Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. septembra 2019, 8:14
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Slováci sú k ľuďom z LGBTI komunity najmenej tolerantní z celej EÚ

ZAUJÍMAVOSTI LGBT+
Uložiť Uložené

S tvrdením, že homosexuáli by mali mať rovnaké práva ako heterosexuáli, súhlasí len 31 % našich spoluobčanov.

Eurobarometer sú prieskumy verejnej mienky, ktoré Európska komisia robí vo všetkých krajinách Európskej únie vrátane Slovenska. 

Jedna z posledných ankiet mala jednoduchú otázku, do akej miery súhlasíte s nasledujúcim tvrdením: „Gayovia, lesby a bisexuálni ľudia by mali mať rovnaké práva ako heterosexuáli.“

Slováci sú k ľuďom z LGBTI komunity najmenej tolerantní z celej EÚ
Zdroj: ec.europa.eu

Až 59 % Slovákov s týmto výrokom "Nesúhlasí", čo je vôbec najodmietavejší postoj z celej európskej 28-čky členských štátov. Podporu naopak vyjadrilo 31 % opýtaných.

V negatívnom pohľade na rovnoprávnosť LGBTI komunity sme tak porazili aj konzevatívne Rumunsko, Chorvátsko, Maďarsko a Poľsko.

K najotvorenejším štátom naopak patrí Švédsko, kde s rovnakými právami pre heterosexuálov aj homosexuálov súhlasí až 98 % opýtanej populácie. Navyše, dá sa odsledovať zaujímavý trend - čím viac na západ Európy, tým väčšia miera súhlasu.

Odporúčané
Viac než polovica Slovákov podporuje životné partnerstvá bez ohľadu na pohlavie Viac než polovica Slovákov podporuje životné partnerstvá bez ohľadu na pohlavie 11. septembra 2019, 18:02

Eurobarometer sa pýtal aj na to, či Európania považujú sex medzi dvoma osobami rovnakého pohlavia za niečo, na čom nie je nič zlé. Aj k tejto otázke majú Slováci jeden z najtvrdších postojov v EÚ. Za normálny ho považuje len necelá tretina opýtaných (26. miesto z 28. štátov).

Manželstvá osôb rovnakého pohlavia, ktoré by mali byť povolené naprieč celou Európskou úniou by zas podporilo len 20 % Slovákov. Prieskum tak nemusí úplne odpovedať nedávnej ankete, kde sa k podobnej otázke pozitívne vyjadrila až polovica našich spoluobčanov, no v tom prípade nebola spomenutá jednotná právna úprava vo všetkých štátoch. 

Slováci sú k ľuďom z LGBTI komunity najmenej tolerantní z celej EÚ
Zdroj: ec.europa.eu

Slovensko patrí medzi posledných 6 krajín Únie, ktoré partnerstvá ľudí rovnakého pohlavia v zákonoch nijako neupravujú. 

Domov
Zdieľať
Diskusia