Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. septembra 2019, 18:57
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

V Alpách sa konal "pohreb" švajčiarskeho ľadovca, ktorý sa roztopil vplyvom globálneho otepľovania

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Bohužiaľ to nebola prvá podobná ceremónia,

Desiatky ľudí sa zúčastnili nedeľného "pohrebného pochodu", ktorý sa konal pri príležitosti zániku ľadovca Pizol. Z ľadovca v Glarusských Alpách na severovýchodne Švajčiarska ostal už len zlomok toho, čím býval kedysi.

Vedci tvrdia, že ľadovec stratil od roku 2006 najmenej 80 % svojho objemu, informuje BBC. Pizol sa zmenšil natoľko, že z vedeckého hľadiska už viac nespĺňa podmienky ľadovca. 

 

V Alpách sa konal "pohreb" švajčiarskeho ľadovca, ktorý sa roztopil vplyvom globálneho otepľovania
V Alpách sa konal "pohreb" švajčiarskeho ľadovca, ktorý sa roztopil vplyvom globálneho otepľovania Zdroj: twitter/ gurgeh

Teraz, keď z neho ostalo už len niekoľko zamrznutých hrudiek, ho pri slávnostnom ceremoniáli vyhlásili za "mŕtveho". Štúdia švajčiarskych vedcov hovorí, že polovica ich ľadovcov zmizne do roku 2050 aj napriek tomu, že ľudia robia, čo môžu aby klimatickú krízu zastavili.

Miestni, turisti a environmentálni aktivisti sa vydali na vrchol hory, aby vzdali úctu tomu, čo z ľadovca ešte ostalo. Na "pohrebe" mal príhovor kaplán aj vedci. K jeho pozostatkom symbolicky položili veniec.

Odporúčané
Na Islande sa roztopil prvý ľadovec v histórii Na Islande sa roztopil prvý ľadovec v histórii 14. augusta 2019, 13:35

Podujatie zorganizovala Švajčiarska asociácia pre ochranu klimatického podnebia, iniciatíva, ktorá požaduje zníženie emisií oxidu uhličitého vo Švajčiarsku na nulu, do roku 2050.

Podobná ceremónia bola pred mesiacom na Islande. Tam spomínali na ľadovec Okjokull, ktorý bol vyhlásený za mŕtveho v roku 2014, keď mal 700 rokov.

Domov
Zdieľať
Diskusia