Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. septembra 2019, 8:45
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

Výška priemernej nominálnej mzdy vzrástla na 1100 €, čo je skoro o 100 € viac než minulý rok

ZAUJÍMAVOSTI FINANCIE PENIAZE
Uložiť Uložené

Máme najvyššie mzdy za posledných 10 rokov a ich stúpanie ešte nekončí, hovoria odborníci.

Mzdy na Slovensku rástli najrýchlejšie za posledných 10 rokov. Odborníci hovoria, že rásť budú aj naďalej. Za zvýšenie priemernej mzdy môže zvyšovanie minimálnej mzdy, ale aj verejný sektor.

Na Slovensku zarábame najviac za posledné roky, výška mzdy by mala aj naďalej stúpať, hovoria analytici
Na Slovensku zarábame najviac za posledné roky, výška mzdy by mala aj naďalej stúpať, hovoria analytici Zdroj: needpix

Štatistický úrad SR hovorí, že v druhom štvrťroku sa priemerná hrubá nominálna mzda medziročne zvýšila až o 9,7 percenta. Teraz predstavuje sumu 1101 eur. Ak vezmeme do úvahy, že počas rokov stúpajú aj ceny výrobkov, tak sa mzda reálne zvýšila o sedem percent.

„V druhom štvrťroku dosiahla priemerná mzda v hospodárstve 1101 eur, čo je o 97 eur viac,než minulý rok v rovnakom období,“ hovorí Katarína Muchová, analytička zo Slovenskej sporiteľne pre Hospodárske noviny.

Na Slovensku zarábame najviac za posledné roky, výška mzdy by mala aj naďalej stúpať, hovoria analytici
Na Slovensku zarábame najviac za posledné roky, výška mzdy by mala aj naďalej stúpať, hovoria analytici Zdroj: pixabay

Ľubomír Koršňák, analytik z UniCredit Bank tvrdí že platy na Slovensku už 22 kvartálov rastú rýchlejšie než produktivita práce. „Treba však poznamenať, že relatívne dynamický rast miezd zaznamenáva viacero krajín regiónu strednej a východnej Európy,“ dopĺňa.

Odporúčané
Vyskúšal som prežiť v Bratislave s minimálnou mzdou. Na jedlo mi zostalo len niečo vyše 100 € Vyskúšal som prežiť v Bratislave s minimálnou mzdou. Na jedlo mi zostalo len niečo vyše 100 € 6. januára 2019, 18:08

Tiež hovorí o tom, že priemernú mzdu zvýšil najmä verejný sektor, pretože sa celoplošne zvyšovali platy. Súkromníci platy zvyšujú tiež, no za tým verejným zatiaľ zaostávajú.

Nominálne mzdy by mali rásť aj naďalej, vravia odborníci. Zo siedmich percent by to malo ešte v tomto roku stúpnuť na sedem a pol. Budúci rok by sa stúpanie malo spomaliť, no nie zastaviť.

Na Slovensku zarábame najviac za posledné roky, výška mzdy by mala aj naďalej stúpať, hovoria analytici
Na Slovensku zarábame najviac za posledné roky, výška mzdy by mala aj naďalej stúpať, hovoria analytici Zdroj: wikipedia

Domov
Zdieľať
Diskusia