Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. septembra 2019, 13:10
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Mužovi chirurgicky odstránili 10-centimetrový roh. Vyrástol mu po tom, čo si narazil hlavu

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Bizarné ochorenie kože, o ktorom lekári veľa nevedia, postihlo starčeka, ktorý si z toho ťažkú hlavu ale nerobil.

Shyam Lal Yadav je farmár z indickej dediny Rahli. Pred asi piatimi rokmi si narazil hlavu, odvtedy mu na hlave narástla hrča, ktorá sa rozvinula do niečoho, čo nazývame diabolský či zvierací roh. O prípade informovali v LADBIBLE.

Spočiatku roh dával ostrihať holičovi

Najskôr si Shyam z výrastku nerobil ťažkú hlavu. Nebolel ani ho nijako neobmedzoval. Jednoducho si ho nechával ostrihať u holiča. Výrastok však časom začal tvrdnúť a napokon to 74-ročného starčeka donútilo zájsť k lekárovi.

Z medicínskeho hľadiska hovoríme o druhu lézie alebo výrastku, ktorý tvorí keratín (ten nájdeme aj v našich nechtoch a vo vlasoch). Za svoje meno vďačí tvaru, do akého zvyčajne vyrastá a ktorý pripomína zvieracie rohy. Hoci mnohé takéto výrastky nie sú nebezpečné, mohli by byť aj karcinogénne. Príčina vzniku je neznáma, no niektorí vedci sa domnievajú, že za to môže radiácia a slnečné žiarenie.

Odporúčané
V Indii si ľudia nebezpečnými chemickými produktmi bielia už aj genitálie, aby ich akceptovali v spoločnosti V Indii si ľudia nebezpečnými chemickými produktmi bielia už aj genitálie, aby ich akceptovali v spoločnosti 15. januára 2019, 16:46

Roh sa dal veľmi jednoducho odstrániť sterilným skalpelom, tým sa však liečebná starostlivosť nekončila. Po zákroku musel Shyam zotrvať v nemocnici ďalších 10 dní, kým sa rana zahojila a výsledky biopsie ukázali, že iné zdravotné riziká mu už nehrozia.

Dnes je už Shyam doma a zdravý.

Domov
Zdieľať
Diskusia