Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. septembra 2019, 9:17
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

Nové fotografie ti ukážu Mars úplne inak, než si zvyknutý. Duny pripomínajú zmrzlinu

ZAUJÍMAVOSTI NASA
Uložiť Uložené

Mars ako nikdy predtým.

Nové fotky z Marsu odhaľujú tajomstvá, no aj kúzla červenej planéty. Pozrime sa na dve fotky, ktoré CNN vybralo a povieme ti, čo sa za nimi skrýva.

 

Duny na Marse pripomínajú Oreo zmrzlinu. Nové fotografie ti ukážu červenú planétu úplne inak, než sme zvyknutí
Duny na Marse pripomínajú Oreo zmrzlinu. Nové fotografie ti ukážu červenú planétu úplne inak, než sme zvyknutí Zdroj: ESA/Roscosmos/CaSSIS,

Táto fotka je z tohto týždňa, patrí European Space Agency and Roscosmos a ukazuje severné polárne duny na Marse. Zima na póloch spôsobuje, že na dunách je v tenkej vrstve ľadový oxid uhličitý. Na jar sa táto vrstva premení na paru okamžite, no rozmrazuje sa postupne, z dolnej časti duny až po tú vrchnú.

Postupné roztápanie spôsobuje, že sa medzi pieskom a vrstvou ľadu, ktoré sa ešte neroztápajú, zachytáva plyn. Keď sa roztápa ľad, tak z trhlín plyn vybuchuje a s ním aj piesok. Práve to spôsobuje tmavé časti, čím celá fotka pripomína akýsi koláč, či zmrzlinu.

 

Duny na Marse pripomínajú Oreo zmrzlinu. Nové fotografie ti ukážu červenú planétu úplne inak, než sme zvyknutí
Duny na Marse pripomínajú Oreo zmrzlinu. Nové fotografie ti ukážu červenú planétu úplne inak, než sme zvyknutí Zdroj: NASA

NASA zachytila obrázok z krátera Danielson. Ten sa tiahne 67 kilometrov cez juhozápadnú časť Marsu.

Detailná fotografia ukazuje skaly a piesok v kráteri, ktoré sa spojili a akoby zmrzli v čase. To, ako kráter vyzerá dokazuje, že sa menil. Zatiaľ čo niektoré časti odolali erózii, iné zmizli, no zanechali po sebe stopu. NASA hovorí, že práve to vytvára vrstvy, ktoré vyzerajú skoro ako schody. Modrý piesok, roztrúsený po hrebeňoch fotografii dodáva na kráse.

Odporúčané
NASA si nevšimla asteroid rútiaci sa k Zemi. Najväčší za posledné storočie NASA si nevšimla asteroid rútiaci sa k Zemi. Najväčší za posledné storočie 20. septembra 2019, 14:05
Domov
Zdieľať
Diskusia