Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. septembra 2019, 21:27
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Neznáma choroba zabíja psov. Doposiaľ v Nórsku zomrelo 26 zvierat s rovnakými symptómami

ZAUJÍMAVOSTI PES SMRŤ
Uložiť Uložené

Odborníci už z možných príčin vylúčili salmonelózu či otravu na potkany.

Majitelia psov v Nórsku zažívajú v poslednej dobe veľmi náročné obdobie. Do dnešného dňa sa za posledné týždne stihlo nakaziť neznámym ochorením približne 200 psov. Choroba zahŕňa hnačky, zvracanie, no v niektorých prípadoch taktiež smrť. Ako píše The New York Times, s rovnakými symptómami už doposiaľ umrelo 26 psov.

Úrady informovali majiteľov psov, aby sa pokúsili obmedziť styk ich domácich miláčikov s ostatnými psami. Nórsky veterinárny inštitút prípady dôkladne vyšetruje a podľa ich vyjadrenia nie je isté, že sa každé jedno úmrtie týkalo práve neznámej choroby. Tá by sa podľa dostupných zistení nemala prenášať na človeka.

Odporúčané
Sú policajné psy hľadajúce drogy závislé? Tréner spolupracujúci s armádou aj Rytmusom nám prezradil viac (Rozhovor) Sú policajné psy hľadajúce drogy závislé? Tréner spolupracujúci s armádou aj Rytmusom nám prezradil viac (Rozhovor) 2. februára 2019, 13:43

Zo zdravotných dôvodov sa nemôžu psy z Nórska dočasne zúčastňovať prehliadok v Dánsku a vo Švédsku. V niektorých vnútornostiach psov bol do dnešného dňa pozorovaný nadmerný výskyt dvojice baktérií Providencia alcalifaciens a Clostridium perfringens. Ich priamy súvis s konkrétnou chorobou zatiaľ nepreukázali.

Vyšetrovatelia jednu dobu uvažovali, že za ochorenie psov môže neobvyklý nárast divokých húb. Žiadna z možností ale nebola zatiaľ potvrdená. Veterinárny inštitút však stihol vylúčiť salmonelózu či otrávenie jedom na potkany.

Domov
Zdieľať
Diskusia