Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. septembra 2019, 16:17
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Biela Noc oživí komix v priestore a prežije pád vesmírnej rakety. Svetelná show od svetových umelcov opäť ovládne Bratislavu

KULTÚRA BIELA NOC
Uložiť Uložené

Tešiť sa môžeš na množstvo atraktívnych výstav, niektoré však nie sú vhodné pre epileptikov.

Biela Noc je populárny projekt, ktorý každoročne ovládne na jednu roc, resp. v súčasnosti už na celý víkend okrem metropoly východu už aj Bratislavu. Sme svedkami množstva umeleckých projektov v netradičnom spracovaní, najčastejšie za použitia svetiel a efektov, ktoré dodávajú dielam nový, často veľmi živý rozmer.

Umelci z celého sveta dokážu vdýchnuť známym historickým budovám, priestorom, námestiam aj zabudnutým miestam úplne nový život. 

Odporúčané
Na pohlcujúcu Bielu noc prišlo príliš veľa ľudí. Fantastické inštalácie si si tak zrejme ani nestihol užiť (Fotoreport) Na pohlcujúcu Bielu noc prišlo príliš veľa ľudí. Fantastické inštalácie si si tak zrejme ani nestihol užiť (Fotoreport) 30. septembra 2018, 12:35

Obyvatelia hlavného mesta aj Košíc si už zvykli stráviť noc v uliciach a aj napriek tlačenici pri tých najatraktívnejších inštaláciách stráviť aspoň nejaký čas.

Cieľ organizátorov zvýšiť záujem o umenie sa teda každoročne darí a výnimkou nebude ani ten aktuálny. V závere septembra uvidíme v Bratislave viac ako 30 rôznych stanovíšť, kde sa bude svetlo prelínať s tmou a ukazovať nám nenapodobiteľné projekty. 

Biela Noc oživí komix v priestore a prežije pád vesmírnej rakety. Svetelná show od svetových umelcov opäť ovládne Bratislavu

Tešiť sa môžeš napríklad na trojdimenzionálnu napodobeninu našej planéty, ktorej cieľom je poskytnúť divákom podobný pocit, aký zažívajú astronauti počas kozmických ciest. Biela Noc už tradične poukazuje aj na spoločenské problémy, medzi ktoré patrí aj plastový odpad. Slovenka Dorota Sadovská preto prinesie metaforické uvažovanie o “dobe plastovej” okolo nás v podobe pohyblivej zbierky plastových artefaktov.

Obrovská farebná projekcia Veroniky Kocourkovej zobrazí na Dunaji postavičky z jej autorského animovaného seriálu Tresky Plesky. Pozornosť bude vzbudzovať aj inštalácia Lucie Luptákovej na verejných záchodoch na Šafárikovom námestí. Jej cieľom bude vzbudiť záujem o dianie za nedostupnými dverami. 

Odporúčané
Aj Biela noc v Košiciach bola nádherná (Fotoreport) Aj Biela noc v Košiciach bola nádherná (Fotoreport) 7. októbra 2018, 19:33
Domov
Zdieľať
Diskusia