Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. septembra 2019, 21:07
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Vedci objavili zriedkavú medúzu v hĺbke 750 metrov pod morom

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Unikátny priesvitný živočích mal v tele ďalšieho kôrovca.

Moria a oceány zostávajú aj v 21. storočí najväčšou záhadou Zeme. V ich hĺbkach totiž stále plávajú živočíchy, ktoré by si len ťažko našiel v školských učebniciach. 

Britský Daily Mail informuje, že podobne zriedkavú medúzu z názvom Deepstaria sa teraz  podarilo zachytiť na videu z Pacifického oceánu. 

Má priesvitné telo a svoju korisť, ktorá sa odváži plávať okolo nej, chytá zrolovaním svojho tela do špeciálneho vaku. Na rozdiel od ostatných medúz teda nemá otravné tŕne, ktoré už znepríjemnili pobyt pri vode nejednému dovolenkárovi. 

Odporúčané
Systém na čistenie oceánov dostal ďalšie vylepšenia. Plasty by mali zmiznúť do roku 2050 Systém na čistenie oceánov dostal ďalšie vylepšenia. Plasty by mali zmiznúť do roku 2050 20. augusta 2019, 9:11

Všimni si aj veľkú červenú škrvnu v tele Deepstarie. Podľa všetkého ide o stále živého kôrovca, ktorého takto pohltila na obed. Kôrovec ju však pravdepodobne požiera zvnútra a zároveň sa v nej chráni pred ďalšími predátormi. 

Nadšení vedci objavili zriedkavú medúzu v hĺbke 750 metrov pod morom
Nadšení vedci objavili zriedkavú medúzu v hĺbke 750 metrov pod morom Zdroj: www.youtube.com

Za videom stojí tím špecialistov na podmorský život vybavený špeciálnymi diaľkovo ovládanými ponorkami s detailnými kamerami a silnými LED reflektormi. Tento konkrétny objav je z hĺbky 750 metrov pod hladinou.  

Medúzy môžu po nafúknutí dosiahnuť obrovské rozmery, kanáliky viditeľné aj na videu im teda pomáhajú distribuovať živiny po celej ploche tela.  

Denník spomína aj objav ďalšej medúzy zo začiatku tohto roka. Tá je zvláštna tým, že v prípade potreby vylúčiť zvyšky potravy si skrátka vždy vytvorí nový konečník, ktorý následne okamžite zmizne.  

Domov
Zdieľať
Diskusia