Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. septembra 2019, 15:47
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Najúspešnejší popoví umelci zarobia cez pol milióna ročne, hovorí šéf Universal Music Slovensko

REFRESHER
Uložiť Uložené

Prečítaj si rozhovor s človekom, ktorý vidí do slovenského hudobného priemyslu viac ako všetci ostatní.

Peter Riava je riaditeľom slovenskej pobočky vydavateľstva Universal Music už viac ako 25 rokov. Do fungovania hudobného priemyslu na Slovensku vidí ako málokto a aj vďaka nemu dostalo veľa popových interpretov príležitosť stať sa populárnymi. „Ľudia nerozumejú hudbe, ale cítia ju. A keď interpret akéhokoľvek žánru na nich fejkuje, pretože by to mohol byť dobrý biznis, nebude to fungovať,“ prezrádza.

Odporúčané
Bývalé zamestnania slovenských raperov: Čo dala práca čašníka a krupiéra Rytmusovi, čo predával Separ a koľko zarábal Pil C? Bývalé zamestnania slovenských raperov: Čo dala práca čašníka a krupiéra Rytmusovi, čo predával Separ a koľko zarábal Pil C? 30. apríla 2019, 18:11

My sme Petra oslovili, aby nám ozrejmil, akým spôsobom zachránili streamovacie služby ich ako firmu aj samotných interpretov. Dozvieš sa čosi viac o jeho prvom kontakte s Rytmusovou tvorbou, zárobkoch popových umelcov a názoroch na celkové fungovanie tohto biznisu. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo obnáša práca riaditeľa Universal Music na Slovensku
  • Z čoho firma najviac profituje
  • Prečo streamovacie služby zachránili Universal aj popových interpretov
  • Prečo je Ivan Tásler slovenským fenoménom
  • Koľko slovákov si platí za streamovacie služby
  • Prečo by podľa Petra Riavu malo stáť hudobné CD čo najviac
  • Aký bol jeho prvý kontakt s Rytmusom
  • Čo si myslí o slovenskom rape
  • Koľko zarábajú najlepší popoví umelci
  • Čo si Peter myslí o talentových speváckych súťažiach a prečo podľa neho ľudi klamú

Šéf Universal Music Slovensko: Za streamovacie služby platí 180-tisíc Slovákov, zachránili zadok umelcom aj nám (Rozhovor)
Šéf Universal Music Slovensko: Za streamovacie služby platí 180-tisíc Slovákov, zachránili zadok umelcom aj nám (Rozhovor) Zdroj: universalmusicsk/IG

V čom sa tvoja práca od začiatku najviac zmenila? 

To si ma zaskočil. V zásade sa zmenila najviac technológiami.  A tie priniesli so sebou novinku, tým pádom sa zmenil spôsob práce špeciálne v marketingu. V tej hudobnej príprave ani nie, aj keď platí, že stále prichádzajú stále nové žánre, ktoré však v konečnom dôsledku nie sú až také nové. Je to však niečo, čo aj nám dáva energiu. Keď bude človek robiť jedno jedlo dookola, asi ho prestane baviť variť. 

Ťažko povedať, ja to neviem odhadnúť, snažím sa obklopovať mladými ľuďmi – vo firme aj v rámci spoluprác, aby stále prichádzali noví interpreti. Tým pádom tie zmeny až tak necítim. Keby sme zostali generačne na mojej úrovni, tak by sme sa rozprávali o tom, v čom sa zmenila doba. Ja tie veci beriem ako normálny vývoj. 

A ako sa zmenili interpreti? 

Uvedomenie si, alebo pozanie biznisovej stránky, je určite viditeľné. Dnes sa interpreti viac zaujímajú o biznisovú stránku. Viac rozumejú distribúcii, aspoň sčasti. Rozumejú tomu, ako celý ten biznis v marketingu funguje. Samozrejme, množstvo z nich si dokázalo vybudovať vlastnú líniu marketingu po stránke svojich sociálnych profilov a sociálnych sietí. Čiže chápu, že držia v ruke nejaký nástroj, ktorý im môže pomôcť. Ale nedá sa to zovšeobecňovať. Neplatí to tak pri každom a vo všetkom. 

Vy im však pomáhate aj inak ako marketingovo.

Keď za mnou príde popový interpret, tak by som povedal, že v tomto prípade je našou najväčšiu výhodou práve to, že okrem marketingu vieme interpreta smerovať aj po stránke hudobnej produkcie a toho, ako tie piesne majú znieť. Vo finále sa nám zatiaľ ukazuje, že toto nám stále ide. 

„Dnes jeden slušný videoklip stojí 4000 eur, nahrávka sa dnes nedá spraviť pod 10000 eur, pokiaľ človek použije producenta. Skôr by som povedal, že je to podstatne viac,“ hovorí Peter Riava o nákladoch pri tvorbe albumu.

A keď príde rapový interpret? 

V poslednej dobe už spolupracujeme aj v žánri hip hop a rap. V tomto prípade nie je naším vkladom to, že vieme nejakým spôsobom ovplyvniť tú hudobnú časť. Naopak, vieme pomôcť samotnému biznisu v rámci logistiky hudby – teda v rámci distribúcie, ako fyzickej, tak aj digitálnej. Zároveň vieme pomôcť aj marketingu. 

A čo sa podľa teba nezmenilo a dlho nezmení? 

Ja som vždy tvrdil, že v hudbe neexistuje nič také, že niekto príde a ľudí len marketingovo oblbne. Môže sa to stať jednorazovo ako nejaký kick, ale keď niekto niečo nemyslí vážne, ľudia to spoznajú. Ľudia nerozumejú hudbe, ale cítia ju. A keď ten interpret akéhokoľvek žánru na nich fejkuje, pretože by to mohol byť dobrý biznis, nebude to fungovať. A toto platilo v roku 1994, keď sme začínali a funguje to aj dnes. Našťastie, základom toho všetkého je stále hudba, a to sa, myslím si, nikdy nezmení. 

Prečo si začal robiť túto prácu? 

V prvom rade pre to, že mám hrozne rád muziku. Som štastný, že môžem byť jej súčasťou a myslím si, že mám čo povedať niektorým interpretom a prípadne im pomôcť. V zásade, kedysi dávno okolo roku 1990 som sám chcel byť interpretom, tento pokus však vôbec nedopadol úspešne. To neznamená, že som zostal v hlbokej depresii a ani to, že by som potreboval presadzovať svoju osobu ako celebritu, skôr naopak. Mňa baví skôr hudba. 

Myslím si, že práve preto, že hudbe svojím spôsobom rozumiem, som sa stal nielen biznisovým, ale aj hudobným partnerom pre množstvo ľudí, s ktorými spolupracujeme. Nepasoval by som sa do role žiadneho producenta, skôr som človek, ktorý má rád hudbu. A občas má aj trefné poznámky.

Čo obnáša tvoja práca? 

Predovšetkým hľadať nové talenty a pracovať s nimi. Je veľmi málo interpretov, ktorí hneď na začiatku vedia, čo chcú a ako to chcú spraviť. Pre niektorých hľadám vhodnú produkciu, u niektorých aj hudobných skladateľov, pretože sú síce dobrými spevákmi, ale potrebujú pomoc po tejto stránke. To je to, čo ma veľmi baví. 

Ďalšia vec, ktorá ma enormne napĺňa a začali sme ju robiť od roku 2014 je, že sme začali robiť koncerty. Každý koncert nás síce stojí veľa práce, ktorú ľudia nevidia, ale to zadosťučinenie je, keď potom na konci vidíš ľudí stáť, tlieskať s výrazom šťastia v tvári. 

Odporúčané
Egovi zarobí Spotify viac ako 50 000 €. Ako sú na tom ostatní raperi? Egovi zarobí Spotify viac ako 50 000 €. Ako sú na tom ostatní raperi? 6. februára 2019, 18:19

Čo ťa baví menej?

Moja náplň obnáša aj klasickú menežérsku prácu, to znamená vedenie firmy. Pre mňa nie príliš záživnú, ale povinnú jazdu, a to je administratívna činnosť, vrátane všetkého, čo k práci riaditeľa firmy patrí. 

Takže pracuješ aj s číslami. 

S enormne veľa číslami. 

A ktoré ťa naposledy najviac prekvapilo? Pozitívne. 

V pozitívnom slova zmysle ma určite zaskočilo číslo, ktoré odráža rastúcu digitálnu distribúciu. Ten medziročný rast je naozaj obrovský. My sa z toho tešíme ešte dvojnásobne viac ako naši kolegovia v zahraničí, pretože niekde okolo roku 2005 alebo 2006, kedy fyzická distribúcia začala prudko padať nadol, vo vyspelých krajinách už začal fungovať aspoň iTunes Store, už bol nejaký download store. Na Slovensku nefungovalo nič, tým pádom som nevidel svetlo na konci tunela, bolo to najhoršie obdobie, aké sme mohli zažiť, až do roku 2011, keď sa krivka začala rapídne meniť. 

Z našich lokálnych síl nebolo možné vyvinúť niečo, my sme stále čakali, kedy to Slovensko zasiahne. Našťastie sme zlú dobu prežili, sme tu a digitál k nám prišiel.

Prečo sa to podľa teba stalo?

Ja si myslím, že ľudia začali cez digitál doslova objavovať muziku. Mám pocit, že za posledných 8 rokov sa o hudbu zaujíma najviac ľudí v histórii. Dostupnosť je obrovská a jednoduchá – všetko je user friendly. 

„Mám takú vtipnú príhodu. Myslím, že v roku 1999 prišiel za mnou legendárny slovenský manažér Jožko Šebo, ktorý mi povedal: „Petrík, ja sa bojím, niečo ti musím pustiť.“ A on mi pustil Patrik Metamorfolord...,“ prezrádza Peter Riava svoj prvý kontakt s Rytmusom.

A čo negatívne čísla? 

V súčasnosti nie je nič, čo by nás zaskočilo. Občas nás zamrzí, keď v niečo veríme a vo finále to nevyjde – prerobíme peniaze, to sa stáva, je to súčasť biznisu. Ale sme tu práve na to, aby sme neplakali a aby sme aj tieto malé straty nahradili úspechmi s ďalšími interpretmi. 

Z čoho žijete? 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 69123 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Z čoho firma najviac profituje
  • Prečo streamovacie služby zachránili Universal aj popových interpretov
  • Prečo je Ivan Tásler slovenským fenoménom
  • Koľko slovákov si platí za streamovacie služby
  • Prečo by podľa Petra Riavu malo stáť hudobné CD čo najviac
  • Aký bol jeho prvý kontakt s Rytmusom
  • Čo si myslí o slovenskom rape
  • Koľko zarábajú najlepší popoví umelci
  • Čo si Peter myslí o talentových speváckych súťažiach a prečo podľa neho ľudi klamú
Domov
Zdieľať
Diskusia