Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. septembra 2019, 16:40
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Aktivisti z Greenpeace narušili Frankfurtský autosalón. S transparentmi na strechách áut požadovali zákaz predaja SUV

TECH
Uložiť Uložené

SUV-čka sú terčom kritiky kvôli vysokej spotrebe benzínu a produkcii emisií. Prispela ale aj nedávna nehoda v Berlíne.

Frankfurtský autosalón je jednou z najväčších automobilových udalostí roka. Tentokrát však púta aj pozornosť ekologických aktivistov, ktorí už viackrát narušili jeho priebeh.

Portál MSN.com napríklad cituje správy z nedele, kedy niekoľko stoviek osôb v bielych plášťoch a s rúškami na tvári zablokovalo hlavný vchod. 

Autoshow ale mala veľké problémy už minulý víkend, kedy sa približne 15-tisíc aktivistov preháňalo po diaľniciach v okolí Frankfurtu na bicykloch a spôsobili tak dopravný kolaps.

Demonštranti podľa portálu požadujú najmä zákaz predaja veľkých SUV. V Nemecku odpor proti tomuto tipu vozidiel ešte vzrástol po nedávnej nehode z Berlína, kedy Porsche Cayenne vletelo na chodník a usmrtilo štyroch ľudí vrátane trojročného chlapčeka.

Príčinou nehody bol však podľa denníka Der Tagesspiegel epileptický šok vodiča, rozmery auta v nej teda pravdepodobne nehrali vôbec žiadnu úlohu. 

Témou tohtoročného frakfurtského autosalónu sú paradoxne, najmä elektromobily, hybridy a ekologickejšie vozidlá. Je však pravda, že SUV-čka v Nemecku tvoria približne štvrtinu všetkých novoregistrovaných áut a vďaka väčším rozmerom aj hmotnosti majú obvykle vyššiu spotrebu i emisie než napríklad hatchbacky v tzv. segmente C, ako napríklad Volkswagen Golf, Renault Megane či Hyundai i30. 

Odporúčané
BMW X6 v najtmavšej čiernej na svete sa prvýkrát ukázalo naživo. Vyzerá ako objekt z GTA BMW X6 v najtmavšej čiernej na svete sa prvýkrát ukázalo naživo. Vyzerá ako objekt z GTA 4. septembra 2019, 20:32

Demonštranti z Greenpeace preto dokonca protestovali priamo vo výstaviskovej hale, keď sa so svojimi transparentami „zabijak klímy“ postavili priamo na strechy niektorých modelov. 

Aktivisti narušili Frankfurtský autosalón. Požadujú najmä zákaz predaja SUV
Aktivisti narušili Frankfurtský autosalón. Požadujú najmä zákaz predaja SUV Zdroj: www.youtube.com
Domov
Zdieľať
Diskusia