Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. septembra 2019, 20:35
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Na diaľnici D1 už o pár dní budeš môcť jazdiť 140-tkou. Zatiaľ však pôjde len o vybraný úsek

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Počas októbra si vyššiu rýchlosť budeš môcť legálne vyskúšať na úseku diaľnice D1 Poprad východ – Beharovce.

Už čoskoro budú môcť vodiči na diaľnici D1 konečne o niečo viac dupnúť na plyn. Počas októbra sa totiž bude na úseku Poprad východ - Beharovce testovať nová najvyššia povolená rýchlosť 140 kilometrov za hodinu. Ministerstvo dopravy a výstavby SR chce takto zistiť, aké bude správanie vodičov. 

Po ukončení testu a zhromaždení nových informácii sa bude následne rozhodovať o trvalej zmene. Ak sa novinka osvedčí, čaká nás zvyšovanie maximálnej povolenej rýchlosti. Aj pri priaznivom výsledku však nepôjde o celú trasu D1-tky, ale len o spomínaný úsek. 

„Tak, ako som sľúbil, vyskúšame, či je možné zvýšiť najvyššiu dovolenú rýchlosť na bezpečnostne vyhovujúcich úsekoch diaľnic. Celkovo 38 kilometrov dlhý úsek diaľnice D1 pri Poprade spĺňa na to všetky stavebné, technické a bezpečnostné predpoklady. Teraz bude závisieť od správania sa vodičov, či a odkedy bude možné povoliť vyššiu rýchlosť na D1 pod Tatrami natrvalo,“ uviedol minister dopravy a výstavby Árpád Érsek (Most-Híd).

Na diaľnici D1 sa už o pár dní zvýši maximálna povolená rýchlosť. Zatiaľ však pôjde len o vybraný úsek
Na diaľnici D1 sa už o pár dní zvýši maximálna povolená rýchlosť. Zatiaľ však pôjde len o vybraný úsek Zdroj: TASR/Štefan Puškáš

Do platnosti by novinka mala prísť už o pár dní, dovtedy na úseku diaľnice pri Poprade začne Národná diaľničná spoločnosť osádzať nové dopravné značky súvisiace so zmenou rýchlostných obmedzení.

Tešiť sa však môžu aj západniari. Predpokladá sa totiž, že ďalším úsekom, ktorý v budúcnosti prichádza do úvahy na otestovanie vyššej rýchlosti, je úsek D1 Trnava - Trenčín. Tento však pre vysokú intenzitu dopravy aktuálne dopravná polícia neodporučila.

„Na ďalšom vybranom diaľničnom úseku Prešov - Košice sa uskutočňujú stavebné práce súvisiace so stavbou Budimír - Bidovce. O tom, či bude možné po niektorých úsekoch našich diaľnic jazdiť v budúcnosti rýchlosťou 140 kilometrov za hodinu, bude možné uvažovať až po dôkladnom preskúmaní správania sa vodičov a odbornej diskusii s políciou,“ dodala hovorkyňa ministerstva Karolína Ducká.

Domov
Zdieľať
Diskusia