Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
29. septembra 2019, 7:45
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Každú hodinu pravdepodobne vdychujeme 11 malých kúskov plastu, a to aj keď sme doma, ukázala štúdia

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Mikroplasty sú všade. Vo vode, pôde a dokonca aj v ľudskom tele.

Plasty neškodia len planéte, ale aj ľudskému organizmu. Sú už prakticky všade, dokonca aj vo vzduchu. Nová štúdia naznačuje, že za hodinu vdýchneme až 11 malých čiastočiek plastu. 

Vedec Alvise Vianello z dánskej univerzity Aalborg University sa venuje znečisteniu mikroplastami. V rámci svojej práce analyzuje pôdu, rieky, oceány a aj vzduch. Výsledok? Sú prakticky všade. Podľa Vianella to ale nie je nič prekvapivé. Treba sa jednoducho zmieriť s tým, že mikroplasty sú v podstate všadeprítomné, dokonca aj v ľudskom organizme, píše Vice s odvolaním sa na nedávnu štúdiu.

Každú hodinu pravdepodobne vdychujeme 11 malých kúskov plastu, a to aj keď sme doma, ukázala štúdia
Zdroj: Flickr/FUNVERDE

Podľa jeho poslednej štúdie mikroplasty dokonca aj vdychujeme. A to hlavne vtedy, keď sa nachádzame v uzavretej miestnosti. Ak teda sedíš často v kancelárii či vo svojom byte, je vysoko pravdepodobné, že vdychuješ plasty. Testovanie prebehlo pomocou špeciálnej mašiny, ktoré simulovala dýchanie. Tá nasala v priemere 11 takýchto mikroplastov. Je teda pravdepodobné, že naše pľúca ich nasávajú tiež.

Odporúčané
Moreplavec sa brodí odpadkami v Tichom oceáne. Na prítomnosť plastov si vodné živočíchy už zvykajú Moreplavec sa brodí odpadkami v Tichom oceáne. Na prítomnosť plastov si vodné živočíchy už zvykajú 27. augusta 2019, 14:12

No a čo to v praxi znamená? Mikroplasty vo veľkom množstve poškodzujú tkanivá v pľúcach a môžu spôsobiť rôzne choroby. V menšom rozsahu by to pre zdravie nemal byť problém. Vedci naďalej budú vo svojom výskume pokračovať a pokúsia sa zistiť, ako mikroplasty vo vzduchu ovplyvňujú zdravie človeka a koľko toho vlastne vdýchneme. Uvažujú napríklad nad skúmaním pľúc zosnulých.

Domov
Zdieľať
Diskusia