Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. septembra 2019, 10:36
Čas čítania 0:00
Denisa Bodková

Chcel zmeniť dedinský rozhlas, no skončil v Silicon Valley. Vladova aplikácia ti ušetrí čas strávený čakaním na jedlo (Rozhovor)

Chcel zmeniť dedinský rozhlas, no skončil v Silicon Valley. Vladova aplikácia ti ušetrí čas strávený čakaním na jedlo (Rozhovor)
Zdroj: Vladimír Eliáš
REFRESHER
Uložiť Uložené

„Chcem vytvoriť niečo, čo bude pomáhať ľuďom po celom svete a boli by sme hrdí na to, že je to zo Slovenska."

Svet technológií neustále rastie a dnes máme vo svojom mobilnom telefóne aplikáciu pomaly už na všetko. Vladimír Eliáš má na svojom konte už niekoľko úspešných projektov a momentálne rozbieha appku Eatster, ktorá sa zaviazala, ušetriť ti až 3 dni v roku, ktoré by si strávil čakaním v rade na jedlo. 

Okrem toho sme sa s ním porozprávali o živote v San Franciscu, práci v Silicon Valley a aj o tom, akým spôsobom nás chce dostať na startupovú mapu sveta. 

V článku sa dozvieš:

  • Prečo chcel zdigitalizovať dedinský rozhlas
  • O práci a o ostatných Slovákoch v Silicon Valley
  • Aké trendy v oblasti startupov idú v Amerike najviac
  • Čo okrem robotov, ktoré robia burger vidíš v San Franciscu
  • O novej gastro aplikácii Eatster
  • Akých ľudí hľadá na posilnenie tímu
  • Čo mu najviac vadilo v San Franciscu a aké nepríjemné zážitky tam mal
  • Za aké sumy sa môžu predávať aplikácie
V Sillicon Valley vidíš samojazdiace autá a burger ti pripravujú roboti. Vladimír….
V Sillicon Valley vidíš samojazdiace autá a burger ti pripravujú roboti. Vladimír…. Zdroj: Vladimír Eliáš

Svoju prvú aplikáciu si vymyslel ako bakalársku prácu. Aj tá sa točila okolo jedla, prečo?

Mám rád jedlo (smiech). V Brne som študoval informatiku a aplikácia Tasty Food Scanner vznikla v podstate ako moja bakalárka. Appku sa mi podarilo predať a to bol impulz, ktorý ma presvedčil o tom, že viem vytvoriť a zároveň predať niečo atraktívne pre užívateľov aj investorov.

Z názvu už niečo vyplýva, no prezraď nám o tej appke viac.

Nepáčilo sa mi, že všetky informácie, ktoré máme o potravinách sú v tlačenej podobe a rozmýšľal som, že keby sme ich zdigitalizovali, vedeli by sme robiť rôzne porovnávania a štatistiky.

Chcel som spraviť takú appku, že keď prídeš do supermarketu a naskenuješ čiarový kód akejkoľvek potraviny, tak zistíš, či si na to alergická, čo má menej éčok, ako sa chovali k zvieratám, z ktorých je potravina, či odkiaľ samotný produkt pochádza. Tiež by ľudia v aplikácii zanechávali svoje komentáre, či im jedlo chutilo, či ho odporúčajú a podobne. 

Takže si aplikáciu predal a čo ďalej? 

Začal som teda robiť projekt - Moderný občan. Chcel som zdigitalizovať rozhlas po dedinách. 

V Sillicon Valley vidíš samojazdiace autá a burger ti pripravujú roboti. Vladimír….
V Sillicon Valley vidíš samojazdiace autá a burger ti pripravujú roboti. Vladimír…. Zdroj: Vladimír Eliáš

Odvážna myšlienka. Prečo?

Prišlo mi veľmi staromódne, že máme na dedinách stále analógové rozhlasy a ľudia tam počas dňa počúvajú aj to, čo nechcú a nemôžu sa k tomu ani nejak vyjadriť. Chcel som viac zmobilizovať ľudí, aby sa zapájali viac do starostlivosti o svoje okolie. 

Išlo by o všetky dediny na Slovensku?

Nemal som úplne vybranú konkrétnu lokalitu, no sústredil som sa na Slovensko. Mal to byť taký doplnok, kde ľudia budú môcť komentovať dianie, nahlasovať škody, ponúkať nápady na vylepšenia a tam som narazil na problém, že som si veľmi neoveril kto je môj konečný zákazník. 

Staršia generácia neprijala moderné nápady? 

V podstate. Starostovia obcí nechceli robiť nič navyše a takmer u všetkých sa mi stalo, že to odmietli. Na tomto som sa poučil, že nestačí mať len dobrý produkt, ale naozaj si spraviť prieskum trhu. Poznať svojho zákazníka a vedieť, či je ochotný za produkt aj platiť.

Momentálne pôsobíš v Silicon Valley v Kalifornii. Ako si sa tam dostal?

Neskôr si našu prácu v Lunadio všimla jedna brnenská firma MasterAPP, pre ktorú som začal pracovať a som tam dodnes. Pomaly sme expandovali do Ameriky, vyvíjame weby, appky či už pre amerických klientov alebo aj európskych, a tak som sa pomaly musel presťahovať do Kalifornie. Keď som tam prišiel prvýkrát, bolo to náročné. Super mi pomohla slovenská komunita, cez ktorú som sa dostal k dobrým kontaktom. 

Odporúčané
Najúspešnejší popoví umelci zarobia cez pol milióna ročne, hovorí šéf Universal Music Slovensko Najúspešnejší popoví umelci zarobia cez pol milióna ročne, hovorí šéf Universal Music Slovensko 12. septembra 2019, 15:47

V Sillicon Valley vidíš samojazdiace autá a burger ti pripravujú roboti. Vladimír….
V Sillicon Valley vidíš samojazdiace autá a burger ti pripravujú roboti. Vladimír…. Zdroj: Vladimír Eliáš

Robí tam veľa Slovákov?

Všetkých by som vedel vtesnať do jednej miestnosti (smiech). Respektíve všetci tí, ktorí sa častejšie socializujú. Robíme pravidelné pikniky na Stanforde, kde sa stretávajú Česi aj Slováci a je nás do 20. 

Čo presne je tvojou náplňou práce? Stále vymýšľaš aplikácie?

Ako programátor už nepracujem. Robím na pozícii biznis developera, takže v podstate mám na starosti expanziu do Ameriky, aby branding firmy vyzeral atraktívne a dôveryhodne pre americký trh. 

Aké startupy si idú Američania najviac?

Najviac ide umelá inteligencia. Už pomaly aj WC má AI. Na druhej strane iba 10 % ľudí z tých, čo o tom hovorí, AI skutočne aj má. Zvyšok má skôr len reči, lebo je to momentálne sexy a všetci to chcú mať. V San Franciscu vidíš napríklad aj samojazdiace autá.

Zo zákona ešte nie je povolené, aby človek nešoféroval. Vždy tam sedí a myslím, že je to tak, že je pripravený zasiahnuť, keby niečo, ale auto jazdí samo. Alebo je tam normálne, že robot robí donášku jedla alebo ti dokonca pripravuje chutný burger. 

Americký trh je asi viac otvorený technologickým novinkám ako u nás, nie?

Na Amerike sa mi páči štýl zmýšľania ľudí. Na Slovensku, keď som prišiel s niečím novým, tak ľudia vraveli niečo typu: „Ah, moja babička to pred sto rokmi robila inak a tradície treba udržiavať.” Keby sme nešli s dobou, stále by sme možno používali sviečky a nie elektrinu, lebo, veď predsa, tak to robili aj králi. Na druhej strane, samozrejme, treba poznať hranice a vedieť kedy dosť. 

Rozbiehaš svoju novú aplikáciu, ktorá je opäť o jedle. V akom je štádiu?

Eatster je taký môj bočný projekt. To je zas moja diplomová práca (smiech). Spravil som ju spolu s kamarátom Tomášom Vestenickým. Pôvodne som chcel urobiť QR kódy na stoly v podnikoch a reštauráciách.

Napríklad, teraz by sme dopili kávu a nemusel by si čakať na obsluhu ale pomocou aplikácie by si účet rovno zaplatila. Dokonca by tam bolo aj digitálne menu v niekoľkých jazykoch pre turistov. Zároveň appka pozná tvoje preferencie, takže ti ukáže možnosti, ktoré by ti mohli chutiť, alebo práve tie, ktoré by si mala vylúčiť. Ak je napríklad niekto vegetarián alebo vegán. 

V Sillicon Valley vidíš samojazdiace autá a burger ti pripravujú roboti. Vladimír….
V Sillicon Valley vidíš samojazdiace autá a burger ti pripravujú roboti. Vladimír…. Zdroj: Vladimír Eliáš

Boli tomu majitelia prevádzok otvorení?

No, práveže som sa stretol s brutálnym odporom väčšiny reštaurácií. Vraveli mi, že telefóny nepatria do reštaurácie a ľudia si tam prichádzajú užiť zážitok. Hovorím si v poriadku, musím počúvať svojho zákazníka. 

Čo si s ňou teda ďalej robil?

Rozmýšľal som, kam by sa moja appka hodila, a vtedy mi napadli tablety v McDonalde, ktoré fungujú na podobnom princípe. Povedal som si, čo keby sme dali ten obrovský tablet každému do vrecka, obrazne samozrejme, a sprístupnili to rôznym ďalším podnikom. To je v podstate Eatster. Vieš si objednať vopred, vieš rovno aj zaplatiť, vidíš menu, máš vernostný systém, bojujeme aj proti food waste.

Akým spôsobom bojuje appka proti food waste?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 69121 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako si budeš môcť kúpiť jedlo lacnejšie
  • Či bude appka Eatster dostupná aj na festivaloch 
  • Či bude výhodná aj pre samotné reštaurácie
  • Na aké pozície hľadá ľudí do svojho projektu
  • Akú reláciu točí na svoj Youtube kanál
  • Prečo si v San Franciscu ľudia pichajú drogy na ulici
  • Ako berú v Silicon Valley Slovákov, ktorí tam pracujú
  • Či chcel predať svoju aplikáciu za miliardu
Späť
Zdieľať
Diskusia