Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. októbra 2019, 12:24
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Na Notre Dame darovali 100 miliónov eur. Miliardárska dvojica splnila svoj sľub

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Od požiaru slávnej katedrály ubehlo už pol roka.

Po tragickom incidente v Paríži, keď hasiči bojovali proti požiaru v katedrále Notre Dame, sa s finančnou pomocou na renováciu ozvalo množstvo vplyvných osobností. Medzi nich patril aj miliardár Francois Pinault (článok o jeho vyjadrení nájdeš tu), ktorý svoju pomocnú ruku v podobe peňažného daru ponúkol ihneď po požiari z 15. apríla.

Prvá fáza opráv Notre Dame bola financovaná iba z menších charitatívnych darov a na sľuby niektorých boháčov sa stále vyčkávalo. Ako ale informuje Market Watch, Pinault a jeho syn Francois-Henri Pinault konečne podpísali zmluvu o finančnom dare v hodnote 100 miliónov eur.

Francois-Henri Pinault, arcibiskup z Paríža Michel Aupeti

a Francois Pinault s podpísanou zmluvou

Na Notre Dame darovali 100 miliónov eur. Miliardárska dvojica si splnila svoj sľub
Na Notre Dame darovali 100 miliónov eur. Miliardárska dvojica si splnila svoj sľub Zdroj: TASR/AP Photo/Thibault Camus

Francois-Henri Pinault je šéfom firmy Kering, ktorú založil jeho otec. Tá vlastní mnohé známke značky, ako napríklad Yves Saint Laurent, Balenciaga či Gucci. Majetok rodiny je odhadovaný zhruba na 23 miliárd eur.

K odovzdaniu finančného daru sa ale syn s otcom odhodlali až po tom, čo zhruba pred týždňom na opravy poskytol peňažný príspevok aj ich rival, miliardár Bernard Arnault. Ten venoval rovných 200 miliónov eur.

Darcovia z radov bohatých a vplyvných ľudí boli svojho času kritizovaní za to, že si na tejto katastrofe chcú iba urobiť meno. V dobe, keď začal horieť Amazonský prales, ich navyše ľudia vyzývali, aby podobným spôsobom zasiahli aj v danom prípade.

Domov
Zdieľať
Diskusia