzu.
  • Následne po incidente, sa štyria z piatich obecných poslancov vzdali mandátu. Na uvoľnené miesta nastúpili náhradníci.
Domov
Zdieľať
Diskusia