Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. septembra 2019, 13:29
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Trump chce zakázať e-cigarety s príchuťami, pretože lákajú deti a mladých na fajčenie

ZAUJÍMAVOSTI CIGARETY
Uložiť Uložené

Ochutené náplne sú podľa ministra zdravotníctva lákavé hlavne pre deti.

Na paniku okolo elektronických cigariet, po ktorých fajčení podľa posledných správ v USA zomrelo už minimálne 6 ľudí, reaguje aj americký prezident Donald Trump

Podľa DigitalTrends.com teraz jeho administratíva pripravuje kompletný zákaz predaja ochutených náplní do takýchto vaporizérov.

Zdá sa totiž, že úmrtia sú spojené najmä s prítomnosťou zlúčenín vitamínu E v takzvaných e-liquidoch. Tie sa našli v náplniach s prímesou THC a iných kanabinoidov, ktoré sú v niektorých štátoch USA legálne. 

Klasické nikotínové produkty takéto zlúčeniny paradoxne neobsahujú, hoci podľa výskumov sú ťažké kovy a toxické látky prítomné v dyme zo všetkých elektornických cigariet.

Odporúčané
Vapovanie v USA zabilo už 6 ľudí, na vine môžu byť náplne s obsahom THC a iných kanabinoidov Vapovanie v USA zabilo už 6 ľudí, na vine môžu byť náplne s obsahom THC a iných kanabinoidov 11. septembra 2019, 14:10

Zákaz by mal byť hotový do niekoľkých týždňov a následne začne platiť ešte 30-dňové prechodné obdobie. 

„O tomto probléme ešte pred niekoľkými rokmi nikto nerozmýšľal. Musíme s tým niečo spraviť. Ľudia si myslia, že je to ľahké riešenie namiesto cigariet, ale prináša to vlastné problémy,“ povedal Trump o e-cigaretách.

Minister zdravotníctva Alex Azar naznačuje, že ochutené náplne sú lákavé najmä pre deti a maloletých, preto sa majú stať terčom zákazu práve takéto produkty. Azar uviedol, že v USA používa cigarety približne 5 miliónov mladistvých.  

Trump chce zakázať e-cigarety s príchuťami. Majú ohrozovať zdravie
Trump chce zakázať e-cigarety s príchuťami. Majú ohrozovať zdravie Zdroj: Pixabay.com

Digital Trends citoval aj YouTubera Jaia Gyorfiho, ktorý má v New Yersey vlastný vape shop a pochopiteľne je teda odporcom takéhoto kroku. 

Ten neverí, že za úmrtia je zodpovedné vapovanie a obáva sa o to, že niektoré predajne zákaz privedie ku krachu. Obchodníci totiž podľa webu už teraz bojujú s e-shopmi na internete a v Pensylvánii ich poškodila aj 40 % daň na e-cigarety platná od roku 2016. 

Odporúčané
Ľudia fajčiaci e-cigariety končia v nemocnici. Vapovanie vraj poškodzuje cievny systém Ľudia fajčiaci e-cigariety končia v nemocnici. Vapovanie vraj poškodzuje cievny systém 22. augusta 2019, 21:43

Trumpove terajšie snahy o zákaz ochutených náplní ale nie sú ojedinelé. Od mája 2020 by museli všetky produkty s ochutenými náplňami prejsť schválením o Úradu pre potraviny a liečivá tak či tak. V San Franciscu dokonca schválili kompletný zákaz predaja všetkých e-cigariet, teda ochutených aj neochutených, už v júni tohto roka. 

Domov
Zdieľať
Diskusia