Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. septembra 2019, 16:48
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Čaj horší než PET fľaše? Z vrecúšok obľúbeného nápoja sa uvoľňujú miliardy mikroplastov

ZAUJÍMAVOSTI ČAJ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Zdravotné riziká nie sú známe, no možno budeš chcieť zostať pri značkách, ktoré sušené lístky balia do papiera.

  1. Mikroplasty v pitnej vode a možnosť ich uvoľňovania z bežných PET fliaš patria v poslednom čase k veľmi diskutovaným témam.

Nová štúdia McGillovej univerzity z kanadského Montrealu ale najnovšie ukazuje aj na ďalšieho vinníka, s ktorým si v styku každý deň, ako píše CBC. Nebezpečné čiastočky podľa nej môžu vypadávať aj z čajových vrecúšiek. 

Konktétne z tých od  "prémiových" značiek, ktoré čajové lístky balia do rôznych jemných vrecúšok, namiesto klasických papierových obalov.

Chemickú inžinierku Nathalie Tufenkjiovú k detailným laboratórnym analýzam motivovala bežná šálka čaju z kaviarne, objednaná o jednej ráno. „Povedala som si, že ak je to plast, určite sa rozpadá rovno do čaju,“ povedala kanadským novinárom.

So svojou doktoradkou Laurou Hednandezovou preto nakúpili a otestovali rôzne značky čajov. 

Odporúčané
Mikroplasty sú úplne všade, ukázal nový výskum. V riekach, podzemných vodách aj na tanieri Mikroplasty sú úplne všade, ukázal nový výskum. V riekach, podzemných vodách aj na tanieri 7. marca 2019, 13:43

Hoci predpokladali, že horúca voda v kontakte s vrecúškami urobí svoje, výsledky ich šokovali. Do jednej šálky sa totiž uvoľnilo 11,6 miliárd čiastočiek mikroplastov a 3,1 miliardy menších nano-častíc. Jeden teplý nápoj teda znamená až 16 mikrogramov potenciálne škodlivých a nestráviteľných plastov. 

Voda z PET fliaš, pivo, med či ryby sa k týmto masívnym hodnotám ani len nepribližujú. Pri tých sú navyše mikroplasty skôr náhodnými kontaminantmi, kým v čaji si plasty máčaš doslova zámerne, navyše vo vriacej vode.

Čaj horší než PET fľaše? Z vrecúšok obľúbeného nápoja sa uvoľňujú miliardy mikroplastov
Zdroj: Pixabay.com

Názory na samotné dôsledky dlhodobej a opakovanej konzumácie mikroplastov z polyetyléntereftalátu (PET) alebo nylonu sa však rozchádzajú, respektíve zatiaľ neboli urobené detailnejšie štúdie okrem tých, ktoré sa sústredili iba na samotnú prítomnosť v rôznych nápojoch a jedlách. 

„Vážne nemáme žiadne výskumy. Ale toto dokazuje, že ich naozaj potrebujeme,“ hovorí Tufenkjiová. „Myslite na ľudí, ktorí pijú jednu, dve alebo tri šálky čaju každý deň.“

Svetová zdravotnícka organizácia WHO uvádza, že riziko otravy z mikroplastov je pri dnešných úrovniach nízke a vylúčiť ich nedokážu iba malé mikroorganizmy.

Profesorka každopádne naznačuje, že možno urobíš lepšie, ak zostaneš pri čajoch v papierových vreckách, už len preto, že jednorazové plasty zbytočne zaťažujú životné prostredie.  

Domov
Zdieľať
Diskusia