Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. septembra 2019, 14:31
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Evžen: Goga sme so Selassiem brali ako kráľa slovenského Youtube. Teraz si dovolím povedať, že to tak už nie je (Rozhovor)

Evžen: Goga sme so Selassiem brali ako kráľa slovenského Youtube. Teraz si dovolím povedať, že to tak už nie je (Rozhovor)
Zdroj: REFRESHER
REFRESHER YOUTUBE
Uložiť Uložené

Evžen je vymyslený charakter, takže keď spravím hlúposť, tak poviem, že to je pre šou. Aj keď, priznám sa, v realite by som mnoho vecí spravil tiež, hovorí s úsmevom mladý youtuber.

Na Youtube je čoraz ťažšie presadiť sa. Počítač a kameru už má každý a všetci chcú rýchlo zarobiť peniaze. Nie je to však také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. Musíš byť kreatívny, obetovať veľa času a energie, byť zaujímavý pre divákov a byť lepší ako ostatní. Najdôležitejšia je ale úprimnosť. Ľudia ťa hneď prekuknú, ak sú jediným cieľom peniaze. „Dnes sme už sami sebou, na nič sa nehráme. Ľudia si na to zvykli, vedia, čo od nás môžu čakať,“ hovorí Jakub Slažanský, ktorého na Youtube nájdeš pod prezývkou Evžen.

Mladého, len 19-ročného youtubera sme sa opýtali, prečo začal natáčať videá, za čo všetko vďačí svojmu bratovi youtuberovi Selassiemu a ako to je medzi nimi a youtuberom Gogom. „Brali sme ho ako kráľa slovenského Youtube, teraz si dovolím povedať, že to tak už nie je. Bol najväčší, mal najväčšie čísla, vedel to robiť dobre, bavil ľudí. Dokázal si získať veľké publikum za krátky čas. Avšak upadol, je vidno, že stratil drive,“ zamyslel sa Jakub.

Čo sa v rozhovore s Evženom dozvieš:

  • Prečo sa rozhodol pracovať ako youtuber
  • Koľko by chcel mať o rok odberateľov
  • Ako vníma Goga
  • Koľko si mesačne zarobí a s kým spolupracuje
  • Ako vyzerá jeho bežný deň
  • Prečo nedokončil strednú
  • Ako vidí svoju budúcnosť

Evžen:
Evžen: Zdroj: REFRESHER

Prečo si sa rozhodol pracovať ako youtuber?

Nemyslím si, že som sa vedome rozhodol, že do toho idem. Prišlo to samo, brat sa tomu venuje dlhé roky, začal, keď mal 17 rokov. Ja som mal vtedy 12, s Youtubom som teda vyrastal, sledoval som to. Celé sa to na mňa nalepilo a tým, že som mu občas pomáhal vo videách, rozhodol som sa, že to skúsim aj ja. Podarilo sa, ľudia ma začali sledovať, začal som rásť. Mám pocit, že stále napredujem, venujem tomu veľa času a energie.

Použil som slovo pracovať. Vnímaš pridávanie videí na Youtube ako džob?

Určite áno. Som síce sám sebe pán, no snažím sa neprokrastinovať. Určil som si pevný režim – ráno vstanem, prídem do práce, čo je naše štúdio. Natočím obsah, postrihám ho, vydám. Z niečoho predsa musím platiť nájom, živobytie. Každá kreatívna činnosť, ktorá ti platí účty, je práca. V podstate, to platí pri akejkoľvek činnosti, nemusí to byť len kreatívna robota.

Baví nás točiť spoločné videá. Zrejme by ma to asi až tak nebavilo, ak by sme to nerobili spolu.

Ako presne vyzerá tvoj bežný deň?

Ráno vstávam o 4:30,...

Tak skoro?

Nie, samozrejme. Robím si srandu (smiech). Raz by som to ale chcel vyskúšať, takýto extrémny režim. Snažím sa dodržiavať určitú rutinu. Vstávam okolo ôsmej, deviatej. Neraňajkujem, nie som na to zvyknutý. Oblečiem sa, idem do štúdia. Tam si premyslíme, čo ideme natočiť, kecáme. Urobím pár levelov na WoW-ku (smiech). Potom natočíme video, strihám. Občas chodím športovať. Večer si pozriem film, čítam si alebo niečo tvorím. Mám rád aj turistiku, sem-tam zájdem do mesta.

Vyčítajú ti ľudia, že by si mal ísť robiť reálnu robotu?

Áno, ale filtrujem to. Kedysi ma to hnevalo, veľakrát som sa o tom rozprával so známymi, s kolegami. Prečo to tak ľudia berú? Neviem. Už to neriešim. Každý inteligentný človek rozumie, že je to práca ako každá iná. Navyše, dnes existujú oveľa zvláštnejšie a nevšednejšie zamestnania ako influencer či youtuber.

Odporúčané
Byť youtuberom je práca ako každá iná. Vyžaduje si hodiny driny za kamerou, kreativitu aj znalosť strihu Byť youtuberom je práca ako každá iná. Vyžaduje si hodiny driny za kamerou, kreativitu aj znalosť strihu 26. januára 2019, 10:45

Často spolupracuješ so svojím bratom Selassiem. Jeho kanál patrí medzi najúspešnejšie na Slovensku. Ak by ste spolu nerobili, tvoj štart by bol pravdepodobne oveľa náročnejší a hlavne pomalší.

Určite by to bolo pomalšie, nevybuchol by som tak. Musím však dodať, že je to prirodzená, nie silená spolupráca. Netlačím ho, aby so mnou spolupracoval, natáčal, aby som mal views. Na môj kanál ľudia chodia hlavne pre mňa, správam sa úplne inak ako v jeho videách.

U mňa som viac Evžen, v jeho videách som zas kúsok iný. Baví nás točiť spoločné videá. Zrejme by ma to asi až tak nebavilo, ak by sme to nerobili spolu. Chýbala by mi tam tá chémia, to „niečo“. To, že sme tam dvaja a robíme si zo seba srandu, vďaka tomu vznikajú vtipné okamihy. Je to podľa mňa skvelé, že sme si našli spoločnú cestu. Aby som odpovedal na otázku, áno, určite by som bez neho nebol tam, kde som, teda určite nie za takýto krátky čas.

Dá sa povedať, že tvojím príchodom sa aj jeho tvorba zmenila. Je prirodzenejší, odviazanejší, vo videách „vystrájate“. Prečo sa ste dali na takýto obsah? Kde ste sa inšpirovali?

Určite sme sa inšpirovali zahraničím, teda na začiatku. To sme ešte točili v Trnave, v roku 2016. Boli sme ovplyvňovaní videami, ktoré sme my sami sledovali, napríklad FilthyFrank. Bola to ofenzívna éra Youtubu. Dnes sme už sami sebou, na nič sa nehráme. Ľudia si na to zvykli, vedia, čo od nás môžu čakať. Aj keď občas stále level absurdity sem-tam posunieme (smiech). Vo videách sme to už jednoducho my. Samozrejme, je to prikrášlené, aby to diváka bavilo, aby to sledoval. Prispôsobujeme sa, čo sa momentálne pozerá.

Kedy ste to najviac prepálili?

Veľa úsekov z videí, ktoré som si povedal, že by sme to nemali dať von, tak tie najviac ľudí pobavili. V jednom videu, Veci z Tigru, sme mali práve v tom čase veľa feedbacku o tom, ako youtuber nie je práca. Na konci videa som začal nadávať na Slovákov, resp. na ten typ, ktorý sa stále sťažuje. Trošku som sa opustil (smiech). Vyhrotil som to a hovoril som si, že by to nemalo ísť von.

Nakoniec sme to ale dropli a ľuďom sa to páčilo, pobavili sa, dokonca si dovolím tvrdiť, že to malo pozitívny ohlas. Nás to dosť prekvapilo. V minulosti, keď som začínal, boli ale určite aj také videá, ktoré by som už dnes určite nenatočil. To je ale prirodzená evolúcia Youtubu, resp. tvorenia na tejto sociálnej sieti.

Ako si myslíš, že ťa po takýchto videách vnímajú fanúšikovia, sledovatelia, verejnosť?

Ťažko povedať. Mám to šťastie, že si to dokážem obhájiť. Je to charakter Evžen, takže keď spravím hlúposť, tak poviem, že to je pre šou. Aj keď, priznám sa, v realite by som mnoho vecí spravil tiež (smiech). Neriešim, čo si o mne myslia druhí. Som typ človeka, ktorý sa nezaoberá, kto ma má a nemá rád. Tí, čo mi fandia, na to asi majú dôvod a tí, čo ma nenávidia, tiež určite vedia, že prečo. Preto nemám potrebu niekoho presviedčať, že som super.

Odporúčané
Adela: Mysleli si asi, že bez kokaínu nedokážem zvládať toľko roboty (Rozhovor) Adela: Mysleli si asi, že bez kokaínu nedokážem zvládať toľko roboty (Rozhovor) 29. mája 2019, 9:37

Momentálne máš 160 000 odberateľov na Youtube. Koľko by si chcel mať o rok?

200 000 je pre mňa ideálne, bol by som rád, ak by sa to podarilo. Som veľmi rád, že aj napriek tomu, že nemám toľko veľa odberov, tak mám slušné videnia, v podstate jedna k jednej. Ak by som mal milión odoberateľov a 20 000 pozretí, bolo by to horšie.

Nezarábam toľko, koľko si ľudia myslia, no je to dosť na to, aby som si zaplatil nájom v Bratislave.

Všímajú si ťa spoločnosti, spolupracuješ s niekým?

Áno, tento rok to je už lepšie. Mám spoluprácu, resp. sponzorstvo so stránkou G2A, tá predáva hry na internete.

So slovenskými nespolupracuješ?

Okrem G2A nemám takú, ktorá by mi mesačne platila za to, že ich promujem. Spolupracoval som už so slovenskými pobočkami Fanty, Mirindou.

Koľko si dokážeš mesačne zarobiť?

Nerád rozprávam o číslach. Mne je to v podstate jedno, no ľudia sa vedia nahnevať. Súvisí to s tým, o čom sme sa bavili vyššie, že youtuber nie je práca. Nezarábam toľko, koľko si ľudia myslia, no je to dosť na to, aby som si zaplatil nájom v Bratislave.

Napríklad Duklock má reláciu, kde sa rozpráva so svojimi kolegami youtubermi. Prezradil, že si  za mesiac zarobil 10 000 eur, a to bez spoluprác.

Má merch, ten dokáže veľa zarobiť, keď ho spravíš dobre. Vychytal dobrý čas, chytľavú frázu, ktorú jeho komunita chcela, vychytal aj dobu, keď jeho kanál mal hype, rástol. Keď pripočítame peniaze, ktoré dokázal zarobiť z videí, je to pochopiteľné.

Aj ty sa pohybuješ na takejto úrovni?

Nie, to určite nie. Oveľa menej. Nie som taký veľký, ako on, čo sa týka čísel. Keď však odoberieš jednu nulu, tak dajme tomu, že zarábam približne toľko.

Spomínal si G2A. Ľudia na Youtube po tebe „strieľajú“, súvisí to s kauzou, že ich biznis je založený na tom, že okrádajú vývojárov hier. Neprekáža ti takáto spolupráca?

Túto kauzu som zachytil veľmi dávno, približne pred dvomi rokmi, keď bola aktuálna. Opäť sa to vytiahlo, hlavne u nás. V takýto veciach sme o čosi pozadu, prichádza to neskôr. Vyťahujú sa témy, ktoré sú staré, neaktuálne. Sám som si priamo písal s ľuďmi z G2A, pýtal som sa ich na túto kauzu. Mám teda pohľad z oboch strán. Nikdy som s nimi nemal problém, nemám teda dôvod zrušiť spoluprácu, ktorá ma svojím spôsobom živí. Tí, ktorým to vadí, ma prestanú pozerať, s tým som sa zmieril a beriem to.

Vo videách stránku propaguješ okato, hlavne v posledných videách. Je to provokácia?

Áno, veľmi rád provokujem, je to zámer (smiech). Som provokatér a to hlavne vtedy, keď niekomu niečo extrémne vadí, vidím, že ho to triggeruje, vtedy ešte viac zatlačím. Časom to takýchto expertov postupne prestáva baviť, spamovať pod každým videom stále dookola to isté.

Posledné týždne začínaš ty aj tvoj brat častejšie streamovať. Čo tým sledujete?

Ja som streamoval ešte predtým, ako som začal robiť Youtube. Približne rok, na Twichi už som celkom solídne rástol, darilo sa mi aj z hľadiska donatov. Priznám sa, streamovanie ma baví viac ako Youtube, no na Slovensku to nie je také rozšírené ako v zahraničí. Nemôžeme sa ani porovnávať. U nás z toho zarába pár ľudí. V Česku ich je viac, ale to preto, že sú väčší národ. No a prečo sme začali streamovať? V minulosti sme hrali stále tie isté hry, prestalo nás to baviť. Minecraft momentálne zažíva znovuzrodenie, tak sme si povedali, že to skúsime. Nikdy sme to poriadne nehrali a čuduj sa svetu, začalo nás to baviť.

Tým, že je medzi nami bratská chémia a pridala sa k nám aj bratova priateľka, tak to malo šmrnc. Začal som následne streamovať aj WoW-ko Classic, no nemám na hranie veľa času. Teraz sme boli napríklad v Londýne, no chcel by som sa tomu venovať viac. Streamovanie je špecifické v tom, že ideš naživo a musíš mať náladu, energiu. Vo videu, aj keď mám zlý deň, na tých 20 minút sa viem prepnúť. Ak si v streame tri hodiny vkuse a bez nálady, ľudia to vidia.

Odporúčané
Dušan Cinkota: Vo väzení je prostitúcia, milostné vzťahy. Tí, čo rozhodujú o drogovej legislatíve, by mali zmúdrieť (Rozhovor) Dušan Cinkota: Vo väzení je prostitúcia, milostné vzťahy. Tí, čo rozhodujú o drogovej legislatíve, by mali zmúdrieť (Rozhovor) 9. apríla 2019, 14:21

Prečo streamuješ WoW? Slovensko tento hype obišiel.

Nejde to, to je pravda. Na streame sa ale neriadim podľa toho, čo teraz ide. Hrám to, čo ma baví, čo chcem hrať. Chcel by som sa dostať do takého štádia ako to je v zahraničí, že ľudia budú sledovať toho, kto streamuje a nie to, čo sa streamuje. V tomto je to podobné ako s Youtube. Keď natočím to, ako sa maľujem, chcem, aby si to pozreli kvôli mne, nie pre to, že je to netradičné.

Na streame tvojho brata sa jeden fanúšik spýtal, aký má vzťah ku Gogovi. Podľa jeho odpovede je zrejmé, že to nie je ideálne. Aj ty si sa párkrát vyjadril, ako ho vnímaš, napríklad keď ste hodnotili youtuberov.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 69386 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako si Gogo doberal Evžena a Selassieho
  • Ako sa zmieril s tým, že stratil súkromie
  • Kto je jeho fanúšik
  • Prečo nedokončil strednú školu a či sa do nej chystá vrátiť
  • Aké knihy momentálne číta
  • Či si s bratom niekedy lezú na nervy
Domov
Zdieľať
Diskusia