Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. októbra 2019, 14:21
Čas čítania 5:26
Alexandra Murajdová

Psychicky chorý muž Jaycee držal a znásilňoval od jej jedenástich. Za 18 rokov nevyužila ani jednu šancu na útek

ZAUJÍMAVOSTI ÚNOS ZNÁSILNENIA A SEXUÁLNE ZLOČINY
Uložiť Uložené

Keď zistili, že neujde dvere nezamykali. Mala prístup k internetu. Rozprávala sa so susedom, či dokonca policajtom.

Jaycee Lee Dugard uniesli v roku 1991, keď mala len 11 rokov. Ďalších 18 rokov svojho života strávila uväznená manželmi Phillipom a Nancy Garridovcami. Celý čas ju znásilňovali, týrali, väznili a v dome porodila aj dve deti. Na slobodu sa dostala pred 10 rokmi, v roku 2009, keď manželov zatkli.

Typické ráno sa skončilo katastrofou

Jaycee sa narodila 3. mája 1980 a vyrastala v Kalifornii. Neuveriteľný a tragický príbeh sa začína v čase, keď sa s rodičmi presťahovali na nové miesto, lebo im nová štvrť prišla omnoho bezpečnejšia.

Bolo obyčajné slnečné ráno 10. júna 1991, mama bola už v práci, nevlastný otec v garáži niečo opravoval a Jaycee kráčala na autobus do školy. Zastavilo pri nej auto, myslela si, že je to niekto, kto potrebuje poradiť. No predtým, než stihla čokoľvek povedať paralyzovaná spadla na zem, píše CBS. Upadla do bezvedomia a jediné, na čo si spomína je, že sa pocikala.

Odporúčané
Madeleine McCannová zmizla ako 3-ročná. Nezvestné dievčatko vyvolalo mediálny ošiaľ, ktorý ničí životy jej najbližším Madeleine McCannová zmizla ako 3-ročná. Nezvestné dievčatko vyvolalo mediálny ošiaľ, ktorý ničí životy jej najbližším 7. augusta 2019, 17:13

Jej nevlastný otec sa na celú scénu pozeral z okna garáže. Hneď keď ju zobrali do auta nasadol na bicykel a snažil sa ich dohnať, no neúspešne. Do dnešného dňa si vyčíta, že pri sebe nemal kľúče od auta. Šli totiž tak rýchlo, že si nevšimol ani poznávaciu značku.

Dnes už vieme kto Jaycee uniesol, boli to manželia Phillip a Nancy Garridovci. Nancy si malé dievča vyhliadla pre svojho manžela ako darček a únos plánovali. Carl, nevlastný otec, okamžite zavolal na políciu, pri hľadaní Jaycee pomáhala aj FBI. Psy, lietadlá a stovky ľudí ju však nájsť nedokázali.

Peniaze ich nezaujímali

Keď sa Jaycee zobudila, hneď únoscom povedala, že jej rodičia si nemôžu dovoliť zaplatiť výkupné. Na túto poznámku však nereagovali, pretože nechceli peniaze, chceli ju. Hneď v prvý deň dostala na ruky putá a muž ju vzal so sebou do sprchy, kde ju znásilnil. Toto bol vzorec, ktorý sa dookola opakoval dlhé roky. Únosca Phillip na súde neskôr povedal, že si myslí, že je na sexe závislý a že za únos vlastne nemôže. Tvrdil, že mu niečo v jeho vnútri prikazuje spávať s malými dievčatami.

 

Jaycee
Jaycee Zdroj: wikipedia

Manželia mali obrovský pozemok, kde mali veľa podomácky postavených budov. Medzi nimi bola aj malá kôlňa, kde zamkli Jaycee. Mala tam len posteľ a vedro namiesto záchodu. Neskôr jej doniesli televíziu, no mala zakázané pozerať správy. Báli sa, že by videla reportáž o sebe, napísala ABC.

Kôlňa bola dokonca zvukotesná, čo znamenalo, že aj jej výkriky o pomoc boli zbytočné. Únoscovia tvrdili, že majú na dvore veľkých psov a ak by sa pokúsila utiecť, zabijú ju. Presvedčili ju, že zachraňuje iné dievčatá, pretože tým, že znásilňuje práve ju, to nemusí robiť nikomu inému.

Jaycee
Jaycee Zdroj: google maps

Zatiaľ čo Jaycee bola v kôlni, rodičia o nej hovorili celému svetu

Jej rodičia medzitým robili všetko preto, aby ju našli. Rozbiehali kampane, fotky unesenej Jaycee a kresba ženy, únoskyne, ktorej tvár si otec zapamätal boli všade. Dokonca presvedčili blízkych, aby dali výpoveď v práci a aj oni venovali všetok svoj čas hľadaniu.

Obľúbená farba Jaycee bola ružová a keď ju uniesli, všetko, čo mala oblečené bolo ružové. Po celom meste teda rozvešali ružové stužky, aby sa ľuďom jej zmiznutie neustále pripomínalo. O zmiznutí ich dcéry je naspievaná aj pieseň, ktorú neskôr predávali. Chceli, aby sa meno a tvár Jaycee Lee Dudgard dostali ku každému. Piesňou sa snažili aj o to, aby ju niekde počula a vedela, že je v ich srdciach a túžia po jej návrate.

 

Jaycee mesiac po únose väznitelia premiestnili do inej, väčšej izby. Hovorí, že jediné, čo jej dávalo nádej bol Mesiac, pretože vedela, že sa jej mama díva na ten istý. Zvláštne na tom je, že jej mama sa na Mesiac na nebi pozerala tiež.

Po znásilnení plakal a prosil o ospravedlnenie

Phillipa Jaycee dodnes opisuje ako chorého, dôvodom sú vraj rôzne druhy náboženstva, počúvanie hlasov v stenách, či drogy. Hovorí, že sa často zdrogoval a nútil ju prezliekať sa do rôznych šiat, a keď ho to prestalo baviť, znásilnil ju.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 69922 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sa násilník Jaycee ospravedlňoval
  • Ako sa unesenej podarilo porodiť dve zdravé deti
  • Prečo ju policajti nenašli v dome väzniteľov
  • Ako sa podarilo Jaycee oslobodiť
  • Koľko rokov strávia vo väzení únoscovia
  • Čo robí Jaycee dnes
Domov
Zdieľať
Diskusia