Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. októbra 2019, 11:07
Čas čítania 10:29
Jakub Paulík

Novinár Paľo Rýpal písal o mafii a pred 11 rokmi zmizol. Stal sa obeťou vraždy?

Novinár Paľo Rýpal písal o mafii a pred 11 rokmi zmizol. Stal sa obeťou vraždy?
Zdroj: FB skupina Hľadá sa Paľo Rýpal / Dušan Kittler
ZAUJÍMAVOSTI PO STOPÁCH SLOVENSKEJ MAFIE
Uložiť Uložené

Najbližší síce dúfajú v najlepšie, ale obávajú sa, že je Paľo už dávno po smrti.

S informáciami o osobe nezvestného Paľa Rýpala sa obráť na číslo 158.

21. februára 2018 slovenská žurnalistika prišla o investigatívneho novinára Jána Kuciaka, ktorého spolu so snúbenicou Martinou Kušnírovou zavraždili kvôli jeho práci. Približne 10 rokov pred jeho usmrtením sa z novinárskej obce ale stratil aj vtedy 39-ročný reportér Paľo Rýpal.

Dodnes o ňom nič nevieme. Vieme ale, že sa Rýpal v rámci novinárskej práce zaujímal o kriminálne prípady, mafiu a politickú mašinériu. Bol napríklad prvým novinárom, ktorý písal o tom, že Mikuláš Černák mohol mať prsty vo vražde poľského milionára Szymaneka.

Mnohí ľudia sa aj preto domnievajú, že ho dal niekto odstrániť. Iní ale veria, že je ešte stále nažive. Ak by sme počítali s oficiálnou verziou, teda, že je Paľo Rýpal nezvestný, 19. decembra tohto roku by oslávil svoje 51. narodeniny.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako pomáhal mladým novinárom píšucim o mafii
  • Ako chránil rodinu tvrdením, že je jedináčik bez rodičov
  • O výpovedi anonymného svedka a o informáciách, ktoré ho údajne mohli stáť život
  • Kde sa údajne nachádza jeho telo
  • Čo mohol mať spoločne s mafiánom Lajošom Sátorom
  • Čo nasvedčuje tomu, že je Rýpal nažive a aké indície sú o tom, že je už po smrti
  • Prečo si sestra Paľa Rýpala myslí, že jej brata zabili

Paľo Rýpal
Paľo Rýpal Zdroj: FB skupina Hľadá sa Paľo Rýpal / Dušan Kittler

V časoch násilnej slovenskej mafie pomáhal mladším redaktorom

Paľo Rýpal bol prvý reportér v generácii krimi žurnalistov, ktorý písal o podsvetí a budoval okolo seba sieť novinárov z jednotlivých médií. Tým sa snažil radiť a navigovať ich. Vtedy tu boli totiž nebezpeční ľudia, ktorí fyzicky likvidovali nepohodlné osoby. Dnes je to zas ekonomická mafia.

Odporúčané
Mafiáni sátorovci obesenému mužovi odťali ucho a hromadne znásilnili ženu. Aby zničili dôkazy, do úst jej naliali savo (Rozhovor) Mafiáni sátorovci obesenému mužovi odťali ucho a hromadne znásilnili ženu. Aby zničili dôkazy, do úst jej naliali savo (Rozhovor) 24. februára 2024, 9:30

Tá, s výnimkou Janka Kuciaka, nezabíja ľudí, skôr sa s nimi naťahuje v právnej rovine. Vtedy ale nebolo vôbec bezpečné o mafii písať, a tak Paľo pomáhal mladším redaktorom, ktorí sa do tejto oblasti pustili. A ja som bol jeden z nich,“ zaspomínal si pre Refresher na nezvestného novinára Paľa Rýpala dlhoročný reportér z Aktuality.sk Ján Petrovič.

Paľo mi raz hovoril, že je streda, môže sa niečo stať. Tvrdil, že jemu to tak štatisticky vychádza, že v stredu sa v Bratislave vždy niečo stane – a bola to aj pravda. Často preto prišiel taký nočný výjazd, keď sme dostali informáciu od zdroja, ktorý nám povedal, že sa niekde strieľalo a dosť často to boli vraždy,“ vyjadril sa k obdobiu divokých 90. rokov slovenskej mafie.

Než sa Paľo Rýpal dostal k práci novinára, odkrútil si rôzne pozície. Pracoval pri páse, kde montoval motory, robil pri vstrekovacích lisoch, ale zamestnal sa taktiež ako podnikový hasič, tkáč kobercov, strážnik či baník. Od roku 1993 sa v 24 rokoch začal živiť v novinárskej brandži, a to napriek tomu, že ho z bratislavskej fakulty žurnalistiky vylúčili.

Žurnalistika bola pre neho vlastne cesta, ako sa dostať k lepšie platenej práci. Študoval ju, ale po nezhodách s nejakým pánom profesorom, a po zistení, že dokáže písať aj bez výšky, v nej už nepokračoval,“ prezradila nám jeho sestra Iveta Uhliariková-Rýpalová.

Odporúčané
Telo bratislavského mafiána zbierali po častiach. Mužovi, ktorý odporoval, znásilnili gangstri ženu Telo bratislavského mafiána zbierali po častiach. Mužovi, ktorý odporoval, znásilnili gangstri ženu 15. septembra 2019, 16:39

Paľo Rýpal
Paľo Rýpal Zdroj: Archív rodiny Paľa Rýpala

 

Rodinu chránil tvrdením, že je jedináčik a rodičia sú po smrti

Prácu redaktora nepovažoval Paľo Rýpal za riskantnú „Často sa nakoniec ukáže, že skutočné riziko je nižšie, ako sme si ho predstavovali v našich katastrofických scenároch. Zatiaľ žijem a som relatívne zdravý. Slovenská žurnalistika asi nebude až taká nebezpečná, ako sa o nej hovorí,“ tvrdil Rýpal v rozhovore pre Trend z roku 2006, čiže len dva roky predtým, než zmizol. Strach z fyzického ohrozenia v danej dobe teda zjavne nemal.

Všetko ale nebolo zrejme také ružové. Podľa vyjadrenia Rýpalovej netere Lucie totiž novinár svoju rodinu chránil napríklad tým, že sa pred ľuďmi vydával za jedináčika, tvrdiac, že jeho rodičia sú po smrti. Z akého dôvodu by tak robil, ak by si nebol vedomý toho, že svojimi článkami môže ľahko ohroziť blízkych?

Možno aj preto, podľa výpovedí kolegov, zvažoval pomalý prechod k inému pracovnému odvetviu. „Paľo mal neustále plány aj v oblasti zábavy. Bavili ho rôzne humoristické relácie. Ja už som v tej dobe pomaly taktiež odchádzal z aktívnej žurnalistiky. Investigatívu, aká bola v 90. rokoch, môžete robiť vážne maximálne 10 až 15 rokov a potom beznádejne vyhoríte. Paľo už mohol byť ku koncu v štádiu, kedy plynule presúval váhu na druhú nohu,“ povedal nám bývalý investigatívny novinár Arpád Soltész o tom, ako Rýpal zvažoval ukončenie svojej kariéry. Soltész s Paľom Rýpalom pracoval v Momente, v Národnej obrode, v LIVE!, ale boli veľkými priateľmi aj v súkromí.

Odporúčané
Mafiánske budovy: Kde v Bratislave vybuchovali granáty a nástražné bomby a čo sa tam deje dnes? Mafiánske budovy: Kde v Bratislave vybuchovali granáty a nástražné bomby a čo sa tam deje dnes? 28. septembra 2023, 12:30

Bol unavený z práce, ktorú robil. Hľadal niečo príjemnejšie, veselé, jednoducho iný smer,“ spomína na posledné stretnutie s Paľom počas fašiangov 2008 jeho sestra.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 69787 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • O výpovedi anonymného svedka
  • O informáciách, ktoré ho vraj mohli stáť život
  • Kde sa vraj môže nachádzať jeho telo
  • Čo mohol mať spoločne s mafiánom Lajošom Sátorom
  • Čo nasvedčuje tomu, že je Rýpal nažive a aké indície naznačujú, že je už po smrti
  • Prečo si sestra Paľa Rýpala myslí, že jej brata zabili
  • V akom stave sa nachádza vyšetrovanie zmiznutia Paľa Rýpala
Domov
Zdieľať
Diskusia