Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. septembra 2019, 11:52
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Gangstri z Peaky Blinders zmlátili muža, pretože pil nealkoholické pivo. Sex a drogy kraľovali povojnovej Británii

Gangstri z Peaky Blinders zmlátili muža, pretože pil nealkoholické pivo. Sex a drogy kraľovali povojnovej Británii
Zdroj: BBC
ZAUJÍMAVOSTI DROGY MASOVÍ VRAHOVIA PEAKY BLINDERS
Uložiť Uložené

V čom všetkom sa seriál odlišuje od reality?

Boli vulgárni, inklinovali k alkoholu, milovali fyzické súboje, kradnutie, no a taktiež si na svoje konto môžu pripísať aj vraždu policajta. Išlo o gang chuligánov s názvom Peaky Blinders, s ktorými si koncom 19. storočia nebolo v Británii radno zahrávať.

Ak si niekto objednal nealkoholické pivo miesto pravého zlatého moku, skončil v nemocnici s prasknutou lebkou. Neskorší tlak polície a novej, viac sofistikovanej vlny zločinu, ich existenciu v priebehu niekoľkých desiatok rokov zatrhol. V čase, kedy začína seriál Peaky Blinders, už pravý gang čoraz viac zoslaboval a bol nahradený zločincami z  Birmingham Gang.

Článok obsahuje spoilery zo seriálu Peaky Blinders!

V tomto článku si prečítaš:
  • Kde vznikol mýtus o čapiciach so žiletkami a akými zbraňami Peaky Blinders naozaj bojovali
  • Ako sa ľudia pomocou sexu a drog vyhýbali povojnovej realite
  • Ako Peaky Blinders napadli muža iba preto, že si objednal nealkoholické pivo
  • O hromadnej bitke desiatok členov Peaky Blinders, pri ktorej napadli policajta
  • O spore medzi pravým Billym Kimberom a Darbym Sabinim
  • O vzťahu fašistu Oswalda Mosleyho k Benitovi Mussolinimu a Adolfovi Hitlerovi, ktorý bol na jeho svadbe
  • O tvrdých zásahoch voči komunistom, kedy niektorí aktivisti jednoducho „zmizli“

peaky blinders real story
peaky blinders real story Zdroj: flickr / West Midlands Police
 

Bojovali nožíkmi a topánkami s kovovými hrotmi, žiletky však nevyužívali

Spomínaš si ešte, ako sa Shelbyovci zo seriálu Peaky Blinders proti svojim nepriateľom radi oháňali žiletkami umiestnenými v štýlových čapiciach so šiltom? Historik z Birminghamu a autor knihy The Real Peaky Blinders Carl Chinn pre Birmingham Mail povedal, že praví Peaky Blinders niečo takého s vysokou pravdepodobnosťou nikdy nerobili. Správu o podobnom útoku navyše nezaznamenali ani žiadne z dobových novín.

Odporúčané
Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) 25. marca 2024, 12:30

V tomto období mali byť žiletky luxusným materiálom, ktorý sa objavoval u vyššej triedy a nie u obyčajných pouličných gangstrov. Zopár kúskov si, samozrejme, mohli ukradnúť, ale určite nie preto, aby ich používali pri šarvátkach. Tento mýtus má svoj pôvod v knihe Johna Douglasa A Walk Down Summer Lane, odkiaľ sa preniesol do reality, ktorá však bola značne odlišná.

Peaky Blinders mali v skutočnosti útočiť prevažne topánkami s kovovými hrotmi, kameňmi, prackami z opaskov a niekedy aj nožíkmiHistorik Carl Chinn je s dobou a zločineckými aktivitami gangov spojený aj pokrvne. Jeho otec a starý otec boli totiž ilegálnymi bookmakermi.

Odporúčané
Telo bratislavského mafiána zbierali po častiach. Mužovi, ktorý odporoval, znásilnili gangstri ženu Telo bratislavského mafiána zbierali po častiach. Mužovi, ktorý odporoval, znásilnili gangstri ženu 15. septembra 2019, 16:39

Zmlátili muža, pretože pil nealkoholické pivo

Skutoční Peaky Blinders boli podľa súdnych záznamov opisovaní ako „vulgárni mladí muži potulujúci sa v uliciach v podnapitom stave, urážajúci a prepadávajúci okoloidúcich“. Medzi ich členov sa svojho času radili aj deti, ako napríklad 13-ročný David Taylor, ktorého uväznili za držanie zbrane.

Birmingham Mail spomína prípad, keď 21-ročného Georgea Eastwooda, v marci roku 1890, napadli iba preto, že začal piť nealkoholické pivo. Po útoku členov Peaky Blinders, pri ktorom agresori mladého muža dokopali a zbili prackami na opaskoch, skončil Eastwood s prasknutou lebkou v nemocnici. 

Daily Post udalosť svojho času v tlači popísal ako vražedný útok“. Za agresívnym napadnutím mali stáť podľa novín Peaky Blinders z birminghamského Small Heath. Po určitom čase polícia vypátrala aj Thomasa Mucklowa, ktorý bol odsúdený na 9 mesiacov nútených prác. Jeho kumpáni však zostali bez trestu.

Odporúčané
Dvojnásobný vrah Marián: Vraždil som, lebo mi znásilnili ženu, ak by sa dal vrátiť čas, neurobím to (Rozhovor) Dvojnásobný vrah Marián: Vraždil som, lebo mi znásilnili ženu, ak by sa dal vrátiť čas, neurobím to (Rozhovor) 18. júla 2019, 11:04

Člen Peaky Blinders Harry Fowles

peaky blinders real story
peaky blinders real story Zdroj: wikimedia / Daily Mail

 

Barová bitka s desiatkami gangstrov a vražda policajta

Birmingham Live ďalej spomína hromadnú bitku zaznamenanú Daily Post z 30. októbra roku 1895, kedy sa v bare s názvom Stag and Pheasant dostalo do konfliktu 20 až 30 príslušníkov gangu. Po príchode policajtov mal jedného z nich napadnúť chlapík menom Warner.

K jeho útoku na strážnika Benneta sa pripojil aj 28-ročný James Cuson, ktorý policajta kopol do žalúdka. Warnera odsúdili na 6 mesiacov väzenia a Cusona na 6 týždňov nútených prác. Fyzické násilie voči ruke zákona nebolo ale všetko. V roku 1901 mali totiž členovia Peaky Blinders  zavraždiť policajta.

Vo svojej podstate išlo ale iba o obyčajných pouličných bitkárov a zlodejov, ktorí sa nemohli organizovaným druhom sofistikovaného zločinu vôbec rovnať. Podobnosť s prepracovanejšími spôsobmi mafie môžeme badať až u ich následníkov z povojnovej Británie.

Odporúčané
Obeti preťal semenníky a zverákom vytlačil oko z očnej jamky. Gangster z Chicaga nepoznal zábrany Obeti preťal semenníky a zverákom vytlačil oko z očnej jamky. Gangster z Chicaga nepoznal zábrany 10. septembra 2019, 12:26

Stephen McNickle, ďalší z členov Peaky Blinders

peaky blinders real story
peaky blinders real story Zdroj: West Midlands Police / wikimedia

Sex, drogy a hriešne roky po prvej svetovej vojne

Gang Peaky Blinders v seriáli začína od roku 1919, kedy na ich čele stojí vodca Thomas Shelby. Z historického hľadiska však gangstri z Peaky Blinders operovali už po roku 1890, rodina Shelbyovcov je fiktívna a ich dosah určite nebol tak veľký, ako môžeme vidieť v seriáli. V roku 1919, kedy začala prvá séria, už Peaky Blinders takmer úplne stratili na sile. Postava rozhodnej a dominantnej Polly Gray však mohla byť inšpirovaná skutočnými ženami danej doby.

Teší ma, že matriarchálne silné ženy sú obrovským aspektom v tomto seriáli. Myslím, že väčšina mužov z robotníckej triedy bola vychovaná silnými ženami,“ opísal dobovú situáciu historik. Útek od svojich povinností mali (nielen) ženy podľa tvorcu seriálu Stevena Knighta hľadať v kokaíne, ktorý vtedajší obyvatelia Británie nosievali v malých modrých fľaštičkách.

Obdobie popisované od prvej série Peaky Bliders bolo podľa Stevena Knighta jednoducho šialené. „Približne od roku 1918 do roku 1928 to bolo v Anglicku bláznovstvo. Čistý hedonizmus. Našli by sme v ňom množstvo kokaínu, ópia, tanca a veľa nočného života,“ povedal Knight, ktorý spomínal na mnohé škandály z nočných klubov, kde sa konali obrovské sexuálne orgie. Výsledkom týchto udalostí malo byť narodenie mnohých následne opustených detí.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 69400 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia