Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. októbra 2019, 12:11
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

10 nedocenených postáv z Pána prsteňov, ktoré zachránili Stredozem

10 nedocenených postáv z Pána prsteňov, ktoré zachránili Stredozem
Zdroj: New Line Cinema
FILMY A SERIÁLY PÁN PRSTEŇOV
Uložiť Uložené

Ktorá z nich patrí medzi tvoje najobľúbenejšie?

Filmová trilógia Pán prsteňov od Petera Jacksona má do dnešného dňa obrovské množstvo verných fanúšikov, pričom čitatelia Filmkultu nie sú žiadnou výnimkou. Hlavných hrdinov, ako Aragorn, Gandalf či Frodo, však všeobecne poznajú aj neznalci sveta J. R. R. Tolkiena. Nie každá postava môže byť dedičom trónu Gondoru, bielym čarodejníkom či nositeľom Sauronovho prsteňa.

V ospevovanej trilógii ale nájdeme ďalšie relatívne menej známe a v niektorých prípadoch priam nedocenené postavy, ktoré síce nezožali všetku slávu, ale výrazným spôsobom zasiahli do deja. A to takým spôsobom, že osud Stredozeme by bol bez ich prítomnosti častokrát na vážkach.

podhodnotene lotr postavy
podhodnotene lotr postavy Zdroj: New Line Cinema

 

Haldir

Strážca Lothlórienu našich hrdinov v prvej časti uvítal svojským spôsobom, pričom si ako správny elf stihol vystreliť z trpaslíka Gimliho. V pokračovaní s názvom Dve veže bola ale jeho rola význačná.

Spoločne s armádou 500 dobre vycvičených a vyzbrojených elfov bol vyslaný k Helmovmu žľabu (Helm's Deep), kde sa Aragorn, Legolas, Gimli, kráľ Théoden a ľudia z Rohanu pripravovali na veľký boj proti vojskám Sarumana. Pri obkľúčení nepriateľmi Haldira zasiahla smrteľná rana, a tak sa Bitka o Helmov žľab stala jeho poslednou.

Odporúčané
Neuveriteľné papierové kreácie vysekané laserom Neuveriteľné papierové kreácie vysekané laserom 1. februára 2013, 16:18

Bez Haldirovej pomoci a udatnosti elfov by však žľab s veľkou pravdepodobnosťou padol skôr, než by k nemu stihla prísť armáda vedená Gandalfom a Éomerom. Tým pádom by na mieste zahynul kráľ Rohanu, budúci kráľ Gondoru a množstvo ďalších odvážnych bojovníkov, ako Gimli či Legolas.

Arwen Undómiel

Ženské postavy nie sú v knižnej predlohe ani vo filmovom spracovaní oproti mužom veľmi dôležité. Napriek tomu tu máme svetlé výnimky, ako napríklad Arwen. Tá už v priebehu prvej časti trilógie zasiahla do príbehu tým, že ochránila nosiča prsteňa.

Nazgúlovia jej síce boli celý čas v pätách, ale záplava z rieky vyvolaná Arwen ich nakoniec odplavila preč. Jej postava bola dôležitá aj z dôvodu, že v priebehu ďalších častí Aragornovi dodávala silu do boja, pričom svojho otca presvedčila, aby dal opätovne ukuť Narsil (Andúril). A práve vďaka danému meču sa Aragorn dostal k pomoci od armády mŕtvych.

Éowyn

Neter kráľa Théodena Éowyn a dcéru Elronda Arwen spájala láska k Aragornovi, ale taktiež spôsob, akým ovplyvnili osudy Stredozeme. Narozdiel od Arwen však Éowyn nezmenila osud dejín iba nepriamo, ale rovno svojou fyzickou prítomnosťou – presnejšie zničením Černokňažného kráľa Angmaru, vodcu nebezpečných Nazgúlov.

Odporúčané
10 najväčších rozdielov medzi knihami a filmami Pán prsteňov a seriálom Rings of Power 10 najväčších rozdielov medzi knihami a filmami Pán prsteňov a seriálom Rings of Power 7. októbra 2022, 12:30

Toho, ako si možno ešte spomínaš, nemohol zabiť žiaden muž. Černokňažník však nečakal, že sa pod helmou bojovníka Rohanu v skutočnosti skrýva odvážna žena, ktorá jeho život ukončila jednou dobre mierenou ranou mečom. A vzhľadom na to, že pri boji o Minas Tirith bola Éowyn jedinou ženou, nikto iný by kráľa Angmaru poraziť nedokázal.

 

Pipin

I keď je rasa hobitov vzrastom nízka, v príbehu Pána prsteňov zasiahli do mnohých veľkých udalostí. A tentokrát určite nehovoríme iba o nositeľovi prsteňa. Taký Pipin stál nepriamo za útokom na Isengard.

Keď sa vojská Sarumana presunuli k Helmovmu žľabu, dvojica hobitov sa pokúšala presvedčiť entov, aby zaútočili na jeho pevnosť. Tí bohužiaľ odmietli. Bol to ale práve Pipin, kto Stromovousa (Treebeard/Stromobrad) zaviedol pred Isengard, aby mu ukázal Sarumanove dielo skazy, čím v ňom vyvolal hnev.

Útokom na Isengard dokázali Saurona pripraviť o jeho najväčšieho spojenca. Tým však Pipinove hrdinstvá nekončia. Ak si spomínaš na záverečný boj na hradbách Minas Tirithu, určite si nezabudol aj na moment, kedy Pipin zachránil Gandalfovi život.

Domov
Zdieľať
Diskusia