Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. októbra 2019, 10:18
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

TOP 10: Najlepšie domáce aj zahraničné albumy, ktoré počúvať na jeseň

HUDBA TOP 10
Uložiť Uložené

Pripravili sme si pre teba dávku inšpriácie do najbližších dní v prípade, že si nevieš poradiť s výberom vhodnej hudby do pochmúrneho počasia.

V rámci našich ankiet v slovenských uliciach sa nám viackrát potvrdilo, že playlisty Slovákov sa výrazne menia aj v súvislosti so zmenou ročného obdobia. Aktuálne už našu krajinu naplno ovládlo pochmúrne jesenné počasie, a tak sme sa rozhodli pripraviť zoznam desiatich relatívne veľmi aktuálnych projektov, ktoré by sa ti mohli páčiť. 

Odporúčané
Ego: Tekashi nebol žiadny gangster. Bol v rozpakoch, keď mal preskočiť plot na kúpalisko Ego: Tekashi nebol žiadny gangster. Bol v rozpakoch, keď mal preskočiť plot na kúpalisko 26. septembra 2019, 18:46

Pokúsili sme sa a o žánrovú rozmanitosť, na svoje si prídu tí, ktorí sa s radosťou nechajú unášať náladou depresívneho počasia, ale aj každý, kto potrebuje rozveseliť. Do výberu sme zaradili slovenské, české, európske aj svetové projekty, ktoré sa tešia aj pozitívnym recenziám kritikov. 

Samozrejme, ide o subjektívny výber a sme presvedčení, že existuje veľa ďalších projektov, ktoré by sme v nasledujúcich týždňoch mali počuť. Budeme radi, keď sa nielen s názvami ale aj krátkym opisom podelíš v priestore na diskisu.  

Lana Del Rey – Norman Fucking Rockwell!

Lana Del Rey si ako ústredný motív svojho doposiaľ suverénne najkvalitnejśieho projektu vybrala umelca Normana Rockwella – predvojnového výtvarníka, ktorý vo svojej tvorbe znázorňoval úplne bežné veci zo života verejnosti, ktorá sa s nimi dokázala ľahko stotožniť. Veľmi podobná je tvorba samotnej speváčky, ktorá v textoch rieši bežné, miestami až gýčovité a sentimentálne záležitosti. 

Tvorba Lany je stále veľmi podobne pochmúrna ako v predošlých prípadoch, teraz však máme pocit, že sa sa k tejto nálade približuje aj doba a celkové smerovanie nálady. Speváčka je rovnako ako veľa poslucháčov smutná z toho, že nemá moc pohnúť s medziľudskými vzťahmi a jej melancholická frustrácia sa nesie celým projektom. Za nás adept na hudobný projekt roka. 

Post Malone – Hollywood's Bleeding

Post Malone už pri predošlom albume pochopil, že vlastne neexistuje žiadny dôvod, aby nemohol postaviť svoju tvorbu na rockových základoch. Kombinácia jeho speváckeho kapitálu a citu pre hity vyzrela na aktuálnom sóle, kde je suverénne najmagickejším spojením skladba Take What You Want – Ozzy Osbourne, Travis Scott a Post Malone je jednoducho fúzia troch nezávislých entít, ktorá pomôže pochopiť zmysel celého projektu, ak by aj niekomu ušiel. 

Posty je dnes už popovou ikonou so všetkým, čo k tomu patrí a právom teda musíš očakávať aj rádiové hity s jednoduchým refrénom. Popri tom však dokáže byť osobný, obzvlášť, ak ide o vzťahy. Dá sa však povedať, že s každým projektom prináša Post Malone na svoje albumy viac a viac hitov. 

 PSH – Debut

Aj keď sme minimálne chvíľu pomysleli na to, že môže PSH hroziť „odchod“ bez cti, dnes sa za tieto myšlienky už skôr hanbíme. Pražská trojica dokázala zaujať veľmi jedinečnú pozíciu – na jednej strane ťažila zo svojich dlhoročných skúseností aj postavenia, na druhej si tak trochu uťahuje z rapu ako takého. Vladimir 518 a Orion stále milujú gýč, vedia mu však vdýchnuť energiu a život. 

Neupadli do monotónnosti, práve naopak, obzvlášť Papa Ori miestami uteká na míle od toho, čo by sme sa snažili predpovedať. Jeho pokus o experimentovanie s melodickosťou zatiaľ vychádza, vo všeobecnosti však ide o zábavnú, úprimnú a po producentskej stránke kvalitnú záležitosť, ktorá sa naviac pýši veľmi luxusným finálnym mixom. 

 Tove Lo – Sunshine Kitty

Extravagantná švédska popová hviezda nám na tohtoročnom Grape dokázala, že sa v nej skrýva neuveriteľné množstvo energie, čo v konečnom dôsledku máme možnosť počuť aj na striktne popovom a veľmi „žensky“ ladenom sóle. Tove Lo sa rada zamotáva vo vzťahoch a je jej skoro úplne jedno, či s mužom alebo ženou. Celkovo by sme hudobne mohli album označiť ako klubový, dokáže však rovnako zapáliť dámsku jazdu ako aj 50-tisícový dav na festivale. 

 Samey – XYZ

Keďže patrí Samey ku skupine priekopníkov pomyselnej novej vlny, od druhého projektu možno niektorí právom očakávali autotune a snahu priblížiť tvorbu „k Amerike.“ V skutočnosti sa však košický raper vydáva opačným smerom, v prenesenom, ale aj konkrétnom význame sa vracia na ulicu, kde vyrástol a popri tom nás opäť púšťa bližšie k tomu, čo zažil. 

Boombapový nádych sa nesie celým projektom od začiatku do úplného konca, najväčším prekvapením je asi pre mnohých nahrávka v korunách stromov, ktorou však chcel podľa všetkého autor vložiť aj iný ako slovný odkaz. Niekedy je totiž odpoveďou ticho alebo ju nájdeš na mieste, kde sa môžeš odrezať od zbytočných myšlienok. A takým miestom je možno práve les. 

 Brittany Howard – Jamie

Speváčka a skladateľka zo skupiny Alabama Shakes zobrala osud do vlastnýh rúk a postarala sa o jeden z najlepších rockovo ladených projektov roka.

Inšpirovala sa tým najlepším zo skupinovej práce a pridala ešte viac svojej osobnosti, vďaka čomu sa dokáže verejnosti prihovoriť ešte so silnejším sociálnym, ale aj duchovným odkazom. Album je pomenovaný po sestre Brittany, ktorá zomrela, keď mala 13 rokov, vo všeobecnosti sa však tejto téme speváčka nevenuje. 

 Drake – Care Package

Drizzyho projekt Care Pack je nostalgický album plný zásadných momentov jeho kariéry Nachádzajú sa na ňom tracky, ktoré sme síce už mali možnosť počuť už v roku 2011 a zodrať ich v prehrávačoch, nikdy sa však nedostali na svetlo sveta oficiálne cez streamovacie služby. Skladby, kedy bol ešte Drake viac raperom uctievajúcim ulicu ako spevákom, sú veľkou vzácnosťou a je z nich cítiť aj iný emočný náboj. Samozrejme, sroj na hity to bol stále. 

Niektoré tracky z Care Package sa dočkali premiéry iba cez OVO Sound Radio, iné sa jednoducho objavili na neznámych YouTube kanáloch alebo SoundCloude, čo nám však nikdy zásadne nevadilo. Aj skladby ako 4 PM in Calabasas, 5 AM in Toronto alebo Can I konečne môžeš počúvať na Apple Music alebo Spotify. 

Chance the Rapper – The Big Day

Keď vydal Chance the Rapper gospelovo-popový projekt Coloring book, dokázali sme si ho žánrovo zaškatuľkovať natoľko, že by bolo vlastne veľmi podozrivé, keby v závere vydal zbytočne tvrdý rapový album, na ktorom by sa zrazu hral na toho zlého. Práve naopak. Oficiálny štúdiový debut Chance the rappera The Big Day, ako už samotný názov nasvedčuje, je inšpirovaný jeho tohtoročnou svadbou. 

Až rodinne založený projekt preto vo väčšine textov pojednáva o manželke a deťoch, na niektorých skladbách dokonca Chance the Rapper s členmi rodiny – bratom a otcom spolupracoval. Nemožno mu však uprieť muzikálnosť a je cítiť aj plynulý prechod z predošlého hudobného projektu. 

Tyler, The Creator – Igor

Síce ide o najstarší projekt zo všetkých v zozname, keďže sme to to tu chceli trochu osviežiť, rozhodli sme sa prižmúriť oko, aj keď Igor vyšiel ešte v prvej polovici roka. Spevavé rytmy majú na svedomí aj Lil Uzi Vert, Playboi Carti, Al Green alebo Cullen Omori a na tracku Puppet budeš počuť Kanyeho Westa. 

Tyler sa nechal počuť, že nechce, aby si projekt IGOR začal počúvať v očakávaniach, že pôjde o rapový album. Vlastne nechce, aby si mal akékoľvek hudobné očakávania a predsudky. Ak hľadáš melodickosť a experimentálnosť, určite ťa všetkých 12 skladieb poteší.  Tyler, the Creator je miestami detinský a bláznivý, vo všeobecnosti však v prvom rade šíri pozitívnu energiu. 

Young Thug – So Much Fun

Mumble rap bol síce len krátkou zastávkou pre mnohých raperov, Young Thug ho však stále dokáže robiť svojsky a hlavne veľmi dôveryhodne. Zároveň je pri tom dostatočne melodický a darí sa mu vyhýbať sa monotónnosti a fádnosti. Keď príde reč na spev, má vo svojom repertoári aj túto znalosť, opäť však v typickom „youngthugovskom“ prevedení.

Asi najväčší hit The London veľmi dobre napovie, čoho sa na albume vo všeobecnosti dočkáš, zároveň máme možnosť sledovať, ako pred našimi očami, resp. skôr ušami vychováva dvojicu nasledovníkov – Lil Babyho a Gunnu. 

Anketa:
Ktorý z týchto albumov by si odporučil aj ty?
Lana Del Rey – Norman Fucking Rockwell!
Post Malone – Hollywood's Bleeding
PSH – Debut
Tove Lo – Sunshine Kitty
Samey – XYZ
Brittany Howard – Jamie
Drake – Care Package
Chance the Rapper – The Big Day
Tyler, The Creator – Igor
Young Thug – So Much Fun
Iný – napíš do komentárov
Lana Del Rey – Norman Fucking Rockwell!
10 %
81 Hlasov
Post Malone – Hollywood's Bleeding
43 %
348 Hlasov
PSH – Debut
5 %
38 Hlasov
Tove Lo – Sunshine Kitty
2 %
14 Hlasov
Samey – XYZ
15 %
126 Hlasov
Brittany Howard – Jamie
0 %
2 Hlasy
Drake – Care Package
4 %
35 Hlasov
Chance the Rapper – The Big Day
0 %
4 Hlasy
Tyler, The Creator – Igor
8 %
67 Hlasov
Young Thug – So Much Fun
6 %
48 Hlasov
Iný – napíš do komentárov
6 %
53 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia