Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. septembra 2019, 11:41
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Vedci objavili vodu na jednej z exoplanét. Teploty by mohli byť podobné tým na Zemi

TECH VESMÍR
Uložiť Uložené

Exoplanéta K2-18b je dvakrát väčšia ako Zem a vzdialená 110 svetelných rokov.

Vedci sú presvedčení, že nevyhnutnou podmienkou pre vznik života je voda. Veľký ohlas preto spôsobil aktuány objav vodnej pary a potenciálne vhodnej teploty na jednej z exoplanét mimo našej slnečnej sústavy. 

CNN informuje, že planétu s názvom K2-18b vzdialenú od Zeme 110 svetelných rokov výskumný tím pozoroval už medzi rokmi 2016 a 2017. Až teraz ale dokázal analyzovať dáta z Hubblovho teleskopu, ktorý zachytával svetlo jednej z hviezd prechádzajúce atmosférou planéty. 

Vedci objavili vodu na jednej z exoplanét. Teploty by mohli byť podoné tým na Zemi
Vedci objavili vodu na jednej z exoplanét. Teploty by mohli byť podoné tým na Zemi Zdroj: ESA/Hubble, M. Kornmesser

Para bola údajne jasne badateľná a podľa televízie sa v atmosfére našli tiež stopy vodíka a hélia.

K2-18b je navyše v správnej zóne okolo miestnej obdoby nášho Slnka, takže vhodné na život by teoreticky mohli byť aj teploty, ktoré na tejto exoplanéte panujú. Podľa prepočtov sú veľmi podobné teplotám na Zemi, ktorá je však až dvakrát menšia

Odporúčané
Európska vesmírna agentúra našla meteorit, ktorý môže naraziť do Zeme už v roku 2022 Európska vesmírna agentúra našla meteorit, ktorý môže naraziť do Zeme už v roku 2022 11. septembra 2019, 13:10

Háčikom  zostáva vysoká radiácia, keďže K2-18b je pomerne blízko k stredu tamojšej sústavy tvorenej takzvaným červeným trpaslíkom - malou a relatívne chladnou hviezdou, aspoň v porovnaní s tým, na čo sme od nášho Slnka zvyknutí my. 

The Verge tiež cituje Sáru Seagerovú, odborníčku z MIT, podľa ktorej povrch určite nebudú tvoriť kamene, aké poznáme zo Zeme. Existencia života je tak na K2-18b zatiaľ skôr nepravdepodobná. 

Exoplanéta (planéta mimo našej slnečnej sústavy) však podľa autorov štúdie zostane jedným z najdôležitejších bodov záujmu astronómov.

Vedci objavili vodu na jednej z exoplanét. Teploty by mohli byť podoné tým na Zemi
Vedci objavili vodu na jednej z exoplanét. Teploty by mohli byť podoné tým na Zemi Zdroj: NASA

Spomínaný Hubblov teleskop dokáže zachytiť iba malé stopy vodných častíc, no napríklad budúci Vesmírny teleskop Jamesa Webba s plánovaným vypustením 30. marca 2021 to vďaka schopnosti pracovať v infračervenom vlnovom spektre zvládne oveľa detailnejšie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia