Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. októbra 2019, 23:55
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Lezie ti už Greta Thunberg na nervy? Vznikla linka dôvery, kde sa môžeš na mladú aktivistku posťažovať

ZAUJÍMAVOSTI GRETA THUNBERGOVÁ
Uložiť Uložené

Hejteri si konečne môžu uľaviť. Ktovie, kedy môžeme túto linku očakávať na Slovensku?

Zdá sa, že v Austrálii hejterom rozumejú lepšie a vedia, čo potrebujú: pozornosť. Miesto toho, aby sa ich snažili umlčať, vytvorili telefonickú linku, na ktorej sa môžu vyrozprávať zo všetkého, čo ich trápi.

Zábavnou kampaňou potešil satirik Mark Humphries, keď ohlásil spustenie tzv. Greta Thunberg Helpline. Je to telefonická linka, na ktorú môžeš zavolať a vždy tam bude niekto, kto si ochotne vypočuje, čo ti na Grete tak veľmi prekáža. Videokampaň na Facebooku ABC News už videli 4 milióny ľudí a komentáre pod ňou ťa rozosmejú aspoň tak dobre, ako Markove uštipačné poznámky.

„Som muž v stredných rokoch s trápnym problémom“

Touto vetou Mark začína a vysvetľuje, že sa vždy až iracionálne naštve kvôli mladej Švédke, ktorá chce zachrániť planétu. Našťastie však už existuje linka dôvery, kam môže zavolať a svoj hnev vypustiť na ochotne počúvajúcu dospelú osobu.

„Ak ste dospelý človek, ktorý má potrebu z nejakého dôvodu vrieskať na dieťa, Greta Thunberg Helpline je tu preto, aby vás tolerovala.“  Irónia vo videu sa stupňuje, keď zaznievajú najčastejšie hejty, ktoré ľudia voči Grete majú. Vraj koniec sveta kvôli nej znie, ako keby mal naozaj prísť koniec sveta, podľa jedného z volajúcich Greta údajne mala svoj prejav pred falošnými predstaviteľmi OSN.

Takže len pre istotu: Greta naozaj pred OSN vystúpila, pred tým skutočným.

Odporúčané
Greta Thunberg so slzami v očiach kritizovala lídrov v OSN: Ukradli ste mi moje detstvo a sny! Greta Thunberg so slzami v očiach kritizovala lídrov v OSN: Ukradli ste mi moje detstvo a sny! 23. septembra 2019, 22:20

Dokonca jej vyčítajú to, čo počuť aj v slovenských médiách: mali by sme počúvať expertov a nie deti. Vo videu pán na otázku, či ho teda majú na nejakého experta prepojiť, jednoducho zloží.

Je vaša profilovka fotka vajca?

Otázky a odpovede, ktoré majú „profesionálni poradcovia“ pre ľudí, ktorí linku vytočia, ťa dostanú do kolien. Hneď na úvod sa jedna z operátoriek opýta, či je fotografia volajúceho na Facebooku iba vajce. Hejteri sa totiž častokrát schovávajú za pomyselnú anonymitu sociálnych sietí.

Ďalej vo videu počuť poznámky o nezmyselných veciach, ktoré by skutočne ekologicky zmýšľajúca tínedžerka podľa volajúcich „mala robiť“: nosiť šiltovku so solárnym panelom alebo ochotne pomáhať ľuďom so skladaním poličky. Najlepšie na videu je však záverečná hláška: linka vznikla, pretože ak hovoríme o klimatickej kríze, všetci dobre vieme, že skutočným problémom je... Greta.

Pozri si celé video o Greta Thunberg Helpline 

 

Jednu vec musíme uznať. Kampaň skvele ilustruje fakt, že vedcov sme už mali počúvať pred desiatkami rokov. To, či je vhodné, aby sme teraz začali dávať pozor kvôli dieťaťu, už necháme na každého vlastnom uvážení.

Domov
Zdieľať
Diskusia