Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. septembra 2019, 7:05
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

V Keni objavili unikátne mláďa zebry, je hnedé a namiesto pruhov má biele bodky

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Zmena pigmentu u mláďaťa zebry je podmienená zvýšeným melanínom v tele.

V prírodnej rezervácii Maasai Mara, nachádzajúcej sa v juhovýchodnej časti Kene, objavili unikátny druh geneticky zmutovaného zebrieho mláďaťa. Jeho sfarbenie totiž nezodpovedá tradičným čiernobielym pruhom. Na hnedej koži má namiesto pásikov biele škvrny. Ojedinelé bodkované zviera dostalo meno Tira, podľa priezviska sprievodcu, ktorý ju našiel.

Ako informuje stránka Wildest Afrcia na svojom Instagrame, mláďa objavené na chránenom území nie je jediné svojho druhu. Podobne zafarbenú zebru so zmenou pigmentu kvôli melanínu našli aj pred niekoľkými rokmi. Vtedy si však zviera zachovalo pruhy, bodkovaný malo len chvost.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Wildest Africa (@wildestafrica),

Sprievodca, ktorý Tiru objavil, bol spočiatku veľmi prekvapený a myslel si, že kožu mláďaťa pravdepodobne niekto nafarbil. Zebra je však novým turistickým lákadlom. Ako však uvádza portál IFL Science, takéto zvieratá to nemajú v živote ľahké.

Zebry sa totiž medzi sebou rozpoznávajú práve vďaka pruhom a tým, že Tira je od ostatných úplne odlišná, môže to mať následky ako vyčleňovanie zo stáda či dokonca sa môže stať ľahšou korisťou pri prípadnom napadnutí predátorom.

Melanizmus sa najčastejšie objavuje pri leopardoch či iných mačkovitých šelmách. Opak melanizmu je albinizmus, kde je zas naopak množstvo melanínu znížené alebo úplne chýba. Ten je dokonca nielen v živočíšnej ríši, ale najmä u zebier omnoho bežnejším javom.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Frank Liu (@frankliuphotography),

Domov
Zdieľať
Diskusia