Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. septembra 2019, 12:39
Čas čítania 0:00
Peter Pavlík

Ako vznikali rýchlodabingy a legendárne československé hlášky v hollywoodskych filmoch? Králové videa ti to prezradia

Ako vznikali rýchlodabingy a legendárne československé hlášky v hollywoodskych filmoch? Králové videa ti to prezradia
Zdroj: Horrorwatch
FILMY A SERIÁLY KRÁLOVÉ VIDEA
Uložiť Uložené

Králové videa ťa prevedú fenoménom jednohlasného dabingu.

Doba praje nostalgii. Vo filmoch aj seriáloch sa často pracuje s témami odkazujúcimi k 80. a 90. rokom minulého storočia. Stačí si spomenúť na Stranger Things, Ready Player One alebo množstvo remakových hitov z tejto éry. 

Bola to doba divokej módy, vrcholiacej studenej vojny a v neposlednom rade množstva filmových klasík. Tie sa k nám však kvôli socialistickej cenzúre nedostávali. Ako sa teda obyvatelia Československa dopracovali k zakázaným a (v celom civilizovanejšom svete) populárnym filmom? 

Na túto otázku ti odpovie chystaný dokument Králové videa. Rozhodne nestačilo kliknúť na príkaz download. Bolo to omnoho väčšie dobrodružstvo. Partia filmových nadšencov má teda možnosť zaspomínať si na dobu, keď sa k nám pašovali nedostupné americké hity a následne sa k nim nahrával jednohlasný dabing. A občas to bolo poriadne náročné, ale mnohokrát aj veľmi zábavné. 

králove
králove Zdroj: Blackout

Ak si mladší ročník narodenia, tak budeš nechápavo pozerať a zistíš množstvo zaujímavostí a ak si túto dobu zažil, dýchne na teba nostalgia a možno si aj spomenieš na vlastné začiatky hltania filmov. 

Vyše dve desiatky respondentov sa tvorcom zverili so svojimi skúsenosťami, z ktorej nemala spoločnosť príliš veľkú radosť a boli prípady, keď videopiráti riskovali svoju slobodu. Že ide o mimoriadne zaujímavý projekt sa môžeš presvedčiť v traileri nižšie. Po jeho skončení však video nevypínaj, pretože je k nemu prilepený prídavok.

Dokument vzniká v slovensko-českej koprodukcii a k jeho úspešnému dokončeniu môžeš prispieť aj ty. Tvorcom chýbajú k úplnému dokončeniu finančné prostriedky a preto rozbiehajú crowdfundingovú kampaň.

V pridanom linku nájdeš podmienky podpory a aj ako sa ti tvorcovia za tvoj príspevok odvďačia. 

Domov
Zdieľať
Diskusia