Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. októbra 2019, 7:58
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

K výchove nepatrí násilie, tvrdia Škóti. Ak zákon schvália, „výchovné facky“ budú minulosťou už v 58 krajinách sveta

ZAUJÍMAVOSTI DETI
Uložiť Uložené

Akýkoľvek fyzický útok proti dieťaťu bude považovaný za rovnaký ako proti dospelej osobe.

Škótsko bude pravdepodobne prvou krajinou Spojeného kráľovstva, kde bude zakázané biť svoje dieťa. Rodičia a opatrovatelia môžu v súčasnosti používať „primeranú" fyzickú silu, ak ide o trest spojený s výchovou.

To by sa však v blízkej dobe malo zmeniť, všetko nasvedčuje tomu, že Škóti poskytnú deťom rovnakú ochranu, ako majú dospelí. Očakáva sa, že škótsky parlament prevažne podporí návrh, ktorý by zakazoval všetky fyzické tresty, informuje BBC.

 

Švédi chcú presadiť, že k výchove nepatrí násilie. Ak zákon schvália, „výchovné“ budú minulosťou už v 58 krajinách sveta
Švédi chcú presadiť, že k výchove nepatrí násilie. Ak zákon schvália, „výchovné“ budú minulosťou už v 58 krajinách sveta Zdroj: www.jber.jb.mil

Budú tak nasledovať kroky Švédov, ktorí už v roku 1979 zakázali bitie detí. Po Švédsku nasledovali ďalšie severské krajiny, Fínsko a Nórsko. Škótsko pravdepodobne bude už 58 krajinou, čo tak urobí. Podobný zákon majú aj naši susedia Rakúšania, Poliaci a Ukrajinci.

Na Slovensku ani v Česku podobný zákon nemáme, v slovenskom zákone o rodine sa píše, že „rodičia majú právo použiť pri výchove dieťaťa primerané výchovné prostriedky tak, aby nebolo ohrozené zdravie, dôstojnosť, duševný, telesný a citový vývin dieťaťa“. Teda prípadnú „výchovnú“ nevylučuje, ak pri nej rodičia neporušia podmienky.

Odporúčané
Žiadna facka, ponižovanie či výchovná po zadku. Vo Francúzsku zakázali fyzické tresty detí Žiadna facka, ponižovanie či výchovná po zadku. Vo Francúzsku zakázali fyzické tresty detí 6. júla 2019, 17:27

Prieskumy verejnej mienky ukázali, že väčšina ľudí v Škótsku je za. Kritici však tvrdia, že to môže viesť ku kriminalizácii dobrých rodičov. Návrh zákona tvrdí, že rodičia budú čeliť trestnému stíhaniu za akékoľvek použitie fyzickej sily. V praxi to znamená, že deti budú mať v tomto ohľade rovnaké postavenie ako dospelí.

Zákon zahŕňa bitie, facky, či už rukou alebo niečím iným, kopanie, trasenie, hádzanie dieťaťa, škrabanie, zvieranie, hryzenie, ťahanie vlasov, nútenie detí zostať v nepohodlnej polohe, pálenie, obarenie a podobne.

Domov
Zdieľať
Diskusia