Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. októbra 2019, 22:13
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Používanie Facebooku úzko súvisí s depresiami. Ak ho obmedzíš, znížiš riziko psychických problémov, tvrdí štúdia

TECH FACEBOOK
Uložiť Uložené

Opäť sa potvrdilo aj to, že ak obmedzíš používanie Facebooku, budeš produktívnejší.

Je dlhodobo známe, že používanie sociálnych sietí má okrem logických výhod, ako bližšie spojenie s priateľmi aj v momentoch, keď nemôžete byť spolu, aj úskalia. Vedci prichádzajú so štúdiami, ktoré mapujú vplyv na psychické zdravie a jednej novej sme sa dočkali aj teraz. Vyplýva z nej, že používanie Facebooku priamou úmerou súvisí so vznikom depresií.

V rámci nej testovali výskumníci 1769 študentov univerzity v Texase. Rozdelili ich do dvoch skupín – jedna nemala k Facebooku prístup celý týždeň, druhá ho naďalej používala relatívne intenzívne. V priemere až necelé dve hodiny, čo je podstatne viac ako priemer Spojených štátov. Ten sa pohybuje na úrovni 38 minút denne. 

Odporúčané
Chorobní gratulanti, mamičky používajúce plurál aj facebookoví bakalári. Týchto 8 druhov priateľov na Facebooku irituje aj teba Chorobní gratulanti, mamičky používajúce plurál aj facebookoví bakalári. Týchto 8 druhov priateľov na Facebooku irituje aj teba 2. júna 2019, 10:15

Z výsledkov experimentu vyplýva, že Facebook skutočne má vyznamný vplyv na dôležité aspekty života. Obzvlášť konzumácia noviniek a správ môže s depresiou veľmi úzko súvisieť. 

Skupina, ktorá Facebook nemohla používať, nesiahla po náhradnom zdroji spravodajských informácií, jednoducho počas tohto obdobia nesledovali negativitu, ktorá sa v krajine a na celom svete deje. Nikoho neprekvapí, že štúdia potvrdila okrem nižšej hladiny depresívnych stavov aj väčšiu efektivitu práce, čo v konečnom dôsledku súviselo aj s faktom, že sa ľudia viac stravovali doma a robili menej impulzívnych nákupov, teda, darilo sa im viac šetriť. 

Do veľkej miery pravdepodobne platí, že si Facebook toto prepojenie uvedomuje. Pred viac ako rokom totiž zaviedol novinku, v rámci ktorej oddelil pre používateľov obsah od priateľov a novinky. Testovanie sa však v tom čase nestretlo s pochopením. 

Odporúčané
Počas pozerania porna ťa sleduje Facebook a Google aj v inkognito móde, varujú vedci Počas pozerania porna ťa sleduje Facebook a Google aj v inkognito móde, varujú vedci 19. júla 2019, 8:16
Domov
Zdieľať
Diskusia