Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. októbra 2019, 13:16
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Požiar kaštieľa v Ožďanoch: Zhorela celá strecha, škody vyčíslili na 300-tisíc eur

NEWS
Uložiť Uložené

Požiar si všimli obyvatelia včera okolo piatej.

Včera podvečer pohltili plamene renesančný kaštieľ v Ožďanoch v okrese Rimavská Sobota, ktorý je aj národnou kultúrnou pamiatkou. Informáciu o uhasení nedávno uverejnila Polícia SR na svojej Facebookovej stránke

Odporúčané
Pod hradom vyrastie krásna mestská štvrť. Subclub nahradí moderná Vydrica bez jediného mrakodrapu Pod hradom vyrastie krásna mestská štvrť. Subclub nahradí moderná Vydrica bez jediného mrakodrapu 4. apríla 2019, 10:20

Požiar uhasili, zostali státisícové škody

Polícia predpokladá, že škody, ktoré požiar zapríčinil, sú až vo výške 300 000 €. Plamene úplne spálili strechu kaštieľa. Podľa dostupných informácií sa požiar rozšíril okolo 17. hodiny.

Príčiny požiaru stále vyšetrujú.

 

Kaštieľ už dlhšie chátral, nikto sa oňho veľmi nestaral. Po druhej svetovej vojne patril viacerým ľuďom, no k rekonštrukcii neprišlo, hoci ju plánovali už koncom 80-tych rokov. Chceli z neho vybudovať hotelový komplex, no zmena režimu v roku 1989 tieto ciele pozastavila. V súčasnosti je kaštieľ v exekúcii, starať by sa oň mala SAD Zvolen.

Ku kaštieľu sa viaže aj legenda o Júlii Korponaiovej známej ako Levočská biela pani, na ktorej postavil svoj román Mór Jókai. Korponaiová sa v Ožďanoch narodila.

Domov
Zdieľať
Diskusia