Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. septembra 2019, 11:48
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Joker vraj podporuje vznik násilia. Podráždení ľudia film bojkotujú a armáda USA pred ním varuje vojakov

Joker vraj podporuje vznik násilia. Podráždení ľudia film bojkotujú a armáda USA pred ním varuje vojakov
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Vlna kritiky na Jokera sa začína valiť z každej strany.

Joker vzbudil na festivale v Benátkach nemalý rozruch. Obrovský standing ovation a získ Zlatého leva posunul film na vrchol hypu. Zdá sa však, že Európanom sa bude snímka páčiť viac, keďže po premiére na TIFF (Toronto International Film Festival) sa priemer recenzií značne prepadol a začali sa objavovať ustarostené otázky. 

Podľa nich snímka vyobrazuje násilie príliš bezhranične a vytvára prostredie vhodné pre jeho vznik. Naplno to vypuklo, keď sa Joaquina Phoenixa filmový kritik z The Telegraph spýtal, či si nemyslí, že Joker nevhodne pracuje s násilím a či by nemohol spôsobiť, že by v niekom prebudil podobne labilné myšlienky, na aké je nastavená aj jeho postava Arthura Flecka. Phoenix nechápavo a vyčítavo povedal, že nie a následne rozhovor ukončil. 

Odporúčané
Vedci objavili v Antarktíde 98 rokov staré negatívy fotografií Vedci objavili v Antarktíde 98 rokov staré negatívy fotografií 2. januára 2014, 20:08

Phoenix sa neskôr k interview vrátil po tom, čo Robbie Collin tému preberal s PR oddelením Warner Bros. Phoenix sa vyjadril v zmysle, že ho otázka jednoducho zaskočila, keďže sa ho nikto na nič podobné zatiaľ nespýtal. 

Tému znovu oživil redaktor IGN, pričom už režisér Todd Phillips a samotný Phoenix odpovedali veľavravnejšie. 


Naozaj si myslím, že tu bolo veľa článkov od ľudí, ktorí hrdo tvrdia, že film nevideli a ani to nepotrebujú. Ja by som im ale protirečil a radím im, aby si film pozreli, a aby tak spravili s otvorenou mysľou.

 Pridal sa k nemu aj Phoenix, ktorý povedal:

Myslím, že väčšina z nás dokáže rozšíriť dobré od zlého. A tí, ktorí to nedokážu, sú schopní interpretovať si všetko tak, ako sa im to hodí. 

Z nejakého dôvodu (kino ho neuviedlo, ako ani žiadne iné oficiálne vyhlásenie) Jokera nebude hrať ani the Century Aurora kino v Colorade (v ňom sa odohrala tragédia, kedy James Holmes zabil počas premiéry The Dark Knight Rises 12 ľudí). 

Problémom je, že snímka zobrazuje človeka trpiaceho závažnou poruchou. Arthur Fleck sa nekontrolovateľne smeje aj v situáciách, kedy sa to absolútne nehodí. Nemôže za to, no spoločnosť ho za to aj tak trestá. Arthur sa celý život potýka s násilím, nevraživými pohľadmi a spoločnosťou, ktorá si do neho rada kopne a utláča ho.  A tak sa jedného dňa Arthur rozhodne, že už toho bolo dosť a svojím tyranom sa postaví. 

Joker vraj podporuje vznik násilia. Podráždení ľudia film bojkotujú a armáda USA pred ním varuje vojakov

A pravdepodobne tak urobí so zbraňou v ruke. Mnohí tak postavu vnímajú ako psychicky narušeného človeka, ktorý sa pred spoločnosťou bráni jej vyhubením. Vzhľadom na spoločnosť, tragédiám zahrňajúcim zbrane v USA vidia mnohí paralelu medzi motívom filmu a ďalšími potenciálnymi strelcami. Práve tí sa môžu v Arthurovi vidieť a ak film zle pochopia, môžu ho vnímať ako hrdinu, nie ako zloducha. Presne o tom bola aj Joaquinova odpoveď redaktorovi IGN. 

Warner ale plne stojí za režisérovou víziou a filmom ako takým. Tvrdí, že film nespôsobí násilie v reálnom svete ani ho nijako nepodporuje. Taktiež sa v ich filme z hlavnej postavy nestane žiadny hrdina a ani tak nie je prezentovaný. Štúdio sa tak vyjadrilo len pár hodín po tom, čo rodiny obetí z kina Aurora poslali štúdiu znepokojivý list. Títo ľudia v žiadnom prípade nežiadajú o stiahnutie filmu z obehu a ani ho nijako nebojkotujú. Verejne však žiadajú Warner Bros., aby podporilo zmeny zákona o voľnej dostupnosti zbraní v USA. 

Čo sa zbraní týka, k filmu zaujímavo pristúpila aj armáda USA. Tá varuje svojich vojakov, aby boli počas projekcií Jokera opatrní. Sú si vedomí zvýšenej možnosti potenciálnej tragédie, ktorej chcú predísť. Poslali tak svojim jednotkám varovanie. Joker sa dočká celosvetovej premiéry 4. októbra a my sa už nevieme dočkať, ako ti o ňom napíšeme niečo viac, a to pravdepodobne už 2. októbra. 

Za réžiou Jokera stojí už vyššie spomínaný Todd Phillips (The Hangover, War Dogs), ktorý sa spoločne so Scottom Silverom (The Fighter, 8 Mile) postaral aj o scenár. Okrem Marona, Phoenixa a De Nira si vo filme zahrá tiež Zazie BeetzBrett CullenFrances Conroy či Shea Whigham a jeho premiéra je u nás naplánovaná na 3. októbra (říjen) 2019. Pre ďalšie informácie klikaj sem.

Domov
Zdieľať
Diskusia