Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. septembra 2019, 11:51
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Polícia v USA používa Teslu Model S ako služobné vozidlo. Pri jednej z naháňačiek sa vybila

TECH ELEKTROMOBILY TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV) USA
Uložiť Uložené

Podozrivý vodič nakoniec ušiel, pokračovanie v naháňačke totiž bolo príliš nebezpečné.

Polícia v kalifornskom Fremonte používa ako služobné vozidlo Teslu Model S, informuje The Mercury News. Motiváciou je zrejme ochrana životného prostredia a zníženie nákladov za benzín. 

Elektromobily ale stále majú svoje limity, ako sa tento týždeň presvedčil policajný dôstojník Jesse Hartman. V Tesle začal prenasledovať podozrivé vozidlo, čoskoro však musel do vysielačky zahlásiť, že mu v batériách zostáva len necelých 10 kilometrov dojazdu.

Počas naháňačky v rýchlostiach blížiacich sa k 200 km/h, samozrejme, energia z akéhokoľvek eletromobilu mizne ešte oveľa rýchlejšie, než pri bežnej jazde. 

Hartman preto musel požiadať kolegov, aby sa v stíhacej zostave preskupili. Naháňačka nakoniec trvala len osem minút, podozrivý totiž dorazil do hustejšej premávky a namiesto pokusov o nebezpečné manévre či dokonca streľby na vozidlo, sa radšej polícia úplne stiahla.

Polícia v USA používa Teslu Model S ako služobné vozidlo. Pri jeden z naháňačiek sa vybila
Polícia v USA používa Teslu Model S ako služobné vozidlo. Pri jeden z naháňačiek sa vybila Zdroj: Fremont Police Department

Kým kolegovia v spaľovacích vozidlách sa pohodlne vrátili naspäť do mesta, Hartman v Tesle Model S musel namiesto plnenia si ďalších povinností hľadať nabíjaciu stanicu v San Jose. 

Noviny ďalej odhalili, že Tesla z neznámych dôvodov nebola nabitá, menej energie teda mala už ráno. Hovorkyňa fremontskej polície však dôvody nespresnila. Podozrivé auto nakoniec polícia našla, vodič sa v ňom však už nenachádzal.

Odporúčané
Tesla má chyby, ktorým sa európske automobilky vyhnú. Musk to bude mať už len ťažšie Tesla má chyby, ktorým sa európske automobilky vyhnú. Musk to bude mať už len ťažšie 27. augusta 2019, 12:49

Spomínaný Model S v službách polície bol vyrobený ešte v roku 2014 a Fremont zaň zaplatil 61-tisíc dolárov, pričom rok trvala iba montáž vysielačiek a nevyhnutnej výbavy. 

Polícia  má vozidlo hlavne na testovanie v rámci pilotného programu, kedy analyzuje, či sa jej elektromobily vôbec oplatia alebo nie. Použitý Model S vraj stál o 20-tisíc dolárov viac než jeden novučičký Ford Explorer, aký nakoniec naháňačku prevzal.

Náklady sa však majú vrátiť na ušetrených nákladoch za palivo. Tesle vraj na konci bežnej služby v batériách zostáva ešte 40 až 50 % energie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia