Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. septembra 2019, 11:50
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Supersieť zložená z domácich počítačov vyriešila matematickú záhadu z roku 1954

ZAUJÍMAVOSTI VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Takzvanej Diofanésovej rovnici chýbal posledný výsledok. Vyriešili ho vďaka domácim počítačom, ktoré matematikom prepožičali svoj výpočtový výkon.

Možno si si všimol, že facebookové statusy riešiace viac či menej zákerné matematické problémy sú často mimoriadne populárne. 

Stále však existujú rovnice, nad ktorými sa zapotia aj poriadne trénované hlavy a výkonné počítače. Podľa webu Live Science jeden z takýchto príkladov znie: 

x^3 + y^3 + z^3 = k 

Pričom za k postupne dosádzaš čísla od 1 do 100 a hľadáš teda výsledky, ktoré ti po tretej mocnine vrátia výsledné číslo. 

Niektoré výsledky zrejme zvládneš nájsť aj sám, hodnoty pre k = 33  k = 42 však ľudstvo v tejto takzvanej Diofanésovej rovnici nebolo schopné získať až do roku 2019.  

"Tridsaťtrojku" podľa portálu pokoril Andrew Booker až v apríli, kedy do počítača nahodil rozsah -99 kvadriliónov až +99 kvadriliónov a superpočítač na Bristolskej univerzite nechal bežať niekoľko týždňov. 

Zostával však ešte oriešok v podobe k = 42, pričom predpoklad bol, že výsledné hodnoty budú ešte ďaleko za 99-kvadriliónovými číslami a takéto výpočty budú vyžadovať ešte silnejšie počítače.  

Odporúčané
KVÍZ: Dokázal by si zmaturovať z matiky? Slovákov dnes potrápili tieto náročné otázky KVÍZ: Dokázal by si zmaturovať z matiky? Slovákov dnes potrápili tieto náročné otázky 14. marca 2019, 15:56

Andrew Booker sa teda spojil s Andrewom Sutherlandom zo slávneho Massachusettského technologického inštitútu a jeho nový kontakt z MIT mu pomohol prenajať si výpočtový výkon v super-sieti zvanej Charity Engine. Tá využíva aj milióny domácich počítačov bežných ľudí v čase, kedy ich nepoužívjú naplno. 

Po celkovom 1 milióne výpočtových hodín (samozrejme, v reálnom čase na státisickách počítačov súčasne) sa vďaka nej dopočítali k výsledku, ktorý vedcov a učiteľov matematiky isto trápil už od roku 1954.

Každý, kto svoj počítač v čase nečinnosti prepočižia podobným sieťam a pokusom, môže mať pocit, že je jeho míňanie elektriny je aspoň trochu užitočné. 

Domov
Zdieľať
Diskusia