Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. októbra 2019, 18:54
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

Zariadenie vyrobené na zbieranie odpadu z oceánu konečne funguje, hovorí vynálezca

ZAUJÍMAVOSTI ODPAD
Uložiť Uložené

Najnovší prototyp zachytáva stoličky, no aj mikroplasty.

Obrovské zariadenie na zbieranie plastu v Tichom oceáne konečne robí svoju prácu, tak, ako predpokladali, oznámil v stredu jeho vynálezca. Holandská nezisková organizácia Ocean Cleanup tvrdí, že ich najnovší prototyp zachytáva obrovské odpadky, až po malinké mikroplasty, informuje CNN

,,Som veľmi pyšný, že vám všetkým dnes môžem oznámiť, že už chytáme plasty," povedal zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Ocean Cleanup, Boyan Slat na tlačovej konferencii v Rotterdame.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa The Ocean Cleanup (@theoceancleanup),

Systém na zachytávanie plastov má tvar písmena U, je to v podstate sieť, ktorá je pod hladinou vody.  Pohybuje sa zarovno s prúdom a zhromažďuje plasty, ktoré plávajú v okolí. Sieť nie je dlhá a teda v prípade, žeby sa do nej zamotali ryby, ju môžu jednoducho podplávať.

Odporúčané
Vedci objavili nový typ plastového znečistenia plné nebezpečenstva. Maličké čiastočky sú skryté v skalách Vedci objavili nový typ plastového znečistenia plné nebezpečenstva. Maličké čiastočky sú skryté v skalách 26. júna 2019, 13:37

Tento systém je umiestnený medzi Havajom a Kaliforniou. Oceánske prúdy totiž odpad ženú práve tam, čo spôsobilo, že rozloha odpadkov v danej oblasti je trikrát väčšia ako Francúzsko. Ocean Cleanup plánuje zostaviť flotilu týchto zariadení. Myslia si, že o päť rokov množstvo odpadu zmenšia na polovicu.

 

Zariadenie vyrobené na zbieranie odpadu z oceánu konečne funguje, hovorí vynálezca
Zdroj: instagram/theoceaacleanup

Systém vyplával prvýkrát v septembri minulého roka a hneď oznámili problémy. V decembri priznali, že ich výrobok odpad nezbiera. V januári sa ich zariadenie rozpadlo, obrovská časť sa odpojila. To znamenalo, že celý systém museli dotiahnuť späť na breh spolu s 2000 kilogramami odpadkov.

V júni projekt obnovili a opäť pustili do obehu, tentoraz ide všetko podľa plánu. ,,Teraz máme samostatný systém, ktorý využíva prírodné sily oceánu a zachytáva tak plasty," uviedol Slat.

Domov
Zdieľať
Diskusia