Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. októbra 2019, 8:20
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Rusi pijú stále menej, podľa posledných meraní klesla konzumácia alkoholu až o 43 %. Môžu za to zmeny v zákonoch

ZAUJÍMAVOSTI ALKOHOL RUSKO
Uložiť Uložené

Vďaka zmene životného štýlu sa dnes Rusi dožijú vyššieho veku.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pijú Rusi až o 43 % menej ako v roku 2003. The Guardian tvrdí, že za výsledkom stojí predovšetkým Vladimir Putin a jeho presadzovanie zmien v zákonoch. Staré známe klišé o Rusoch obľubujúcich alkohol už preto prestáva byť pravdivé.

Už aj Nemci a Francúzi pijú viac

Podľa WHO pijú Rusi priemerne menej alkoholu ako Nemci a Francúzi. Hoci je Rusko ešte stále jedna z krajín s najvyššou konzumáciou alkoholu, pokles na takmer polovicu za 16 rokov je dôkazom, že dobré opatrenia v krajine môžu pomôcť. Zatiaľ čo v roku 2003 konzumoval priemerný Rus viac ako 20 litrov alkoholu na osobu za rok, v roku 2016 to bolo len niečo nad 11 litrov. Nemecko aj Francúzsko mali v roku 2016 priemernú konzumáciu alkoholu nad 12 litrov na osobu.

Odporúčané
Je každotýždenné sa opíjanie neškodné alebo môžeme hovoriť o počiatočnej fáze alkoholizmu? Je každotýždenné sa opíjanie neškodné alebo môžeme hovoriť o počiatočnej fáze alkoholizmu? 28. apríla 2018, 23:31

Okrem iného, nižšej spotrebe dopomohol zákaz predaja alkoholu po jedenástej večer a určenie minimálnej ceny za alkohol. Vo veľkej miere pomohla aj kampaň, ktorá propagovala zdravý životný štýl. Zdá sa, že sa to osvedčilo a pozitívne výsledky na zdraví sú už citeľné. Podľa WHO dosiahla stredná dĺžka života aj vďaka menšej miere pitia alkoholu rekordnú úroveň: 68 rokov u mužov a 78 rokov u žien.

Domov
Zdieľať
Diskusia