Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. septembra 2019, 17:24
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Vratko za kurz pilota zaplatil 100 000 eur, album krstili aj v lietadle. 20 zaujímavostí o Iné Kafe, ktoré si (možno) nevedel

Vratko za kurz pilota zaplatil 100 000 eur, album krstili aj v lietadle. 20 zaujímavostí o Iné Kafe, ktoré si (možno) nevedel
Zdroj: fb/Iné Kafe
HUDBA
Uložiť Uložené

Mnohé pesničky určite poznáš naspamäť.

Iné Kafe je kapela, ktorú snáď pozdá každý Slovák. Vznikli pred takmer 25 rokmi a stále sa tešia obrovskej popularite. Hrávajú koncerty, vidíme ich na festivaloch. Spísali sme pre teba dvadsať zaujímavostí, ktoré by si mal o kapele vedieť. 

  • Skupina vznikla v Bratislave v roku 1995. Zakladali ju Vratko Rohoň, Mário Chromý, Noro Komada a Rišo Barger. Prišli prvé skladby a demo na magnetofón.
  • O tri roky neskôr Iné Kafe vydalo prvý album Vitaj!, dostali sa do rádií a natočili prvý videoklip.
Odporúčané
Odmietli hrať pre Smer, potom sa im vyhrážali. 20 zaujímavostí o Horkýže Slíže, ktoré si (možno) nevedel Odmietli hrať pre Smer, potom sa im vyhrážali. 20 zaujímavostí o Horkýže Slíže, ktoré si (možno) nevedel 21. júla 2019, 8:26
  • Dovtedy to ale punkrocková kapela nemala vôbec jednoduché. Nikto ich nechcel vydať, chodili s hotovým materiálom od dverí k dverám, od jedného vydavateľstva k druhému. „Všade nás odbíjali, že to pre nich nemá zmysel. Tak som sa naštval, založil si živnosť za tisíckorunový kolok a vydal som to sám,“ spomína Vratko.
  • Popularita skupiny vzrástla a v roku 2000 viedla k vytvoreniu dvoch táborov v skupine. Na jednej strane bol Vratko, členovania kapely Dodo a Wayo na druhej strane. Názorové rozdelenie vyústilo k odchodu Doda a Waya a tým pádom k rozpadu skupiny. Vratko ostal verný názvu Iné Kafe a onedlho prišiel hit Kto Na To Príde?, následne vydali album Je tu niekto?
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Inekafe (@inekafe_official),

  • Album Príbeh patrí medzi najúspešnejšie albumy. Kapela zaň v roku 2001 získala 3. miesto v ankete Slávik, vyslúžil si platinovú platňu za predaj.
  • V roku 2006 kapela ukončila existenciu. Vratko sa rozhodol, že sa stane dopravným pilotom. 
  • V roku 2008 sa však vrátili, no odohrali len jeden koncert. Bolo to na parkovisku v Mlynskej doline v Bratislave, prišlo 5 000 ľudí. Koncert nazvali Len tak.
  • Tlak fanúšikov bol neúprosný a 11. januára 2010 kapela vydala oficiálne ohlásenie návratu. „Pilotov je veľa, Inekafe je len jedno,“ povedal vtedy Vratko. V ten rok odohrali 3 festivalové koncerty v rámci 15-teho výročia založenia kapely.
  • V roku 2011 krstili nový album Právo na šťastie netradičným spôsobom. Na palube zaplneného lietadla Boeing 737, pilotoval Vratko. Leteli trasu BA – PP – BA za účasti 72 fanúšikov a 72 novinárov.
  • Kapela v roku 2015 oslavovala 20 rokov. Ako darček pre svojich fanúšikov vydala album Nevhodný typ.
  • Iné Kafe odohralo v roku 2015 doposiaľ svoje najväčšie turné. Hrali v Česku, Slovensku, Poľsku, Ukrajine, Srbsku, Írsku a v Spojenom kráľovstve. Vystúpenie v Srbsku bol prvý koncert slovenskej kapely v regióne slovenskej menšiny v krajine v histórii.
  • Počas svojej existencie odohrala skupina vyše 800 koncertov a predala vyše 90 000 albumov.

  • Kapelu momentálne tvoria Vratko Rohoň (gitara 1995 – súčasnosť, spev 1999 – súčasnosť), Jozef Praženec (bicie 1996 – 2000, 2005 (S&V Tour), 2008 – súčasnosť), Vlado Bis (basgitara, 2018).
  • Skupina má celkom 7 štúdiových albumov. Vitaj! (1998), Čumil (1999), Je tu niekto? (2000), Príbeh (20001), Bez udania dôvodu (2003), Právo na šťastie (2011) a Nevhodný typ (2015).
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Inekafe (@inekafe_official),

  • Na začiatku roka kapela chystá dva koncerty so symfonickým orchestrom. Prvý bude v Bratislave v AXA Aréne NTC 15. januára, druhý v Prahe vo Fórum Karlín 17. januára. Chce takto osláviť 25. výročie.
  • Vratko má na pódiu vždy prichystané dve či tri gitary. Vo svojich začiatkoch, ešte pred Iné Kafe, mal raz totiž požičanú nenaladenú gitaru. „To, že bola nenaladená, som sa dozvedel nepríjemným spôsobom, keď ma po skončení prišiel na to upozorniť kamarát a povedal mi: „Nabudúce si nalaď gitaru, ty k****!“. Strašne som sa hanbil a od vtedy si už na to dávam veľký pozor,“ povedal pre Red Bull.
Odporúčané
Drogy nikdy nebrali, so symfonickým orchestrom hrali oveľa skôr ako Rytmus. 20 zaujímavostí o Desmode, ktoré si (možno) nevedel Drogy nikdy nebrali, so symfonickým orchestrom hrali oveľa skôr ako Rytmus. 20 zaujímavostí o Desmode, ktoré si (možno) nevedel 9. augusta 2019, 19:03
  • Vratko síce hip hop nepočúva, no vypočuje si Separa. „Je Bratislavčan, ako ja, páči sa mi jeho slang, postoje a najviac asi album Buldozér.“
  • Vratko sa okolo tridsiatky rozhodol, že chce byť pilotom. Zaplatil za kurz 100 000 eur, založil dom a zobral si hypotéku. „Vtedy tu už bola kríza, čiže samotné firmy to veľmi preplácať nechceli, takže som to celé musel natvrdo zaplatiť,“ povedal pre Topky.
  • Medzi najobľúbenejšie pesničky patrí Ráno. Na Youtube má 5,2 miliónov zhliadnutí.

  • Ako vznikol názov? Kapela mala už pesničky, no nemala stále názov. Raz v meste, keď šli piť, ich otravoval kamoš gitaristu. Na všetko vraj odpovedal: "Ty jo, to je iné kafe!" Nechali sa inšpirovať a nazvali tak kapelu.
  • Málokto o tom vie, no skupina približne v roku 2003 zmenila názov. Ale len kozmeticky. Miesto Inekafe začali používať Iné Kafe.
Domov
Zdieľať
Diskusia